OGÓREK - właściwości odżywcze. Jakie witaminy ma ogórek?

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma ogórek.

Ogórek uważany jest za pospolite warzywo, dlatego jego właściwości i wartości odżywcze nie są zbytnio doceniane. Tymczasem ogórek jest bogaty w przeciwutleniacze oraz w kukurbitacyny - substancje, które chronią przed rozwojem raka. Ponadto zawiera dużo wody (prawie 97 proc.), dzięki czemu pomoże ugasić pragnienie w upalny dzień. Poza tym ogórek działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jednak to niejedyne właściwości ogórka.

Ogórek a działanie przeciwnowotworowe

Ogórki zawierają kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa - które mają właściwości przeciwnowotworowe. Zespół amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku na łamach "Cancer Letter" przekonywał, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn - kukurbitacyn B (CuB) - hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Z kolei inni naukowcy, których wyniki badań zostały opublikowane w “Cancer Research”, są zdania, że kukurbitacyny mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki.

Poza tym ogórek zwiera wiele innych antynowotworowych substancji, takich jak flawonoidy (m.in.: fisetin), luteinę i kwas kawowy.

Ogórek ugasi pragnienie w upalne dni

Ogórek to warzywo, które w prawie 97 proc. składa się z wody. W związku z tym w upalne dni można po niego sięgnąć zamiast wody czy soków owocowych. Powinny o tym pomyśleć zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i chorobami serca, gdyż ogórek dodatkowo zawiera potas (136-147 mg/100 g), który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Gdy na dworze panują saharyjskie warunki, na bazie ogórka można przygotować koktajl lub chłodnik.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze ogórka bez skórki/ze skórką (w 100 g)

Wartość energetyczna - 12/15 kcal
Białko ogółem - 0.59/0.65 g
Tłuszcz - 0.16/0.11 g
Węglowodany - 2.16/3.63 g (w tym cukry proste 1.38/1.67)
Błonnik - 0.7/0.5 g

Witaminy

Witamina C – 3.2/2.8 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.025/0.033 mg
Niacyna - 0.037/0.098 mg
Witamina B6  - 0.051/0.040 mg
Kwas foliowy -  14/7 µg
Witamina A – 72/105 IU
Witamina E – 0.03/0.03 mg
Witamina K - 7.2/16.4 µg

Minerały

Wapń – 14/16 mg
Żelazo - 0.22/0.28 mg
Magnez - 12/13 mg
Fosfor - 21/24 mg
Potas - 136/147 mg
Sód – 2/2 mg
Cynk - 0.17/0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ogórek na nieświeży oddech

Ogórek swój kolor zawdzięcza chlorofilowi – zielonemu barwnikowi, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków i w ten sposób mniejsza ich ilość dociera do tkanek organizmu. W związku z tym ogórki są polecane m.in. osobom mającym nieświeży oddech i zmagające się z przykrym zapachem potu. Są to bowiem objawy zbyt dużej ilości szkodliwych substancji w organizmie.

Ogórek na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu

Obrzęki (zwłaszcza kończyn i towarzyszące temu uczucie ciężkości nóg), opuchlizna twarzy, uczucie obrzmienia całego ciała, przyrost masy ciała, nawet do 3 kg, i ogólne złe samopoczucie to objawy, które wskazują na nadmiar wody w organizmie. Aby się jej pozbyć, trzeba sięgnąć po produkty bogate w wodę, czyli m.in. ogórki, które oczyszczą organizm z toksyn, przyspieszą metabolizm i zadziałają moczopędnie.

Ogórek przywróci równowagę kwasowo-zasadową organizmu

Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich, które odkwaszają organizm. W związku z tym m.in. po te warzywa powinny sięgać osoby, które zmagają się z częstymi infekcjami, mają mało energii, czują się zmęczone, mają problemy z koncentracją i pamięcią, a także pogorszył się stan ich cery, ponieważ są to objawy sugerujące zakwaszenie organizmu.

Tego nie rób

Tego nie rób

Nie łącz ogórka z pomidorami

Ogórek i pomidor to wartościowe warzywa, pod warunkiem, że się ich nie łączy w jednym posiłku. Ogórek zwiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach, a także w innych warzywach.

SPRAWDŹ>>Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

Ogórek w diecie na zgagę

Ogórek powinny uwzględnić w jadłospisie osoby zmagające się ze zgagą. Ogórki zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku, podobnie jak marchewka, ogórek, ziemniaki, sałata zielona i buraczki.

Ogórek a cukrzyca

Indeks glikemiczny ogórka jest niski i wynosi 15, w związku z tym mogą włączyć go do swojej diety cukrzycy.

Ogórek a odchudzanie

Ogórek ma niską wartość energetyczną (12 kcal/100 g), w związku z tym mogą po niego sięgnąć osoby odchudzające się.

Ważne

Ważne

Masz alergię na seler? Uważaj na ogórki!

Wykazano, że u osób uczulonych na seler może się pojawić reakcja alergiczna po zjedzeniu melona, ogórka, marchwi, curry, a także po kontakcie z pyłkami brzozy i pyłkami bylicy. W terminologii medycznej stan ten nazywa się alergią krzyżową. Można o niej mówić wtedy, gdy u osoby uczulonej na jeden alergen pojawia się reakcja uczuleniowa po kontakcie z inną substancją, która ma podobną budowę ub należy do tej samej grupy alergenów.

Ogórek - zastosowanie w kosmetyce

Ogórek jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce. Drogeryjne półki uginają się od toników, mleczek, maseczek i kremów z wyciągiem z ogórka. Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ normalizują pracę gruczołów łojowych, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ilości wydzielanego sebum, zamykają rozszerzone pory i działają kojąco na podrażnienia. Poza tym delikatnie rozświetlają skórę. Z kolei szampony ogórkowe są polecane do włosów przetłuszczających się ze skłonnością do przesuszania.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 15.07.2015

Komentarze (1 - 2 z 2)
SLK, 22.11.2016 20.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sądzę, że możesz o tym śmiało myśleć jako o jasno-zielonych intensywnych nieregularnych plamach bez żadnych obaw!
 
Pan ogorkowy, 27.10.2016 02.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Robilem ogorki malosolne cale lato i bylo pyszne. Teraz zrobilem ponownie ale juz nie ze swojego ogrodka tylko ze sklepu. Ogorki zazolcily sie nabraly dobrego smaku i zapachu tylko. No wlasnie na skorce pojawily sie jasno zielone, intensywne, nieregularne plamy. Co o tym myslec
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

332

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

331

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

317

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

314

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.