Dietetyczna kolacja - szybkie przepisy

2020-01-20 15:24 Marzena Masna, dietetyk

Dietetyczna kolacja to ostatni, ale bardzo ważny posiłek. Powinniśmy ją zjadać 2-3 godziny przed snem. Zjedzenie dietetycznej kolacji zapobiega nocnemu objadaniu się, niwelując spadek glukozy we krwi. Kolacja na diecie powinna być lekka i zbilansowana. Sprawdź, jak łatwo i szybko przygotować dietetyczną kolację. Wypróbuj przepisy na zdrowe i dietetyczne potrawy.

Dietetyczna kolacja to ostatni, ale bardzo ważny posiłek. Tymczasem częstym błędem wśród osób będących na diecie jest pomijanie kolacji, co przyczynia się do częstych napadów głodu w nocy oraz rozdrażnienia. Dietetyczna kolacja powinna pokrywać 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego i składać się z produktów białkowych, warzyw, które nie mają właściwości wzdymających, oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.

Należy zrezygnować z tłustych dań, fast foodów, pizzy oraz słodkich przekąsek. Na kolację świetnie sprawdzą się sałatki ze świeżych warzyw, jak również dania na ciepło. Nie masz pomysłu na dietetyczną kolację? Wykorzystaj nasze przepisy na dietetyczną kolację.

Sałatka z kurczakiem i ryżem czerwonym (232 kcal)

Składniki:

  • 20 g ryżu czerwonego
  • 80 g fileta z kurczaka
  • 120 g (1 sztuka) pomidora
  • 45 g (1 gałązka) selera naciowego
  • 1 garść miksu sałat
  • 8 g (1 łyżka) kiełków rzodkiewki
  • 5 g (1 łyżeczka) olej rzepakowy
  • 20 g cytryny

Wykonanie: Komosę ryżową ugotuj. Fileta z kurczaka dopraw używając ulubionych przypraw. Podduś na niewielkiej ilości oleju. Pomidora i selera naciowego pokrój w kosteczkę. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Leczo z cukinią i indykiem (330 kcal)

Składniki:

  • 80 g fileta z indyka
  • 20 g ryżu brązowego
  • 240 g (2 sztuki) świeżych pomidorów
  • 140 g (1 sztuka) papryki czerwonej
  • 70 g (1/2 sztuki) papryki zielonej
  • 150 g cukinii
  • 10 g (1 łyżka) oleju rzepakowego

Wykonanie: Mięso i podduś na patelni. Pomidory sparz, obierz ze skórki, paprykę i cukinię pokrój w paseczki. Na patelnię dodaj paprykę, cukinię, po kilku minutach pomidory obrane i pokroje. Duś pod przykryciem. Dopraw do smaku.

Zobacz też: Koktajle odchudzające na bazie owoców i warzyw

Sałatka z serem kozim i grzankami (347 kcal)

Składniki:

  • 60 g (3 sztuki) pomidorków koktajlowych
  • 90 g (1/2 sztuki) ogórka zielonego
  • 70 g papryki (1/2 sztuki)
  • 60 g sera koziego
  • 12 g (1 ½ łyżki) kiełków słonecznika
  • 30 g (1 kromka) pieczywa pełnoziarnistego
  • 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 1 garść szpinaku baby
  • 5 g (1/2 łyżeczki) musztardy
  • 6 g miodu (1 łyżeczka)

Wykonanie: Pokrój warzywa w kostkę. Przygotuj dip mieszając miód, musztardę i oliwę z oliwek. Pokrój pieczywo w kostkę, dopraw i przygotuj grzanki. Na szpinaku ułóż pokrojone warzywa, ser kozi, grzanki, kiełki słonecznika całość polej dipem.

Sprawdź: Przepisy na dietetyczne sałatki z kurczakiem, jajkiem, tuńczykiem

Papryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną z ricottą (242 kcal)

Składniki:

  • 140 g (1 sztuka) papryki czerwonej
  • 20 g kaszy jaglanej
  • 80 g włoszczyzny
  • 5 g (1 łyżeczka) natki pietruszki
  • 40 g ricotty
  • 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek

Wykonanie: Paprykę przekrój na pół, wydrąż nasiona. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie, wymieszaj z podduszonymi wcześniej warzywami, ricottą, natką pietruszki i przyprawami. Paprykę nafaszeruj tak przygotowaną masą. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Czytaj: Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień

Ryba po grecku z chlebem pełnoziarnistym (303 kcal)

Składniki:

  • 80 g fileta z sandacza
  • 100 g selera korzeniowego
  • 150 g (3 sztuki) marchewki
  • 50 g (1 sztuka) pietruszki
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 60 g (2 kromki) pieczywa pełnoziarnistego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie: Rybę upiecz bez dodatku tłuszczu. Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, przyprawy. Duś do miękkości. Ułóż rybę na talerzu, na rybę połóż przygotowane wcześniej warzywa. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.

Czytaj też:

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE