Zdrowa dieta: szkodliwe POŁĄCZENIA potraw i składników

35 komentarze
Autor: Barbara Hołub

Biały ser, ryby, warzywa to zdrowe składniki, które powinny się znaleźć w każdej diecie. Jednak w połączeniu z pewnymi produktami, również bogatymi w substancje odżywcze, mogą stać się bezwartościowe albo, co gorsza, szkodliwe. Poznaj niekorzystne połączenia potraw, których lepiej unikać.

Nasze zdrowie i uroda zależą w 70 proc. od tego, co jemy. „Jeśli twoja dieta jest źle skomponowana, kupując drogie leki i kosmetyki, wyrzucasz pieniądze w błoto” – twierdzi amerykański dietetyk Marco Paulini. Lekarze i kosmetyczki potwierdzają tę opinię. Wiemy też, że brak w codziennym menu witamin oraz mikro- i makroelementów jest powodem wielu chorób, w tym nowotworowych.

Dlatego tak ważna jest wiedza o żywieniu, m.in. o tym, że pewne produkty służą naszemu zdrowiu i urodzie, inne zaś nie. Warto także znać zasady doboru poszczególnych składników, z który powstaje pełnowartościowa potrawa. Niektóre produkty oddziałują na siebie niekorzystnie i mimo że każdy z osobna służy zdrowiu i jest polecany przez lekarzy, to połączone ze sobą w jednej potrawie stają się bezwartościowe.

Szkodliwe połączenia: ogórek + pomidor = utrata witaminy C

Ogórek zawiera minimalne ilości witamin, minerałów i… kalorii. Można więc objadać się nim bezkarnie. Nie stanowi on zagrożenia ani dla wątroby, ani dla figury. Na pozór – idealny składnik sałatek. A jednak tak nie jest! Wszystko za sprawą jednego z jego specyficznych składników – askorbinazy, enzymu utleniającego witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą witaminę C w 3 litrach soku z pomidorów. Kilka plasterków ogórka, dodanych do sałatki z pomidorów, papryki i natki pietruszki (bogactwo witaminy C), pozbawi całą sałatkę tej witaminy. Dietetycy radzą: ogórki jadaj, ale bez innych warzyw.

Tego nie rób

Tego nie rób

Unikaj tych połączeń

  • Kiwi + żelatyna
    Owoc zawiera związek, który rozkłada kolagen, a żelatyna składa się głównie z kolagenu. Dlatego galaretka z kiwi nigdy się nie zetnie. By unieszkodliwić ten związek, kiwi należy sparzyć.
  • Czosnek + drożdże
    Czosnek to zabójca bakterii, wirusów i grzybów. Nawet niewielki jego dodatek do ciasta z drożdżami (grzybami) sprawia, że takie ciasto nie wyrośnie. By nadać ciastu nutę czosnkową, lepiej po upieczeniu np. posmarować je ząbkiem czosnku.
  • Herbata z cytryną? Lepiej bez!
    W liściach herbacianych znajduje się wiele cennych składników chroniących przed rakiem czy udarem mózgu. Cytryna natomiast jest bogatym źródłem witaminy C. Połączenie tych dwóch składników powinno dawać eliksir zdrowia. Tymczasem jest odwrotnie. Listki herbaty zawierają sporo glinu, który oskarżany jest o powodowanie zmian w mózgu (choroba Alzheimera). W naparze z herbaty występuje on w formie nieprzyswajalnej dla organizmu. Można więc pić herbatę bez lęku o zdrowie. Dodatek soku z cytryny powoduje, że nieprzyswajalny glin zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Dlatego lepiej unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny.
  • Grzyby nie lubią alkoholu
    Popularne powiedzenie mówi: „wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz”. Myli się ten, kto sądzi, że chodzi tu tylko o muchomory i inne trujące gatunki. Jedząc smażone czy duszone grzyby jadalne również można trafić do szpitala, zwłaszcza gdy grzybowe danie popijemy winem, piwem czy wódką. Alkohol ścina bowiem specyficzną odmianę białka grzybów, które stają się niestrawne. Powoduje to poważne kłopoty trawienne, ale nie prowadzi do ciężkich powikłań. Te zdarzają się, kiedy zje się czernidłaka pospolitego. Ten jadalny i bardzo smaczny grzyb zawiera koprynę – toksynę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie. Jeżeli w ciągu dwóch dni po zjedzeniu tych grzybów zostanie wypity alkohol – nawet w bardzo niewielkich ilościach (np. w kroplach ziołowych) – dochodzi do gwałtownych reakcji, które, zależnie od okoliczności, mogą doprowadzić nawet do śmierci.

Szkodliwe połączenia: pomidor + biały ser = atak na stawy

W wielu dietach odchudzających występują w pozornie zgodnym duecie. Chudy ser idealnie współgra z pomidorem. Niestety, bardzo częste jedzenie takiego zestawu może skończyć się bolesną chorobą stawów! Liczne kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), które decydują o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem zawartym w serze. Powstają nierozpuszczalne kryształki, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle. Oczywiście, nie musimy obawiać się tej przykrej dolegliwości po zjedzeniu jednej czy kilku porcji pomidora z serem. Ale stosowanie takie diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem.

Szkodliwe połączenia: herbata + ciasto = strata witaminy B1

Puszyste ciasto drożdżowe z mocną i aromatyczną herbatą koi skołatane nerwy? Nic bardziej błędnego. Garbniki, nadające herbacie gorzkawy smak, działają na błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczają wchłanianie białek oraz wiążą wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i inne ważne dla organizmu biopierwiastki. Niszczą również witaminę B1, a ciasto drożdżowe jest wyjątkowo zasobnym jej źródłem. To ona decyduje o sprawnym działaniu układu nerwowego. Dlatego do ciasta drożdżowego bezpieczniej jest pić słabszy napar z herbaty.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 10.03.2016

Komentarze (1 - 10 z 35)
janusz_drugi_tracz, 11.08.2016 23.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pani barbaro, z jakich źródeł pani korzystała? fakt24.pl..? Cytat a propos "zabójczego" połączenia "mgr Aleksandra Cichocka Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Metabolicznych Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie Przedstawiona przez Panią opinia, że "pomidory zawierają kwasy, które łączą się z wapniem sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które z kolei osadzają się w stawach" nie jest potwierdzona w dostępnym mi fachowym piśmiennictwie. W publikacjach naukowych dotyczących diety w chorobach stawów nie spotkałam się z zaleceniem, aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego. Opinię tę można znaleźć w Internecie, ale nie w literaturze naukowej. Natomiast w literaturze naukowej można spotkać stwierdzenie, że niektóre osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów, po spożyciu warzyw z grupy psiankowatych, odczuwają dolegliwości bólowe w stawach, co może wynikać z nasilenia sztywności w stawach. Do warzyw psiankowatych poza pomidorami, należą ziemniaki, papryka i bakłażany. Ale nie oznacza to, że wszystkie osoby chore na tę chorobę powinny zrezygnować z warzyw psiankowatych. Należy tylko obserwować swój organizm. Jeśli pojawiają się dolegliwości po spożyciu tych warzyw, warto zrezygnować ze spożywania warzyw z grupy psiankowatych i skonsultować ten problem z lekarzem i poprosić o jego zalecenia dietetyczne. Warto zauważyć, że ser biały zawiera około 100 mg wapnia w 100 g, jeśli więc zjemy sałatkę z pomidora i jednego plasterka, 20 g sera białego, to w sałatce tej znajduje się tylko 20 mg wapnia, przy dziennym zapotrzebowaniu około 1000 mg, jest to więc ilość niewielka."
 
Megi, 18.04.2016 11.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wystarczy ogórka skropić sokiem z cytryny i askorbinaza staje się nieaktywna podobnie jak w ogórku kiszonym. Takie mądre artykuły powinny zawierać tę informację.
 
Anka, 21.12.2015 11.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Aga546, znalazłąm sporo przepisów odnośnie diety ketogennej na stronie oleoketo.pl także polecam zajrzeć. Sama już kilka wypróbowałam. Są dobrze opisane, opracowane w pełni od razu z infpormacją o kaloriach także polecam zajrzeć na stronkę.
 
Aga456, 27.11.2015 11.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za przedstawione przez Was przepisy. A zna ktoś z Was przepisy diety ketogennej Jakby ktoś z Was znał jakieś przeisy zgodne z tą dietą, to będą wdzieczna za ich podanie. Myślę, że wraz ze wzrostem zainteresowania dietą ketogenną, wielu osobom mogą sie przydać.
 
Aneta, 27.09.2015 21.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Rzeczywiście wpis mało precyzyjny. Autorce zapewne chodzi o gotowaną marchew, buraki oraz ziemniaki, które to w takiej postaci mają bardzo wysoki Ig i wtedy zachodzi sytuacja analogiczna jak w podanym przykładzie. Jednak surowa marchew ma niski Ig i wręcz wskazane jest dodanie tłuszczu aby została przyswojona wit. A
 
Geoff, 03.09.2015 23.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam pytanie. Czy tak samo szkodliwe jest połączenie jogurtu i pomidora lub sera z odcisniętego jogurtu plus pomidor?
 
kasia, 31.08.2015 11.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
maro, a skąd pomysł o ogórkach kiszonych?? W artykule był o nich wpis?? Bo jakoś nie zauważyłam, ale zauważyłam wpis o ogórkach zielonych..
 
ew., 04.08.2015 21.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie ma potwierdzenia tej teorii w żadnych dostępnych badaniach naukowych. to tylko legenda miejska
 
informatyk, 04.08.2015 16.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pierniczenie. jak ogorek zabija witamine C bo jest kwasny to soki zoladkowe tez musza ja zabijac bo sa kwasne. ile czasu trzeba czekac po wsunieciu jednej rzeczy zeby moc wsunac nastepna. przeciez w zoladku to wszystko i tak sie miesza. czyli na zewnatrz nie mozna a w zoladku jak wszystko sie miesza na papke to dobrze ? lepiej niech przesledza caly proces trawienia i przyswajajnia a nie tylko podaja przyklady wyizolowanego mieszania. czyli co? jedzenie trzeba planowac tak: poniedzialek rano ogorki wieczorem wyjscie do klopa wtorek rano serek wieczorem wyjscie do klopa sroda rano herbatka wieczorem wyjscie do klopa czwartek rano pomidorek wieczorem wyjscie do klopa piatek rano cytrynka wieczorem wyjscie do klopa sobota rano czosnek wieczorem wyjscie do klopa niedziela ciateczko wieczorem wyjscie do klopa itd...
 
424323, 24.07.2015 19.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawe czy producent takiego oto serka jak Almette (o składzie pomidor + ser biały) z premedytacją produkuje taką oto "truciznę" czy też z niewiedzy to robi? A przed laty dostępne w sprzedaży serki z serii "Fromage" też producenci ich z rozmysłem je produkowali i sprzedawali by zwiększyć liczbę ludzi aby mieli takie rzekomo opisywane schorzenia! Co za bzdury te opisują te "szkodliwe połączenia"! Otrząśnijcie się czytelnicy, nie wierzcie w to co jakiś "nawiedzony uczony" publikuje! Włos się tam i ówdzie jeży czytając coraz to podobne brednie! Tak na koniec, ciekawe czy w Ameryce (tam skąd pochodzi takie oto warzywo jak pomidor) i spożywają je wraz z białym serem są tak bardzo, jak tutaj napisane na podobne schorzenia?? Bzdura, Wierutna Bzdura.
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

3069

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

2314

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

2114

Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie Zakwaszenie organizmu: przyczyny, objawy, zapobieganie

Zakwaszenie organizmu to efekt niewłaściwego sposobu odżywiania. Coraz częściej włączamy do diety...

więcej

1832

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Forum
data

Luty 21, 2017

O zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się często. Japończycy twierdzą, że zapewnia ona długowieczność, ale nie wiem ile w tym prawdy...

data

Luty 21, 2017

Nikt nie ma wątpliwości,ze ryby są ważnym elementem dla naszego organizmu.To,że nie jadamy ich w wystarczającej ilości-jest w dużym stopniu "zasługą" minimalnej, a właściwie żadnej,reklamy wskazującej na korzyść stosowania ryb w codziennym menu.Sądzę,że media mogłyby stać się najkrótszą...

data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

data

Luty 20, 2017

Produkt typowo roślinny. Sok z tej rośliny stosowany jest od setek lat w Azji i Oceani. Obecnie możemy i my z niego korzystać. Powoli zaczynamy czerpać z tego co daje nam natura. Tu mamy do dyspozycji wiele produktów które potrafią skutecznie zadbać o nasze zdrowie jak i go zabezpieczyć....

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.