Dzika róża: właściwości i zastosowanie. Zalety kosmetyków różanych

Autor: Anna Guttman - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Dzika róża ma najbardziej wszechstronne zastosowanie spośród kilkuset odmian rośliny. Cieszy się zasłużonym tytułem królowej kwiatów – zachwyca urodą i zapachem, świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków i licznych preparatów leczniczych. Właściwości olejków różanych i substancji w nim zawartych wygładzają skórę, usuwają zmęczenie, wspomagają układ trawienny i łagodzą dolegliwości stawów.

Dzika róża jest nie tylko aromatyczna, ma również wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych

Dzika róża: właściwości i zastosowanie. Zalety kosmetyków różanych

W Polsce rośnie ok. 20 gatunków dzikiej róży. Różnią się głównie barwą kwiatów i owoców, ale wszystkie są równie pożądanym surowcem dla przemysłu zarówno kosmetycznego, jak i farmaceutycznego. Naukowcy wyszczególnili ponad 130 związków zawartych w tej roślinie, dobroczynnie działających na organizm. W kwiatach kryją się wyjątkowo cenne olejki eteryczne, flawonoidy, antocyjany. Owoce zaś to bogactwo witamin – przede wszystkim C, ale także A, B1 i B2, E, K – flawonoidów, garbników, steroli, kwasów organicznych, kwasu foliowego, pektyn, karotenoidów. W fitoterapii wykorzystywane są też liście róży, bo zawarta w nich naturalna witamina C jest prawie 5-krotnie bardziej aktywna niż witamina syntetyczna. Wysokie stężenie tak wielu substancji aktywnych sprawia, że róża ma wielorakie zastosowanie.

Rozjaśnia cerę i przebarwienia

Witamina C – której stężenie w owocach dzikiej róży jest wręcz rekordowe, w połączeniu z karotenem – z którego powstaje witamina A, tworzą duet o wyjątkowo silnym działaniu rozjaśniającym skórę. Dlatego kosmetyki zawierające ekstrakt z tej rośliny sprzyjają rozjaśnieniu plam pigmentacyjnych, także piegów, wyrównują i ożywiają koloryt skóry.

Warto wiedzieć

Ważne

Olejek z dzikiej róży poprawia nastrój i usuwa zmęczenie

Olejek różany jest jednym z podstawowych składników używanych w przemyśle perfumeryjnym – jego ciepły, słodki aromat działa przeciwdepresyjnie i uspokajająco. Natomiast stosowany bezpośrednio na skórę – jako składnik kosmetyków do cery wrażliwej, suchej i zmęczonej – działa antyseptycznie i łagodzi różnego rodzaju podrażnienia.

Chroni układ krwionośny

O dobroczynnym wpływie na układ krążenia decyduje przede wszystkim bogactwo flawonoidów zawartych w owocach róży – działają przeciwzapalnie, rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. A dodatkowo witamina C, która wpływa na produkcję kolagenu, zwiększa elastyczność i mechaniczną odporność ścianek naczyń krwionośnych.

Nawilża, zmiękcza i wygładza skórę

Bogactwo witamin, pektyn, aminokwasów, a zwłaszcza organicznych kwasów owocowych sprawia, że kosmetyki oparte na ekstraktach z dzikiej róży działają na skórę jak odmładzający eliksir. Stymulując biosyntezę ceramidów, zwiększają ich poziom w naskórku i poprawiają nawilżenie skóry. Witaminy i kwasy organiczne przeciwdziałają zaś pogrubianiu się warstwy rogowej naskórka – dzięki temu skóra jest elastyczna i gładka.

Zmniejsza zmiany trądzikowe

Hydroksykwasy, które tak obficie występują głównie w owocach dzikiej róży, mają właściwości złuszczające. Dlatego są one w składzie wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej – poprawiają jej stan, zapobiegając pogrubieniu warstwy rogowej naskórka i tworzeniu się zaskórników.

Zobacz, jak powstaje prawdziwa woda różana

 

Źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 12.05.2016

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji

Pokarm dla skóry, ratunek dla włosów. Olej kokosowy bywa nazywany olejem piękności, bo z...

więcej

487

Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej

Znasz węgiel aktywny? To czarne pastylki, które kupujesz, gdy masz problemy z żołądkiem. Po...

więcej

475

Olejek migdałowy. Zastosowanie, właściwości olejku ze słodkich migdałów Olejek migdałowy. Zastosowanie, właściwości olejku ze słodkich migdałów

Olejek migdałowy znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Olejek z migdałów poprawia...

więcej

292

NAFTA KOSMETYCZNA najlepsza na włosy. Właściwości i zastosowanie nafty kosmetycznej NAFTA KOSMETYCZNA najlepsza na włosy. Właściwości i zastosowanie nafty kosmetycznej

Nafta kosmetyczna posiada wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne, w związku z tym mogą po nią sięgnąć...

więcej

269

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Żółta płytka może świadczyć np. o silnym ucisku butów, jakie nosisz. Sprawdź, czy nie są zbyt ciasne. Wówczas zaburzone jest krążenie krwi. Drugim powodem jest grzybica paznokci. Można wyleczyć...

Istnieje szereg zabiegów dermatologicznych i kosmetologicznych, które pomogą Pani pozbyć się rozstępów - albo przynajmniej bardzo silnie je zredukować. Jedne z najpopularniejszych to laser Palomar...

Opisywane zmiany mogą być objawem między innymi włączonej terapii lub zaburzeń hormonalnych. W leczeniu tej odmiany trądziku stosuje się standardową terapię - czyli leki przeciwłojotokowe i...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.