Mąka ryżowa - właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę ryżową?

Mąka ryżowa występuje w dwóch odmianach - jako mąka ryżowa biała i brązowa. Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika, dlatego powinny ją uwzględnić w swojej diecie. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku. Sprawdź, jakie zastosowanie znalazła mąka ryżowa i jak zrobić mąkę ryżową samemu w domu.

Mąka ryżowa powstaje z ryżu białego lub brązowego przez drobne zmielenie ziaren ryżu. Kolor mąki ryżowej różni się w zależności od rodzaju ryżu użytego do jej produkcji. Właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze mąki ryżowej powinny docenić zwłaszcza osoby mające problemy z zaparciami i wysokim poziomem cholesterolu, ze względu na obecność błonnika. Powinny one uwzględnić mąkę ryżową w swojej diecie. Mąka ryżowa to również dobre źródło witamin z grupy B oraz magnezu, żelaza i cynku. Mąka ryżowa to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa, jednak przy jej zakupie na wszelki wypadek warto zwrócić uwagę, czy jest to produkt bezglutenowy, ponieważ w trakcie procesu produkcji mogło dojść do jej zanieczyszczenia.

Spis treści:

  1. Mąka ryżowa - wartości odżywcze
  2. Mąka ryżowa - właściwości zdrowotne
  3. Mąka ryżowa - wartości odżywcze w 100 g produktu [TABELA]
  4. Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni
  5. Mąka ryżowa - jak zrobić mąkę ryżową w domu? Przepis
  6. Mąka ryżowa - zastosowanie w kosmetyce
Posłuchaj o właściwościach i zastosowaniu mąki ryżowej. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Mąka ryżowa - wartości odżywcze

Mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk. Witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie, m.in.: układu sercowo- naczyniowego, układu nerwowego, układu immunologicznego oraz wpływa na metabolizm energii w organizmie. Mąka ryżowa dostarcza węglowodanów, jest bogata w błonnik pokarmowy, jednocześnie ma mało tłuszczu. Przy czym mąka ryżowa otrzymywana z ryżu brązowego zawiera więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż mąka ryżowa otrzymywana z ryżu białego.

Jaka mąka do czego? [#TOWIDEO]

Mąka ryżowa - właściwości zdrowotne

  • pomaga łagodzić zaparcia, dzięki obecności błonnika oraz skrobi opornej, wpływającej stymulująco na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej

Mąka ryżowa może być zastępnikiem innych mąk, taki jak, np. mąka pszenna.

  • obniża poziomu cholesterolu we krwi
  • poprawia stężenie cukru we krwi
  • wspomaga metabolizm i zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu może być pomocna w odchudzaniu
  • ma właściwości przeciwnowotworowe, z uwagi na zawartość lektyny
  • wpływa korzystnie na kości, poprzez zawartość magnezu
  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i nerwowego
  • wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego napięcia mięśniowego, ponieważ jest dobrym źródłem witamin z grupy B
Warto wiedzieć

Mąka ryżowa - wartość odżywcza w 100 g produktu

Wartość kaloryczna - 363 kcal
Białko - 7,3 g
Tłuszcze - 2,8 g, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,56 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 1,00 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,996 g

Węglowodany  76,5 g
Błonnik 4,6 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor 337,0  mg (48%)
Potas 289,0  mg (6%)
Sód 8,0 mg (0,5%)
Wapń 11 mg  (1%)
Żelazo 1,98  mg (20%)
Magnez 112 mg (28%)
Cynk 2,5 mg (23%)
Miedź 0,23 mg (25%)

Witaminy

Witamina C 0,0 mg (0%)
Witamina B1 0,44 mg (34%)
Witamina B2 0,08 mg (6%)
Niacyna 6,34 mg (40%)
Witamina B6 0,74 mg (60%)
Witamina B12 0,0 µg (05)
Foliany 16,0 µg
Witamina A 0,0 IU (0%)
Witamina E 0,6 mg (6%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Wszystko o mące. Jaka mąka do jakiego wypieku?

' Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Mąka ryżowa - zastosowanie w kuchni

Mąka ryżowa znajduje zastosowanie głównie do produkcji żywności. Jest niezwykle popularna w krajach azjatyckich, gdzie używana jest do wyrobu pieczywa, makaronu i słodyczy. W krajach zachodnich mąka ryżowa jest głównie wykorzystywana do produkcji ciast, chipsów, krakersów, płatków śniadaniowych, jako zagęstnik do zup, sosów i kremów. Szerokie zastosowanie mąki ryżowej wynika z jej właściwości technologicznych, zbliżonych do właściwości mąki pszennej. Mąka ryżowa jest uważana za zdrową alternatywę dla mąki pszennej. Mąkę ryżową w kuchni można wykorzystać do:

  • pieczenia: ciast, muffinek, ciasteczek, deserków
  • jako substancję zagęszczająca do sosów, zup, kremów
  • naleśników, amerykańskich naleśników pancakes, racuchów
To ci się przyda

Mąka ryżowa - jak zrobić mąkę ryżową w domu? Przepis na domową mąkę ryżową

Do przygotowania mąki ryżowej potrzebujesz ryżu i urządzenia do mielenia. Możesz wykorzystać dowolny rodzaj ryżu: ryż brązowy, ryż biały, ryż jaśminowy czy ryż czerwony. Jednak ze względu na to, że mąka ryżowa przygotowana z ziaren ryżu brązowego zawiera najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych, wybieraj ten rodzaj ryżu. Użyj blendera wysokoobrotowego, młynka do kawy czy maszynki do mielenia zbóż. Ziarna ryżu wsyp do urządzenia i miel do uzyskania konsystencji mąki.

Mąka ryżowa - zastosowanie w kosmetyce

Mąka ryżowa wykazuje również właściwości pielęgnacyjne - działa korzystnie na skórę, poprawiając kondycję i wygląd skóry, opóźniając pojawienie się zmarszczek. Do tego celu wykorzystuje się maseczki do stosowania zewnętrznego, przygotowane z jednej łyżeczki mąki ryżowej połączonej z dwoma łyżkami jogurtu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
Bożena
|

Właśnie zrobiłam na próbę z małej ilości mąkę ryżową z ryżu czerwonego. Zmieliłam w młynku do kawy i wyszła super, o kolorze różowo-rdzawym. W garnuszku zagotowałam trochę wody z mlekiem bez laktozy, a między czasie rozrobiłam w połowie szklanki z wodą parę łyżeczek tej mąki, po czym zalałam gotujące się rozcięczone mleko z wodą, jakbym robiła budyń, dodając troszkę cynamonu. I właśnie zrobiłam wspaniały budyń z odrobiną miodu.W ten sposób nie muszę gotować ryżu 40 minut, by skorzystać z jego bogactwa. Tak można zrobić na wodzie lub wywarze sos. Innego dnia spróbuję zrobić jakieś kluseczki lub placuszki, albo udusić pokrojone jabłka w sosie ryżowym?