Mąka gryczana - właściwości odżywcze, zastosowanie, przepisy

2017-09-18 20:10 Marzena Masna, dietetyk

Mąka gryczana to mąka bezglutenowa, dlatego jej właściwości i wartości odżywcze powinny docenić osoby będące na diecie bezglutenowej oraz wegetariańskiej. Oprócz tego, że jest wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny, dlatego znalazła zastosowanie jako środek regulujący poziom cukru we krwi. Poza tym mąka gryczana jest dobrym źródłem białka, szczególnie istotnego z punktu widzenia wegetarian, ponieważ dostarcza lizyny i argininy - aminokwasów, które nie są syntetyzowane w organizmie. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma mąka gryczana i wypróbuj przepis na mąkę gryczaną.

Mąka gryczana jest wytwarzana z ziaren gryki poprzez ich zmielenie. Charakteryzuje się szarobrązową barwą, dzięki czemu nadaje produktom z niej otrzymywanych ciemniejszy kolor. Smak mąki gryczanej jest charakterystyczny i przypomina smak kaszy gryczanej. Mąka gryczana znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym - do wypieków chleba, wyrobu makaronów, produkcji ciast, jako samodzielny składnik lub w połączeniu z mąką pszenną.

Mąka gryczana- wartość odżywcza i walory zdrowotne

Mąka gryczana to produkt naturalnie nie zawierający glutenu, dlatego może być z powodzeniem używana przez osoby z nietolerancją glutenu. Ponadto mąka gryczana to doskonałe źródło białka i błonnika. Mąka gryczana posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą jej używać diabetycy oraz osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Właściwości zdrowotne mąki gryczanej

  • poprawia trawienie, wspomaga regenerację mięśni, dzięki wysokiej zawartości magnezu
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi, przez obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B
Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny (IG=40).

  • obniża poziomu cholesterolu, przez wysoką zawartość błonnika pokarmowego
  • chroni przed wolnymi rodnikami, chroni DNA przed uszkodzeniami i zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, dzięki obecności związków antyoksydacyjnych - polifenoli
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia, tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, metabolizm tłuszczu, dzięki wysokiej zwartości miedzi
  • pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy, zespołu metabolicznego. Zmniejsza oporność na insulinę u cukrzyków
  • zwalcza bóle głowy, pomaga w depresji

Jaka mąka do czego? Sprawdź! [#TOWIDEO]

Warto wiedzieć

Mąka gryczana - wartości odżywcze w 100 g produktu

Wartość kaloryczna - 335  kcal
Białko - 12,6 g
Tłuszcze - 3,1 g, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone - 0,68 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 0,95 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,95 g

Węglowodany  70,6 g
Błonnik 10,0 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor 337,0  mg (48%)
Potas 577,0  mg (12%)
Sód 11,0 mg (0,7%)
Wapń 41,0 mg  (4%)
Żelazo 4,01  mg (40%)
Magnez 251,0 mg (63%)
Cynk 3,12 mg (28%)
Miedź 0,52 mg (58%)
Selen 5,7 µg (10%)

Witaminy

Witamina C 0,0 mg (0%)
Witamina B1 0,42 mg (32%)
Witamina B2 0,19 mg (15%)
Niacyna 6,15 mg (38%)
Kwas pantotenowy 0,44 mg (9%)
Witamina B6 0,58 mg (45%)
Witamina B12 0,0 µg (0%)
Foliany 54,0 µg
Witamina A 0,0 IU (0%)
Witamina E 0,32 mg (3%)

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012

Mąka gryczana- zastosowanie

Mąka gryczana w przemyśle spożywczym jest używana do wypieków chleba, ciast, bułek i wyrobu makaronów. Na Ukrainie mąka gryczana jest wykorzystywana do przygotowywania zup, natomiast na Białorusi wykorzystuje się ją do produkcji deserku owocowego na zimno, tzw. kułagi ze sfermentowanego ciasta na bazie mąki gryczanej. W polskiej kuchni można z niej przygotować:

  • ciasta, ciasteczka, muffiny
  • naleśniki, omlety, placuszki, gofry
  • kluski, pierogi

Mąkę gryczaną można wymieszać z niewielką ilością mąki pszennej, wtedy smak potraw będzie delikatniejszy. Mniej wyczuwalna będzie też charakterystyczna dla mąki gryczanej goryczka. Poza tym potrawy będą mniej suche.

Warto wiedzieć

Jak zrobić mąkę gryczaną w domu? Przepis na domową mąkę gryczaną

Mąkę gryczaną można w prosty sposób przygotować w domu. Potrzebny jest wysokoobrotowy blendera, do którego należy rzucić kaszę gryczaną. Kaszę należy mielić do uzyskania drobnej tekstury mąki.

Co można zrobić z mąki gryczanej?

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
Rezefa
|

Wspaniałe gofry z mąki gryczanej z żurawiną i czarnuszką.Polecam