Koktajle zatrzymujące raka? Tak, jeśli je zrobisz z tych produktów

2020-06-10 16:41 Aneta Grabowska

Warzywa i owoce to najlepsza broń przeciw rakowi. Dlatego warto codziennie wypić szklankę lub dwie świeżo wyciśniętego soku albo koktajlu.

Moc warzyw i owoców tkwi w antyoksydantach (przeciwutleniaczach), naturalnych substancjach, które chronią przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się i rozwój nowotworów.

Na bazę koktajlu wybieraj:

– zawierają sulforafan, przeciwutleniacz o silnym działaniu antynowotworowym. Są w nich też karotenoidy i chlorofil, który ma właściwości antyoksydacyjne i wspomaga proces oczyszczania organizmu (m.in. z substancji rakotwórczych);

działanie przeciwnowotworowe ma zawarty w nich likopen (najwięcej jest go w przetworach);

obecne w nich flawonoidy (dużo jest w skórce) mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, a także hamować rozwój komórek rakowych;

  • owoce jagodowe

zawarte w nich antyoksydanty (m.in. antocyjany, kwas elagowy) zmniejszają uszkodzenia DNA przez wolne rodniki, mogą spowalniać rozwój komórek nowotworowych i niszczyć komórki niektórych typów raka.

Przepis na koktajl

  1. Wyciśnij sok z jabłka. Dodaj do niego pomidor obrany ze skórki, 2 różyczki brokułu (wielkości pięści) i starty imbir (1 cm korzenia). Zblenduj składniki.
  2. Garść jarmużu (odetnij twarde łodyżki) zblenduj ze 100 g jogurtu naturalnego, małą szklanką jagód, łyżeczką zmielonego siemienia lnianego i sokiem z 1/2 cytryny.
  3. Kubek jagód zblenduj ze szklanką mleka roślinnego (np. migdałowego), 2 różyczkami brokułu (wielkości pięści) i kilkoma listkami świeżej mięty.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE