Anemia. Dieta w anemii, czyli jak się odżywiać przy anemii

2012-11-28 13:09 Bartosz Palocha

Osoby, u których stwierdzono anemię, powinny stosować odpowiednia dietę, w której skład wchodzą przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego.

Anemia, niedokrwistość, wymaga dobrej diety. Odpowiednia dieta w anemii to jednocześnie zła wiadomość dla wegetarian. Przyswajalność żelaza zawartego w produktach roślinnych jest śladowa. Tak samo jest z mlekiem, ziemniakami czy owocami. Dlatego dieta w anemii musi być bogata w mięso. Osoby cierpiące na anemię powinny stosować głównie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dieta anemia: mięso

Dieta w anemii powinna być bogata w żelazo. Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych ludzki organizm przyswaja w 30 proc. Szczególnie bogate w żelazo, a więc polecane przy anemii są: wątroba wieprzowa, mięso wołowe (nerki i serce), mięso indycze i kurze, czarny salceson.

Dieta anemia: warzywa i owoce

Przy anemii oprócz mięsa warto jednak jeść dużo warzyw i owoców - dostarczają witaminy C, która kilkakrotnie zwiększa przyswajalność żelaza. Szczególnie bogate w witaminę C są: natka pietruszki, acerola, rokitnik, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, cytrusy (zwłaszcza pomelo), papryka.

Jeśli chodzi o samo żelazo, bogate w nie są warzywa strączkowe: groch, biała fasola, soja. Należy tylko wymoczyć je w wodzie, by pozbyć się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie żelaza (wodę z moczenia należy odlać i ugotować strączki w świeżej wodzie - ten zabieg pozwala pozbyć się nawet 37% kwasu fitynowego). Warto wiedzieć, że witamina C również neutralizuje kwas fitynowy. Dobrym (i smacznym!) połączeniem dla osób z anemią będzie zatem np. sałatka z fasoli z papryką, natką pietruszki i sokiem z cytryny.

Dużo kwasu fitynowego zawierają też płatki owsiane, sezam, siemię lniane, migdały, orzechy, kakao, brązowy ryż - lepiej jeść je między posiłkami bogatymi w żelazo, żeby nie zaburzać jego wchłaniania.

Kobiety potrzebują 18 mg żelaza dziennie. Jeszcze więcej kobiety w ciąży - 26 mg

W diecie przy anemii trzeba też zwracać uwagę na napoje. Przyswajanie żelaza opóźniają taniny występujące w herbacie. Dlatego mając anemię nie powinniśmy podczas jedzenia pić tego napoju. Niekorzystne w anemii są też płyny zawierające kofeinę, jak kawa czy napoje energetyzujące.

Polecany artykuł:

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Amelia
|

Piję sok z buraka, marchewki, selera, jabłka i cytryny Dzięki takiemu sokowi wyleczyłam się zanemii i nadciśnienia. Dobrze jest też zrobić sok ze szpinaku, pietruszki i rzeżuchy , taki sok jest dobry na cerę. W ogóle warto pić soki samodzielnie wyciskane dla zdrowia i urody.

Pensjonatka
|

Prawidłowa dieta to nie wszystko, jest wiele chorób, które wywołują anemię, np. zespół jelita krótkiego. Ja staram się pić raz dziennie sok wytłaczany i trzymać piramidy żywienia i jest ok, mój mąż je to samo a ma anemię. Lekarze nie znają powodu.

mięsożerna
|

Nie rozumiem wyników moich badań.Jem bardzo dużo mięsa do tego każdy stek kurczak czy wieprzowina jest u mnie urozmaicona salatka z salaty ze szczypiorkiem i innymi warzywami i uwaga nie jem słodkiego w ogóle!!! o co tu chodzi ??

Rozpoczyna mama 13 latki
|

Moja córka 8 miesięcy nie je mięsa ma dużą anemie zalecenie lekarza jeść mięsa jak mam nakłonić ja żeby jadła mięso kiedyś nie było znika problemu jadła wszystko co dostała dziś nie dalej nie chce jeść nawet pod groźba przełączania krwi nie mam już sił do niej jak ja nakłonić może psycholog by pomógł

Kuba
|

Bardzo nie milo ze w calym artykule jest napisane ile zelaza potrzebuja kobiety i co sie paniom zaleca, a nie ma ani jednego slowa o mężczyznach, dla was bylo b to 5 slow, "a męzczyzni x mg zelaza" a dla mnie jest to szukanie odzielnego artykulu ktory o tym wspomni, rozumiem że być może więcej kobiet spotyka sie z tym problemem i dlatego nacisk w artykule jest na Panie, ale jednak mozna zachowac by umiar

Hap
|

Nie jadłam mięsa osiem lat, na początku było nieźle, jednak obecnie od półtora roku cały czas mam anemię i coraz częściej choruję. Lekarz stwierdził że mięso muszę zacząć jeść, skoro to tak przewlekły stan. Żelazo podawane w tabletkach jest mocno skoncentrowane i nie można go stosować długo wiec przy często nawracającej anemii nie jest rozwiązaniem.

Asica
|

Ja przy anemii ratuję się sałątkami z buraka- gotowanego, sokiem, oraz nie żałuje sobie świeżej natki pietruszki np. z pomidorem. Do tego herbata z pokrzywy 4 razy dziennie. Szpinak owszem, ale burak jest "bogatszy" w żelazo.

Mateusz
|

Polecam na anemię zupę brokułową z ciecierzycą - są tu ogromne ilości żelaza i kwasu foliowego - czyli kluczowe pierwsiastki przy anemii.

agape
|

Należy pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z pożywienia znacznie ułatwia witamina C! Najlepiej więc surówkę ze szpinakiem polać sokiem z cytryny albo dodać cząstki pomarańczy. Smacznego :)