Ostrokrzew kolczasty - właściwości lecznicze i zastosowanie

2020-11-23 12:34 Monika Ochnik

Ostrokrzew kolczasty jest piękną rośliną ozdobną, która wielu z nas kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Nie każdy jednak wie, że ostrokrzew kolczasty ma też bogate właściwości lecznicze. Jest naszym sprzymierzeńcem w walce z objawami przeziębienia, zapalenia oskrzeli, reumatyzmu, a nawet ospy wietrznej.

Ostrokrzew kolczasty (Ilex aquifolium) był rośliną cenioną już w starożytności, między innymi przez Celtów. Uznawali oni ostrokrzew za roślinę świętą, przypisywali jej właściwości magiczne - używali jej do palenia aromatycznych ognisk, wytwarzali z niej włócznie, wierzyli też, że ma moc odstraszającą złe moce. pioruny i dzikie zwierzęta. 

Spis treści

  1. Ostrokrzew kolczasty - jak wygląda?
  2. Ostrokrzew kolczasty - właściwości lecznicze
  3. Ostrokrzew kolczasty - zastosowanie
  4. Ostrokrzew kolczasty - jak go stosować?

Ostrokrzew kolczasty - jak wygląda?

Ostrokrzew kolczasty jest wysokim krzewem zimozielonym uprawianym na szeroką skalę w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej. Roślina ta ma charakterystyczne ostro zakończone błyszczące liście i krwistoczerwone owoce, które pojawiają się we wrześniu i zdobią krzew przez całą zimę. Co ważne, owoce ostrokrzewu są trujące.

Ostrokrzew kolczasty kwitnie od kwietnia do czerwca - obsypuje się wtedy białymi kwiatami.

Ostrokrzew kolczasty - właściwości lecznicze

Ostrokrzew kolczasty jest rośliną od wieków wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Cenione są wszystkie części tej rośliny: liście, kora, jak i owoce ostrokrzewu kolczastego - zarówno świeże, jak i suszone. Liście i kwiaty zbiera się wiosną, a owoce - późną jesienią.

Dzięki zawartości m.in. garbników, kwasów fenolowych, saponin i teobrominy ostrokrzew kolczasty ma właściwości: 

  • moczopędne
  • przeciwgorączkowe
  • wykrztuśne
  • przeczyszczające
  • uspakajające

Ostrokrzew kolczasty - zastosowanie

Ostrokrzew kolczasty - jak go stosować?

  • Wywar z liści ostrokrzewu kolczastego

4 łyżki zmielonych wysuszonych liści zalej 1 l wody, następnie gotuj pod przykryciem 10 minut, pozostaw do wystygnięcia i przecedź. Pij max. 3 filiżanki dziennie.

  • Wywar z korzeni ostrokrzewu kolczastego

3 łyżki wysuszonych korzeni zalej 1 l wody, następnie gotuj kilka minut. Pij max. 3 filiżanki dziennie.

Oba wywary nadają się znakomicie na wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe

  • Płyn z kory ostrokrzewu kolczastego

Wysuszoną korę zalej zimną wodą i pozostaw na 12 godzin, a następnie przecedź. Pij max. 2 filiżanki dziennie między głównymi posiłkami. Powstały płyn ma doskonałe właściwości przeczyszczające.

Czytaj też:

Jak sadzić drzewa i krzewy
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE