Czy picie MLEKA jest zdrowe? Argumenty zwolenników i przeciwników picia mleka

46 komentarze
Autor: Małgorzata Pindera

Pić mleko czy nie pić? Oto jest pytanie. Dietetycy i lekarze wciąż się spierają, czy krowie mleko faktycznie jest takie zdrowe i czy w ogóle powinniśmy je pić. Zwolennicy picia mleka podkreślają, że mleko jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie, przeciwnicy zwracają uwagę na nietolerancję laktozy u dorosłych i szkodliwość tłuszczu mlecznego.

Jedni powtarzają za Hipokratesem, że mleko jest najdoskonalszym i najbardziej kompletnym pokarmem, jaki stworzyła natura. Inni oponują, że prawda ta dotyczy jedynie cieląt, a człowiekowi dorosłemu mleko wręcz szkodzi. Dyskusja o walorach białego napoju budzi zazwyczaj wiele emocji i wciąż nie jest zakończona. Oto najbardziej rozpowszechnione opinie za i przeciw piciu mleka.

Nie przegap

Mleko - bogate źródło wapnia?

  • Zwolennicy picia mleka: Mleko to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Człowiek przyswaja z mleka krowiego aż 80 proc. tego pierwiastka, gdy dla porównania z mleka sojowego 13 proc. Gdyby próbować zastąpić jedną szklankę mleka innymi produktami spożywczymi należałoby zjeść dwa bochenki chleba, kilka kotletów schabowych, pół kilograma brokułów, kapusty lub marchwi. Oprócz wapnia zawiera wiele cennych biopierwiastków jak fosfor, potas, magnez, cynk, selen, kobalt, mangan, jod, fluor. 
  • Przeciwnicy: Znacznie więcej wapnia niż w mleku znajduje się w sardynkach, migdałach czy nasionach sezamu. Ponadto wapń zawarty w mleku jest źle przyswajalny, na co wpływ ma niewłaściwa proporcja w stosunku do fosforu. Zdaniem przeciwników białego napoju, jedynie te produkty spożywcze, w których stosunek wapnia do fosforu wynosi dwa do jednego lub więcej, można uważać za dobre źródło wapnia. Tymczasem w mleku krowim ten stosunek jest niższy.

Mleko wywołuje alergię u dzieci?

  • Zwolennicy picia mleka: W rzeczywistości nietolerancja na białko mleka krowiego występuje rzadziej, niż się powszechnie sądzi. Reakcje alergiczne częściej wywołuje spożywanie łososia, a także truskawek i innych owoców. Alergia pokarmowa na mleko dotyczy przede wszystkim najmłodszych dzieci. Stwierdza się ją u 2,7% niemowląt karmionych sztucznie i 1,8% karmionych naturalnie. Dziecięce alergie na mleko na ogół przemijają, a ponad 90 proc. dzieci wyrasta z tej choroby po ukończeniu 5 roku życia. Do stwierdzenia, że dziecko ma alergię na mleko nie wystarczy wywiad lekarski i przeprowadzenie testów skórnych. Podstawą powinno być pewne rozpoznanie metodą eliminacji i prowokacji w wyspecjalizowanym ośrodku alergologicznym. Zwolennicy  przestrzegają, że niewybaczalnym błędem jest pozbawianie dzieci mleka, jeśli nie mają stwierdzonej alergii. 
  • Przeciwnicy: Wielu rodziców twierdzi, że ich dziecko jest uczulone na mleko, które jest jednym z najgroźniejszych alergenów pokarmowych.

Mleko jest źle tolerowane przez dorosłych?

  • Zwolennicy picia mleka: Dzisiaj większość osób, szczególnie z terenów Europy północnej i środkowej, może pić mleko przez całe życie (w Szwecji - 100% populacji, w Wielkiej Brytanii 95%.). Zdolność trawienia laktozy nabyliśmy na drodze ewolucji i w całej Europie mleko nie jest wskazane jedynie dla 10 % dorosłych obywateli. Osoby te mogą natomiast jeść sery, jogurty czy produkty o obniżonej zawartości laktozy. 
  • Przeciwnicy: U większości dorosłych wraz z wiekiem zostaje wstrzymana produkcja laktazy – enzymu jelitowego odpowiedzialnego za rozkład cukru mlekowego - laktozy. Na skutek tego picie mleka powoduje wzdęcia, biegunki, bóle brzucha.

Mleko jest szkodliwe dla kobiet?

  • Zwolennicy picia mleka: Nowe badania amerykańskie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda wykazały, że kobiety przed menopauzą, które spożywają większe ilości wapnia i witaminy D mogą być rzadziej (o ok. 40%) narażone na raka piersi. Dieta bogata w wapń sprawia, że u kobiet powyżej 45. roku życia rzadziej występuje też zespół metaboliczny, który charakteryzują takie nieprawidłowości, jak otyłość, zmiany miażdżycowe czy nadciśnienie. Inne badania dowodzą, że dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może u kobiet obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 21%. 
  • Przeciwnicy: Organizm kobiecy powinien sam być źródłem mleka. Nie jest natomiast przystosowany do przyjmowania go pod postacią pokarmu. Picie mleka źle wpływa na gospodarkę hormonalną, co może sprzyjać rozwojowi wielu chorób.

Mleko zwiększa cholesterol i powoduje nadwagę?

  • Zwolennicy picia mleka: Tłuszcz w mleku zawiera sprzężone dieny kwasu linolowego. Substancje te mają silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają miażdżycy i opóźniają rozwój choroby nowotworowej. Jeśli chodzi o związek pomiędzy spożywaniem produktów mlecznych a wysokim ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych - nie ma jednoznacznych dowodów, aby tak było. Uważa się, że mleko może mieć takie same właściwości podwyższania cholesterolu jak masło. Natomiast niektóre przetwory mleczne, szczególnie fermentowane za pomocą specyficznych szczepów bakterii, mają wpływ na obniżenie cholesterolu i ciśnienia. Mleko o mniejszej zawartości tłuszczu wspiera jego redukcję, nie powodując uszczerbku masy mięśniowej. Dzieci nie powinny pić mleka odtłuszczonego. Tłuszcz jest dla rozwijającego się organizmu ważnym źródłem energii oraz dostarcza nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego rozwoju mózgu. 
  • Przeciwnicy: Tłuszcz w mleku jest pochodzenia zwierzęcego. Należy go unikać, ponieważ powoduje nadwagę i zwiększenie ilości cholesterolu. Picie mleka sprzyja miażdżycy i chorobom serca. Jeśli ktoś nie może zrezygnować z białego napoju – powinien przejść na mleko odtłuszczone.

Mleko zapobiega złamaniom kości i osteoporozie?

  • Zwolennicy picia mleka: Spożycie mleka i produktów mlecznych jest bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy i zapobieganiu złamaniom kości. Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, (Osteoporosis International 2007) wykazują związek między dietą pozbawioną mleka i produktów mlecznych, a liczbą złamań u dzieci i młodzieży do 20 roku życia. Wynika z nich, że grupa na diecie bezmlecznej narażona jest na 4-krotnie wyższe ryzyko wystąpienia złamań. 
  • Przeciwnicy: Mleko nie wzmacnia kości, tylko je osłabia. Zawarte w nim białko wypłukuje wapń z organizmu. Osteoporozie najlepiej zapobiegać spożywając bogate w wapń artykuły spożywcze, które nie są przetworami mlecznymi.

Słuchaj swojego organizmu

Zwolennicy i przeciwnicy przedstawiają wciąż nowe badania i powołują się na stanowiska medycznych autorytetów. Ale kto ma rację? Niewiadomo, lekarze jednak nadal częściej zalecają picie mleka. Pamiętaj! Najlepiej jest zachować rozsądek i umiar oraz zaufać własnemu organizmowi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 04.01.2012

Komentarze (1 - 10 z 46)
loki, 29.07.2015 08.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przedostatnie zdanie - "nie wiadomo" pisze się rozłącznie, analfabeci! To nie jest imiesłów...
 
Krowa, 15.07.2015 15.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mleko jest dobre
 
NIna, 01.06.2015 20.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
http://www.styl-zycia.com.pl/kontrowersyjne-mleko/
 
Solidny i dociekliwy, 09.05.2015 00.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Artykuł bezwartościowy, nie ma danych żródłwych powtarza jakieś plotki
 
Jan, 25.04.2015 20.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To, że ktoś jest upośledzony i ma sraczkę po wypiciu mleka nie musi wszystkim na siłę udowadniać, że mleko krowie jest niezdrowe. Całe pokolenia dzieci piły mleko (w X, XV czy XX wieku). I nikomu nic nie było. Nikt nie słyszał o jakiś alergiach na to czy sramto. A pytanie zadawane przez niektórych: "Jaki to dorosły ssak pije mleko?", mam taką pytanie-odpowiedź: "A jaki to dorosły ssak jak się wysra potrafi się podetrzeć papierem". Dziękuję za dyskusję.
 
eryq, 10.04.2015 00.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W krajach gdzie nie ma mleka lub spożywa się je w małych ilościach nie występuje taka choroba jak osteoporoza, a wiec mleko nie jest zdrowe.
 
Majka, 17.03.2015 07.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zobaczysz jaki będziesz chory...my chorzy nie możemy od urodzenia bo mamy to genetyczne ale zdrowe osoby też potem chorują i nie mają pojęcia dlaczego - takie zdrowe a jestem na onkologii...
 
Majka, 17.03.2015 07.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla zdrowych jedynie mleko fermentowane albo przetwory z mleka czyli nabiał. Chore osoby z alergiami, nietolerancjami albo pseudoalerią nie mogą i mleka i nabiału do końca życia obojętne co im dolega jaki rodzaj alergii czy nietolerancji nie ma to znaczenia. tylko takie że zero..............
 
Gość, 07.02.2015 18.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mleko bez laktozy jest super właśnie je pije. Natomiast mleko z laktozą można tak naprawdę pić do 5 roku zycia. Nie wiem kto może takie pierdoły pisac i porównywać mleko do wody :) Ja przez brak picia mleka mam słabe kości i nic mi tego nie zastąpiło ani owoce morza, migdały czy soja.
 
Bubu, 23.12.2014 11.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie toleruję mleka w dużych ilościach. Po misce płatków muszę udać się w wiadome miejsce i potrafię przez pół dnia umierać na silne bóle brzucha, więc jakiś czas temu przerzuciłam się na mleka sojowe, migdałowe, orzechowe, etc. Organizm się uspokoił, ale żeby zaraz sojowe smakowało jak trzeba... Nie jestem materiałem na wegankę, więc, kiedy w sklepie znalazłam mleko krowie bez laktozy, oj ta ulga! Oczywiście, zaraz znajdzie się ktoś, kto mi powie, że proces usuwania laktozy jest zły, bo pewnie wytwarza się w mleku to, tamto i jeszcze może coś, ale szczerze mówiąc - na coś trzeba umrzeć. A jeśli mogę zjeść rano śniadanie bez rewelacji żołądkowych, to w to mi graj.
 
następne »
strona 1 z 5
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie? Prawdy i mity na temat picia wody. Ile litrów wody powinno się pić dziennie?

To, ile litrów wody potrzebujemy, zależy od naszej płci, codziennej aktywności fizycznej, ilości...

więcej

12542

RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem RYBY, które możesz jeść z czystym sumieniem

Ryby mają wiele zalet - są smaczne, zdrowe, zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne...

więcej

21763

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i...

więcej

14505

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Na razie trzeba poczekać na wyniki badań, jakie zlecą lekarza pierwszego kontaktu i gastrolog, bo objawy, o których piszesz, niekoniecznie mogą oznaczać uchyłkowatość jelita grubego. Może to być...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.