GRUSZKI - właściwości i wartości odżywcze gruszek. Jakie witaminy zawierają gruszki?

5 komentarze
Autor: Monika Majewska

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają gruszki.

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.

Gruszki mogą zapobiec udarowi i obniżyć ciśnienie krwi

Jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu - tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii. Zbadali oni związek koloru miąższu owoców i warzyw z ich wpływem na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Okazało się, że przed wystąpieniem tej choroby najlepiej chronią owoce i warzywa z białym miąższem. Jak przekonują naukowcy, u osób, których dieta obfituje w tego typu produkty, ryzyko wystąpienia incydentu mózgowo-naczyniowego zmniejsza się o ponad 50 proc. Nie mogą jednak znaleźć odpowiedzi na pytanie, dlaczego owoce i warzywa z białym miąższem odznaczają się takimi właściwościami. Linda Oude Grieg, autorka badań, przypuszcza, że może za to odpowiadać wysoka zawartość błonnika.

Ponadto gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu (aż 116 mg/100 g). Pierwiastek ten hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów. Dzięki temu naczynia krwionośne są bardziej drożne, a co za tym idzie - krew krąży swobodniej i ciśnienie spada. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, lecz także innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze gruszek (w 100 g)

Wartość energetyczna - 57 kcal
Białko ogółem - 0.36 g
Tłuszcz - 0.14 g
Węglowodany - 15.23 g (w tym cukry proste 9.75)
Błonnik - 3.1 g

Witaminy

Witamina C – 4.3 mg
Tiamina – 0.012 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.161 mg
Witamina B6  - 0.029 mg
Kwas foliowy -  7 µg
Witamina A – 1 IU
Witamina E – 0.12 mg
Witamina K - 4.4 µg

Minerały

Wapń – 9 mg
Żelazo - 0.18 mg
Magnez - 7 mg
Fosfor - 12 mg
Potas - 116 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0.10 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Gruszki na zaparcia i biegunki

Gruszki są polecane osobom, które zmagają się z zaparciami lub biegunką. W tym pierwszym przypadku należy sięgnąć po miękkie i dojrzałe gruszki, ponieważ pobudzają trawienie. Jednak uwaga: spożywanie ich w większych ilościach może nawet wywołać biegunkę. Z kolei osoby, które mają problemy właśnie z biegunką, powinny spróbować odmian cierpkich i mało soczystych, zawierających dużo przeciwbiegunkowych garbników.

Czy gruszki są ciężkostrawne?

Wbrew powszechnej opinii, gruszki nie są ciężkostrawne, dlatego mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. Zalegające długo w przewodzie pokarmowym są dzikie owoce gruszek, które zawierają dużo tzw. komórek kamiennych ze ścianami wysyconymi krzemionką lub węglanem wapnia. To one tworzą twarde skupiska w miąższu gruszki. Obecne odmiany gruszek posiadają śladową ilość tych komórek, przez co ich miąższ jest miękki i soczysty. Ponadto gruszki w większości składają się głównie z wody, dlatego krótko zalegają w żołądku i go nie obciążają. Jeśli jednak po zjedzeniu gruszki obserwujesz niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego, spróbuj zjeść je w postaci startej. Warto wiedzieć, że gruszki w formie musu można podawać już dzieciom po 6. miesiącu życia.

To ci się przyda

To ci się przyda

Gruszki mogą powodować alergię! Objawy uczulenia na gruszki

Gruszki mogą powodować alergię, chociaż rzadko się do tego przyczyniają. Uczulenie na gruszki najczęściej jest wynikiem reak­cji krzy­żowej mię­dzy pył­kami drzew a biał­kami pokarmowymi. Z tego powodu zwykle pojawia się u osób uczulonych już na pyłki (głównie brzozy). Alergia na gruszki najczęściej występuje pod postacią zespołu alergii jamy ustnej (OAS), który początkowo objawia się nieżytem nosa, a później pokrzywką kontaktową w miejscu dotknięcia owocu, głównie na palcach i wargach.

Gruszki a odchudzanie. Ile kalorii mają gruszki?

W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Ponadto w większości (84 proc.) składają się z wody, a dodatkowo zawierają sporo pektyn - rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długi czas wypełnia żołądek, dając uczucie sytości, co jest bardzo pożądane w trakcie kuracji odchudzającej.

Gruszki a cukrzyca

Gruszki zalicza się do grupy owoców o zawartości 5–10 proc. węglowodanów, a ich indeks glikemiczny = 30. W związku z tym nie stanowią one dużego obciążenia dla trzustki i bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.

Gruszki dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży powinny uzupełnić swój jadłospis o te jesienne owoce, ponieważ zawierają one potrzebny do prawidłowego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 ug/100 g). Witamina B9 może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu (np. rozszczep kręgosłupa). Warto wiedzieć, że kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

To ci się przyda

To ci się przyda

Gruszki - odmiany na przetwory i nie tylko

Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa. Ma bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna dobrze znana odmiana - konferencja, a także Triumf Packhama. Tego typu gruszki najlepiej jeść na surowo. Ewentualnie mogą być one składnikiem deserów i kompotów. Jednak typowo deserowymi odmianami są Carola i Concorde. Można z nich przyrządzić najsłynniejszy deser z gruszek - tzw. Piękną Helenę. Przygotowuje się go z lekko podgotowanych w syropie gruszek i serwuje z lodami lub polewa gęstym sosem z gorzkiej czekolady.

Na przetwory - dżemy, konfitury i pikle - nadają się inne odmiany, np. lukasówka, która odznacza się oryginalnym, bo lekko winnym, smakiem lub mniej soczysta od klapsy komisówka. Dobrym wyborem są także przypominająca bardziej jabłko grusza azjatycka oraz odmiana generał Leclerc. Z kolei do zamarynowania w occie najlepiej wybrać charakteryzującą się słodko-kwaśnym miąższem Paryżankę. Gruszki można także ususzyć - w tym wypadku dobrze sprawdzi się odmiana Bonkreta Williamsa, która owocuje latem.

Gruszki - co można z nich zrobić?

Z gruszek można przyrządzić nie tylko przetwory i desery. Te jesienne owoce są również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, którym dodaje lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Gruszki mogą być nadzieniem np. pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki. Sprawdzą się również jako składnik sałatek, nie tylko tych owocowych. Idealnie komponują się także z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort.

To ci się przyda

To ci się przyda

Najbogatsza w cenne składniki jest skórka gruszek, dlatego owoce najlepiej jeść nieobrane. Wystarczy tylko dokładnie umyć je w ciepłej wodzie, a potem w zimnej. Jeśli jednak musisz je obrać ze skórki, pamiętaj, aby zrobić to jak najcieniej.

Lepiej kupować gruszki twardsze niż miękkie, ponieważ w miarę dojrzewania rośnie w nich zawartość cukrów, a maleje ilość kwasów owocowych i pektyn.

Nie należy kupować żółtych, przejrzałych gruszek. Szczególnie należy wystrzegać się tych z brązowymi plamami, które są wywołane przez rakotwórcze mikotoksyny.

Gruszki to jedne z niewielu owoców, które nie nadają się do zamrożenia.

Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Polane gorącą czekoladą z pewnością rozbudzą zmysły.

Gruszki - przepisy Anny Starmach na dania z gruszkami

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Gruszki - zastosowanie w kosmetyce

Ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów. Zawarta w nim glukoza sprawia, że włosy są elastyczne, dzięki czemu zapobiega się m.in. rozdwajaniu końcówek. Wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu dermatoz, egzem i trądziku. Gruszkę można przeznaczyć również do pielęgnacji cery tłustej. Wystarczy utrzeć świeżą gruszkę, dodać do niej kilka łyżek miodu, oliwy z oliwek i wymieszać. Tak przygotowaną maseczkę należy nałożyć na twarz i zmyć po 20 minutach.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 16.07.2017

Komentarze (1 - 5 z 5)
Fan Gruszek, 26.06.2017 17.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam przeczytalem artykul bardzo fajny podoba mi sie nie sadzilem ze tyle opisu mozna dac do gruszki lecz jestem mega zadowolony ze spotkalem taki artykul pozdrawiam
 
Kasia, 13.08.2016 06.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od 4 miesiąca ciąży zmagałam się z poważnymi zaparciami . I właśnie gruszki pomogły mi je zwalczyć. Polecam
 
Tomato, 04.11.2015 20.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nic nie idzie tu znaleść przy kazdym owocu te same witaminy :(
 
kobietka, 11.03.2015 12.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Malwino, w Twoim komentarzu zabrakło jednej bardzo ważnej uwagi, a mianowicie gruszka jest owocem, a podane przez Ciebie brokuł i szpinak to już warzywa. Oczywiście że zielone warzywa są bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza ale ten artykuł poświęcony jest owocom ( gruszki jak na owoce są bardzo bogate w kwas foliowy) a nie warzywom Tak więc trochę nie na miejscu było to porównanie.
 
malwina, 06.03.2015 11.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kobieta w ciąży bądź przygotowując się do ciąży potrzebuje 400 mikrogramów kwasu foliowego, czy zatem gruszka, nawet ta większa wpływa znacząco na realizację tego zapotrzebowania? ta sama ilość (100g) szpinaku zawiera już 154 mikrogramy a brokuł (100g) 72 mikrogramy kwasu foliowego; a z jednego i drugiego można przygotować wyśmienitą sałatkę :) Nie mówię gruszkom "nie", ale jako źródło kwasu foliowego bym ich nie nazwała.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

16

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

15

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

13

Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje...

więcej

12

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.