Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji

4 komentarze
Autor: Katarzyna Hubicz

Pokarm dla skóry, ratunek dla włosów. Olej kokosowy bywa nazywany olejem piękności, bo z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany na co dzień kosmetyk. Jakie ma właściwości i do czego można go wykorzystać?

Olej kokosowy stosowany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Tego samego oleju kokosowego możesz używać do smażenia i do pielęgnacji ciała, włosów.

Olej kokosowy w kosmetyce. Właściwości kosmetyczne, pielęgnacja skóry i włosów

Zgodnie z filozofią Ajurwedy najcenniejsze i najskuteczniejsze są te kosmetyki, które można zjeść. Warunek ten spełnia jeden z najzdrowszych olejów na świecie: olej kokosowy. Na pierwszy rzut oka wcale nie przypomina on oleju, bo w temperaturze pokojowej jest biały, nieprzezroczysty i ma konsystencję twardego masła. Dlatego przeważnie sprzedawany jest w słoiczkach, z których łatwo wydobyć go łyżeczką. Topi się lekko podgrzany, albo roztarty w dłoniach – ma wtedy lekko żółtawy kolor. Pod wpływem ciepła zaczyna wydzielać smakowity zapach świeżo rozłupanego kokosa.

Jak powstaje olej kokosowy?

Olej kokosowy zaliczany jest do grupy olei roślinnych. Otrzymuje się go z kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, która najpierw zostaje rozgrzana, a potem przepuszczona przez prasę. W jego składzie znajdują się przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe – m.in. laurynowy (którego jest zdecydowanie najwięcej), a także palimitynowy, kaprylowy i stearynowy. Są też kwasy nienasycone: oleinowy z grupy Omega-9 i linolowy z grupy Omega-6. Dzięki swojej strukturze molekularnej (jego cząsteczki są niewielkie) olej kokosowy wchłania się poprzez naskórek.

Właściwie każdy jego składnik ma cenne dla skóry właściwości. Silne właściwości pielęgnacyjne olej kokosowy zawdzięcza przede wszystkim obecności dużych ilości kwasu laurynowego oraz kwasu kaprylowego – oba te związki mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Znajdujący się w nim kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego, poprawia nawilżenie skóry, przyspiesza jej odnowę komórkową, reguluje czynność gruczołów łojowych. W oleju kokosowym sporo jest także minerałów, witaminy E oraz innych naturalnych przeciwutleniaczy , co sprawia, że ma on właściwości antyrodnikowe.

Warto wiedzieć

Ważne

Jak wybrać olej kokosowy?

Olej kokosowy można kupić nie tylko w sklepach z żywnością ekologiczną – sprzedawany jest również w każdym większym supermarkecie. Najzdrowsze i posiadające cenne właściwości są oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. To, że olej był rafinowany oznacza, że został podgrzany do wysokiej temperatury (powyżej 160 st C) i oczyszczony z wody lub tzw. śluzów, ale przy okazji stracił większość zalet zdrowotnych.

Właściwości kosmetyczne oleju kokosowego

Specyficzna budowa, obecność cennych kwasów tłuszczowych, wreszcie – duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.

  • Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.
  • Ma silne właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy.
  • Ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej.
  • Jest odpowiedni dla skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy – nawilża ją, natłuszcza, zapobiega nadkażeniom bakteryjnym.
  • Zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu.
  • Łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
  • Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.
Polecamy
Olejek arganowy do włosów i do twarzy. Jakie właściwości ma kosmetyczny olej arganowy?

Olejek arganowy do włosów i do twarzy. Jakie właściwości ma kosmetyczny olej arganowy?

W Maroku olej arganowy od wieków był ważnym składnikiem diety i jednocześnie środkiem pielęgnacyjnym. Teraz jego wyjątkowe walory doceniły też ...

Zastosowanie oleju kokosowego w pielęgnacji ciała i włosów

Olej kokosowy może zastąpić niemal każdy kosmetyk - wchłania się szybko i już po chwili skóra jest gładka i miękka, a włosy nawilżone. Do czego można go wykorzystać podczas pielęgnacji?

  • Do codziennej pielęgnacji skóry całego ciała, zwłaszcza partii wymagających nawilżenia bądź natłuszczenia.
  • Do kąpieli natłuszczających, zamiast olejku lub emulsji emolientowej.
  • Podczas ciąży do masażu stref narażonych na rozstępy – ud, bioder, pośladków, brzucha i piersi.
  • Na popękane i suche pięty.
  • Do nawilżania i zmiękczenia skórek wokół paznokci.
  • Zamiast kremu do twarzy na noc.
  • Jako kremu pod oczy.
  • Jako kosmetyku chroniącego przed UV (zapewnia ochronę równą SPF 4).
  • Do ochrony ust przed wyjściem na mróz i nawilżania ich po powrocie do domu.
  • Zamiast dezodorantu – odrobina oleju kokosowego wmasowana rano pod pachami zapewni świeżość na niemal cały dzień.
  • Do masażu.
  • Miejscowo, zamiast kosmetyków antybakteryjnych na krostki i pryszcze.
  • By wzmocnić wypadające rzęsy.
  • Do zmywania makijażu twarzy i oczu (w przypadku skóry wrażliwej, przesuszonej).
  • Do ochrony skóry twarzy przed wyjściem na spacer albo na narty w mroźny dzień.
  • Zamiast pianki do golenia (jeśli do usuwania włosków używasz tradycyjnej golarki).
  • Do pielęgnacji włosów – zamiast odżywki, maski, serum, lub do tzw. olejowania.
  • Zimą warto go stosować zwłaszcza, gdy włosy elektryzują się i puszą – nakładany na dwie godziny przed myciem skutecznie pomoże pozbyć się tego problemu.
  • Jako maska do skóry głowy zapobiegająca nawrotom łupieżu.
  • Do pielęgnacji skóry niemowląt.
  • Jako baza do peelingów i past do zębów domowej roboty.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 01.03.2017

Komentarze (1 - 4 z 4)
30Plus Level, 04.03.2017 04.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sposob Na Piekne Paznokcie! Kazdego wieczoru, najlepiej przed pojsciem do lozka, wsmaruj dokladnie w kazdy nie pomalowany paznokiec odrobine oleju kokosowego. Juz po dwoch dniach a czasem po jednym dniu, mozesz zauwazyc niesamowity efekt! Twoje paznokcie stana sie mocne, dzieki czemu bez problemu bedziesz mogla je sobie zapuscic i cieszyc sie z wlasnych, dlugich, slicznych paznokci!
 
Ela, 27.07.2016 21.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Fantastycznie nawilża dojrzałą skórę, wystarczy odrobinka. Sama byłam pozytywnie zaskoczona.
 
Anka, 05.06.2016 23.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Stosuję na włosy, zęby, na dłonie i smażę na kokosowym :D Ale do smażenie używam Palmir bezzapachowy.
 
Asia, 22.02.2016 17.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam, uratował mnie po powrocie z solarium. Olej jest doskonały na oparzenia. Nawet ten najdroższy kosztuje mnie niż byle jaki kosmetyk :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego to naturalny środek antybakteryjny, przeciwzapalny i...

więcej

158

Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej

Znasz węgiel aktywny? To czarne pastylki, które kupujesz, gdy masz problemy z żołądkiem. Po...

więcej

140

Maseczka z miodu do wszystkich typów skóry [PRZEPISY] Maseczka z miodu do wszystkich typów skóry [PRZEPISY]

Maseczka z miodu to pomysł na domowy, tani kosmetyk. Miód działa antybakteryjnie i odkażająco, ale...

więcej

127

Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu

Pasta cukrowa to świetna metoda depilacji. Pastę cukrową możesz przygotować sama w domu i...

więcej

116

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wazelina może być zbyt ciężka i zatykająca ujścia gruczołów łojowych. Sugeruję zastosowanie specjalnych kremów ochronnych przeznaczonych na zimę (zawierają kompleksy lipidowe) dostępnych w aptekach.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.