OLEJ KOKOSOWY - właściwości i zastosowanie

35 komentarze
Autor: Monika Majewska

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, ponieważ posiada liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Podobno olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości, gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Część specjalistów jest innego zdania. Sprawdź, czy olej kokosowy jest zdrowy i jakie naprawdę właściwości posiada.

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Tak twierdzą niektórzy specjaliści. Inni są zdania, że olej kokosowy jest równie niezdrowy jak smalec

Olej kokosowy - czy jest zdrowy? Zdania są podzielone

Zdaniem Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association - AHA)¹ zawierający dużo tłuszczów nasyconych olej kokosowy jest co najmniej równie niezdrowy co smalec, tłuszcz wołowy i masło. Zawarte w nim tłuszcze nienasycone mogą podnosić poziom „złego” cholesterolu. Sprzyja on miażdżycy, zwiększając ryzyko chorób serca oraz udaru mózgu. Według danych American Heart Association 82 proc. tłuszczu w oleju kokosowym stanowią tłuszcze nasycone. To więcej niż w maśle (63 proc.), wołowinie (50 proc.) i smalcu wieprzowym (39 proc.).

Innego zdania są specjaliści wypowiadający się w kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia". "Powód dla którego olej kokosowy cieszył się złą sławą dotyczy jego profilu kwasów tłuszczowych. Około 8 proc. to kwasy tłuszczowe nienasycone (czyli tzw. „dobre”), a aż w 92 proc. procentach są to kwasy tłuszczowe nasycone. Teoretycznie te kwasy, które spożywane w nadmiarze, przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia." - czytamy na stronie kampanii. "W praktyce jednak okazuje się, że nawet kwasy tłuszczowe nasycone mogą mieć różną budowę, a przez to i odmienne właściwości." [...] Te o średniej długości łańcucha węglowego (tzw. średniołańcuchowe) - czyli te zawarte w oleju kokosowym - wykazują zupełnie inne właściwości niż długołańcuchowe. "Spośród 92 proc. wszystkich kwasów nasyconych w oleju kokosowym tylko około 24-30 proc. stanowią kwasy długołańcuchowe, pozostałe 62-68 proc. to kwasy o średnich łańcuchach. Kwasy te nazywane w skrócie MCT od angielskiej nazwy Medium-Chain Triglicerydes. Wykazują one odmienne właściwości niż „zwykłe” tłuszcze zwierzęce. Proces ich trawienia i wchłaniania przebiega zupełnie inaczej. W badaniach naukowych nie zaobserwowano negatywnego wpływu spożycia tłuszczów MCT na zdrowie" - czytamy na www.poznajsienatluszczach.pl.² Zakładamy, że zachowamy zdrowy rozsądek i nie będziemy ich jeść na potęgę. Tłuszcz pozostaje tłuszczem i niesie za sobą duży ładunek kaloryczny - dodają eksperci

Warto wiedzieć

Ważne

Olej kokosowy - wartości odżywcze i kalorie (w 100 g/jednej łyżce - 13,6 g)

Wartość energetyczna - 892/121 kcal
Tłuszcz - 99.06/13.47 g, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone - 82.475/11.217 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 6.332/0.861 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 1.702/0.231 g
- tłuszcze trans - 0.028/0.004 g

Minerały:

Wapń - 1/0 mg
Żelazo - 0.05/0.01 mg
Cynk - 0.02/0 mg

Witaminy

Witamina E - 0.11/0.01 mg
Witamina K - 0.6/0.1 µg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Olej kokosowy a odchudzanie

Czy w takim razie olej kokosowy ma właściwości odchudzające? W tej kwestii zdania również są podzielone. Jedni przekonują, że trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co za tym idzie - do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie - kalorii.

Jednak część specjalistów inaczej tłumaczy metabolizm kwasów MCT. Dr n. farm. Hanna Mojska, kierownik Pracowni Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, w wywiadzie dla "Tylko Zdrowie" tłumaczyła: "Kwasy MCT nie są trawione tak jak inne tłuszcze - nie potrzebują do tego enzymu lipazy czy żółci, wchłaniane są bezpośrednio do żyły wrotnej. A to oznacza, że bardzo szybko dostarczają energii. Karmi się nimi wcześniaki, osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna, pacjentów po naświetlaniach. Odżywiają one chorego, oszczędzając jego jelita. Ale dla zdrowych osób to nie jest korzystne, może prowadzić do nadwagi i otyłości. Dostarczamy szybko dużą porcję energii, której nie wydatkujemy".³ Jak już wspomniano, tłuszcz pozostaje tłuszczem i niesie za sobą duży ładunek kaloryczny.

Olej kokosowy a choroby układu krążenia

W związku z tym zastosowanie oleju kokosowego w prewencji chorób układu krążenia także jest wątpliwe. Gdyby olej kokosowy był dobrym środkiem na odchudzanie, zapobiegał otyłości, mógłby także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób, które są z nią związane, takim jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, które tworzą zespół metaboliczny (ten z kolei znacznie zwiększa ryzyko powikłań w postaci chorób sercowo-naczyniowych, m.in. zawał serca, udar mózgu). Jednak otrzymujemy sprzeczne informacje. Z jednej strony czytamy, że w badaniach naukowych nie zaobserwowano negatywnego wpływu spożycia tłuszczów MCT na zdrowie, że dzięki niemu szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Z drugiej strony dowiadujemy się, że olej kokosowy jest co najmniej równie niezdrowy co smalec, że zawarte w nim tłuszcze nienasycone mogą podnosić poziom „złego” cholesterolu, co sprzyja chorobom układu krążenia.

Jakie więc tłuszcze to te zdrowe? Oleje roślinne, takie jak słonecznikowy czy rzepakowy albo oliwa z oliwek, a także te znajdujące się w awokado, tłustych rybach, orzechach i nasionach.

Olej kokosowy - właściwości i wpływ na zdrowie

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Olej kokosowy - naturalny antybiotyk

Na olej kokosowy składa się kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Z kolei naukowcy na łamach "Journal of Bacteriology" przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Niektórzy sądzą, że olej koksowy jest w stanie poradzić sobie za takimi wirusami, jak wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirusem HIV. Potwierdzeniem tej teorii zajmują się teraz specjaliści. Z kolei z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "Journal of Medicinal Food", wynika, że olej kokosowy wspomaga w walce z długotrwałą grzybicą stóp, gdyż zwalcza grzyby z rodziny Candida.

Olej kokosowy na demencję

Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Naukowcy już w 2006 roku na łamach „Neurobiology of Aging” przekonywali, że podawanie trójglicerydów średniołańcuchowych chorym na Alzheimera spowodowało znaczącą poprawę ich stanu. Ich spożywanie prowadzi bowiem do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii (u osób z chorobą Alzheimera istnieje patologiczne zmniejszenie zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy - przyp. red.). W konsekwencji dochodzi do poprawy funkcji poznawczych chorego.

Ważne

Ważne

Olej kokosowy - najlepszy ten tłoczony na zimno

Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny. Można go poznać także po krótkim czasie przydatności do spożycia i wysokiej cenie (1 l ok. 60 zł).

Należy wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego, który produkuje się w wysokich temperaturach i czasami również przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, gdyż jest pozbawiony wielu swoich prozdrowotnych właściwości. Taki olej ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jest bezbarwny, pozbawiony zapachu, smaku i jest średnio dwa razy tańszy niż olej tłoczony na zimno.

To ci się przyda

To ci się przyda

Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem. Nie należy na nim smażyć.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce

Naukowcy są zgodni co do tego, że olej kokosowy świetnie sprawdza się jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.

Z kolei na łamach "Journal of Cosmetic Science" specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.

Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia-magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon.

Polecamy
Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji

Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji

Pokarm dla skóry, ratunek dla włosów. Olej kokosowy bywa nazywany olejem piękności, bo z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany ...

Polecamy
OLEJ MORINGA - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju moringa

OLEJ MORINGA - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju moringa

Olej moringa znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej moringa jest ...

Bibliografia:

1. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association, http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

2. Olej kokosowy: garść faktów. Zastosowanie i właściwości, https://poznajsienatluszczach.pl/2016/06/13/prawda-o-oleju-kokosowym/

3. Olej kokosowy może szkodzić tak samo jak tłuszcze zwierzęce, http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,21972851,olej-kokosowy-moze-szkodzic-tak-samo-jak-tluszcze-zwierzece.html

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 16.08.2017

Komentarze (1 - 10 z 35)
Kasia, 01.08.2017 11.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witaj! Mam pytanko, wiem że jesli chodzi o kosmetyke to najlepiej używac oleju nierafinowanego bio, a czy podczas smazenia czy dodawania go do potraw ma to znaczenie? Czy w kuchni można stosować rafinowany czy mimo wszystko lepiej nierafinowany ?
 
Aga, 22.06.2017 09.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
on wspomaga odchudzanie a nie odchudza, jeśli będzie się jadło niezdrowo i unikało aktywności fizycznej, a wieczorem zje się łyżkę oleju kokosowego to to nic nie da.
 
Beata, 22.04.2017 14.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jestem pewna, na ile rzetelne są te informacje o działaniu odchudzającym oleju kokosowego. Używam go już od kilku miesięcy i nic nie schudłam. Tyle, ze nie spacerowałam dodatkowo dziennie przez 50 minut. Może chudnie się tylko dzięki temu dodatkowemu chodzeniu? Dodam, że cierpię na otyłość brzuszną i nie zauważyłam, żeby tłuszcz zszedł mi z tych okolic.
 
zeland55@wp.pl, 22.03.2017 16.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam - 1) czy olej tłoczony na zimno (nierafinowany ) zawsze ma zapach? 2) Czy rafinowany jest zawsze bez zapachowy? . 3) Czy oleju kokosowego można używać do smażenia np. kurczaka KFC,(czy zarumieni mięso) czy resztę oleju pozostałego po smażeniu mogę zlać i dalej go używać 4) Czy przy smażeniu olej się też spala (utlenia) Pozdrawiam.
 
Ewelina, 02.02.2017 23.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
podobno wokół cholesterolu krąży sporo mitów, np związek z miażdżycą albo że może być za wysoki i trzeba go sztucznie obniżać. Słyszałam że normy wymyśliło sobie 3 panów na konferencji bez żadnych badań. Generalnie bujdy na resorach i dobra kasa na obniżaniu norm bo wtedy więcej ludzi staje się pacjentami i sprzedaje im się farmaceutyki..szkodliwe zresztą.
 
karol, 24.01.2017 21.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
prawdaz Buryszu
 
Ania, 13.12.2016 12.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciekawy artykuł
 
Sylwia, 30.09.2016 10.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najczęściej stosuję olej kokosowy jako kosmetyk. Wierzę w jego właściwości lecznicze i zdrowotne, ale nie lubię smaku kokosa, więc jako dodatek do dań używam go tylko w dwóch przypadkach - do smażenia naleśników i do kurczaka azjatyckiego ;)
 
P., 14.09.2016 21.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
olej kokosowy jest też dobry przy alergii - tutaj jest sporu napisane na ten temat - http://www.urok-zycia-alergika.pl/2015/11/olej-kokosowy-cudowny-produkt-dla.html
 
Mankament, 12.09.2016 19.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
@Andzia to dlatego, że się mało ruszasz ;)
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

12

Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

11

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

11

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

11

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię pomóc, ani tym bardziej ustalić z jakiego powodu masz temperaturę. Lekarz by cię osłuchał, sprawdził powłoki brzuszne, sprawdził ciśnienie, zrobił wywiad....

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.