Werbena: 7 zastosowań dla twarzy i ciała

2018-11-23 10:21
Werbena: 7 zastosowań dla twarzy i ciała
Autor: gettyimages.com Werbena świetnie sprawdzi się... jako pomoc w rozczesywaniu włosów.

Werbena - jeśli znasz jej zapach w wersji cytrynowej, to na pewno się zgodzisz, że jest niepodrabialny! Werbena posiada jednak o wiele więcej kosmetycznych właściwości niż myślisz. Poznaj 7 magicznych zastosowań werbeny dla twarzy i ciała.

Werbena cytrynowa to roślina wykorzystywana jako popularny środek leczniczy, przyprawa kuchenna oraz składnik kosmetyków. Nazywana jest również lippią trójlistną, a że należy do rośliny werbenowatych, często bywa mylona z werbeną witułką. Początki jej zastosowania datuje się na XVIII wiek, kiedy to przywieziono zioło do Ameryki Południowej z Chile i zaczęto stosować jako lek na gorączkę. Później odkryto również jej właściwości uspokajające, jak również możliwość zastosowania rośliny w kuchni.

Zbiory werbeny są zależne od sezonu, dlatego jest to produkt kosztowny. Najlepszej jakości werbenę można pozyskać ze zbiorów wiosennych oraz wczesnoletnich. Wtedy skład chemiczny oleju pozyskanego z rośliny ma najwyższe stężenie składników przeciwutleniających, takich jak nerol, cytral i werbaskozyd.

Oprócz tego olejek zawiera też limonen, mircen i geraniol. Produkt otrzymuje się z liści za pomocą ekstracji przez destylację z parą wodną. Dzięki temu nie traci się drogocennych składników zawartych w roślinie.

Zastosowanie werbeny cytrynowej w kosmetykach

Ze względu na ograniczone zbiory oraz wymagający proces produkcji, olejek kosmetyczny z werbeny jest produktem ekskluzywnym. Można znaleźć go przede wszystkim w składzie kosmetyków organicznych, ekologicznych oraz luksusowych. Dobrze łączy się z innymi olejami pochodzenia roślinnego. Najczęściej wykorzystuje się jego właściwości zapachowe, dlatego rzadko stanowi główny składnik kosmetyku. Olejek jest łatwy do produkcji praktycznie każdego kosmetyku, np. żelu pod prysznic, szamponu, kremu do rąk, balsamu do ciała, mgiełki zapachowej.

Mnogość zastosowań werbeny cytrynowej potrafi zaskoczyć, również w kosmetyce! Roślina posiada wiele właściwości dobrych dla twarzy i ciała.

1. Zapach

Należy do klasycznych nut zapachowych. Charakteryzuje się niebywale świeżym, orzeźwiającym i wyjątkowo trudnym do podrobienia zapachem cytrysowym bez wyraźnej słodyczy. W perfumach i kosmetykach zapachowych wykorzystuje się ją do rozprowadzania innych nut, m.in. paczuli, róży, lawendy, drzewa sandałowego, neroli i bergamotki. Cytrusową świeżość werbeny cytrynowej można znaleźć również w licznych świecach zapachowych oraz odświeżaczach powietrza.

2. Środek na opuchliznę

Mało kto wie, że olejek z werbeny może być wykorzystywany jako środek na opuchnięte oczy. Niweluje także cienie pod oczami. Warto szukać kremów z werbeną w składzie.

3. Środek na rozstępy

Werbena może być stosowana jako środek prewencyjny przeciw rozstępom. Poprawia elastyczność i nawilżenie skóry szczególnie w tak delikatnych miejscach jak piersi.

4. Kosmetyk do włosów

Olejek należy nanieść na grzebień lub palce i przeczesać włosy od skóry głowy, aż po same końce. Pomaga to w rozczesaniu splątanych włosów i pielęgnuje włosy kręcone w delikatny, nie podrażniający sposób.

5. Olejek do skórek

Werbena zastosowana jako olejek do skórek szybko się wchłania, nawilża i pięknie pachnie, dlatego jest idealnym olejkiem do pielęgnacji paznokci oraz skórek.

6. Relaksujący żel

Użycie olejku z werbeny cytrynowej daje poczucie odprężenia, uspokaja nerwy, rozluźnia mięśnie. Nic więc dziwnego, że stosuje się ją podczas masażów relaksacyjnych i sportowych, w saunach i łaźniach. Sprawdzi się w domowym spa podczas gorącej kąpieli z książką.

7. Właściwości antyseptyczne

Olejek z werbeny działa antyseptycznie, oczyszczająco, odświeżająco i antykomedogennie. Należy nanieść go na wacik i przetrzeć twarz jak tonikiem, żeby uzyskać zamierzony efekt.

Czytaj też:

Olejek lawendowy: zastosowanie w kosmetyce. Jak zrobić olejek lawendowy?

Jak stosować hydrolaty, czyli wody kwiatowe?

Olejek z drzewa herbacianego: właściwości i zastosowanie

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.