CUKIER wpływa na rozwój NOWOTWORÓW

2019-05-08 11:17 Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Nadmierne spożywanie cukru sprzyja wystąpieniu raka. Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm nowotworów złośliwych jest uzależniony w znacznym stopniu od spożycia glukozy. Nasze organizmy nie są dostosowane do zbyt dużych ilości cukru w diecie. Obliczono, że aż 56 proc. spożywanych przez nas kalorii pochodzi ze źródeł, które nie istniały, gdy tworzyły się ludzkie geny

Nie ma wątpliwości nadmiar cukru w diecie może mieć fatalne skutki dla zdrowia. Czy to znaczy, że masz zapomnieć o wszystkich przyjemnościach podniebienia? Nie! Jeśli zamiast cukierków i ciastek będziesz jeść owoce i ograniczysz się do 3 tradycyjnych deserów w tygodniu, nic złego się nie stanie.

Odkrycie na miarę Nobla - nowotwory żywią się cukrem

Z dość długiej listy codziennie zjadanych przez nas produktów, które sprzyjają rozwojowi nowotworów, najgroźniejszy jest cukier. I wiadomo to od dawna.

Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm (wszystkie reakcje chemiczne i związane z nimi przemiany energii zachodzące w żywych komórkach) guzów złośliwych jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy. Za swoje odkrycie otrzymał w 1931 r. nagrodę Nobla.

Wiedzę tę wykorzystuje się w PET (pozytonowej tomografii emisyjnej) ważnym badaniu diagnostycznym. Wykonuje się je, gdy istnieje przypuszczenie, że pacjent ma raka, lub gdy trzeba ocenić wyniki terapii antynowotworowej.

Aby dowieść istnienia komórek nowotworowych w ciele człowieka, poszukuje się obszarów pochłaniających najwięcej glukozy (cukru). Jeśli jakiś fragment ciała wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, to przyczyną tego zjawiska jest zwykle rak.

Naukowcy stale odkrywają nowe dowody szkodliwości cukru. Od dawna znany był fakt, że kobiety otyłe częściej zapadają na raka piersi. Z badań wynika, że ma to związek z podwyższonym u pań otyłych poziomem insuliny we krwi. Wzrasta ona wtedy, gdy organizm musi przetworzyć dużo glukozy.

Dlaczego cukier jest groźny? Wyjaśnia dr Ania

Cukier zaburza fizjologię naszego organizmu

Dlaczego akurat cukier ma taki wpływ na zdrowie człowieka? W naszych genach wciąż są ślady, że kilkaset tysięcy lat temu byliśmy myśliwymi i zbieraczami. Współczesny człowiek wciąż potrzebuje tylko tych składników pokarmowych, które znają jego geny.

Gdy kształtowało się nasze DNA, spożywaliśmy rocznie nie więcej niż 2 kg cukru pochodzącego z miodu. W XIX wieku było to już 5 kg (i to w dużej części cukru oczyszczonego), a pod koniec XX wieku aż 70 kg.

To musiało źle się skończyć. Organizm człowieka nie jest w stanie bez szkody dla zdrowia przetworzyć takiej ilości cukru. Zwłaszcza, że musi się uporać nie tylko z nim.

Naukowcy obliczyli, że aż 56 proc. spożywanych przez nas kalorii pochodzi ze źródeł, które nie istniały, gdy tworzyły się ludzkie geny.

Poza oczyszczonym cukrem (np. z trzciny cukrowej, buraków, syropu kukurydzianego) nieznanym człowiekowi pierwotnemu dostarczycielem energii jest np. skrobia zawarta w produktach zbożowych, m.in. chlebie, makaronie, ryżu. A trzeba wiedzieć, że ona też jest związkiem cukrowym, tzw. wielocukrem.

Niestety, rozwój cywilizacji sprawił, że jemy za dużo przetworzonej żywności, ubogiej w niezbędne składniki odżywcze, za to bogatej w kalorie i substancje, które potrafią zaburzyć fizjologię naszego organizmu.

Ważne

W drugiej połowie XX wieku wielką karierę w przemyśle cukierniczym zrobił syrop otrzymywany z kukurydzy, który zawiera mieszankę fruktozy i glukozy. Koncentrat ten można porównać do opium wytwarzanego z maku. Mak sam w sobie nam nie szkodzi, ale wyizolowane z niego opium potrafi zabić.

Podobnie jest z fruktozą, która przecież znajduje się we wszystkich owocach. Jednak gdy wyodrębnimy ją z naturalnego środowiska i zmieszamy z glukozą, nabiera nowych właściwości nie poddaje się działaniu insuliny i jest silnie toksyczna dla organizmu.

Cukier na cenzurowanym nie tylko u onkologów

Do podobnych wniosków doszła dr Susan Hankinston, epidemiolog z Harvard Medical School. Po latach obserwacji zauważyła, że ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe wśród diabetyków (mają stale podwyższony poziom cukru we krwi) przekracza średnią statystyczną.

Onkologia nie jest jedyną dziedziną medycyny, która interesuje się szkodliwym wpływem związków cukru na organizm człowieka. Zajmują się tym np. specjaliści leczący choroby metaboliczne (wynikające z zaburzeń przemiany materii), stomatolodzy (próchnica), a także dermatolodzy.

Okazuje się, że u młodych ludzi nadmiar białego cukru w diecie jest jedną z przyczyn trądziku. Nastolatki, które unikają jedzenia słodyczy, nie mają takich problemów z cerą. Udowodniła to w swoich badaniach dr Loren Cordian z uniwersytetu w Kolorado.

Zrób to koniecznie

Miód akacjowy, jagody

Kochasz słodki smak? Zastąp cukier o wiele zdrowszym miodem, najlepiej akacjowym.

Chętnie jesz pieczywo? Zamiast tego z białej mąki kupuj chleb pełnoziarnisty pieczony na zakwasie, a nie drożdżach piekarskich, które w istotny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Źródłem cukru jest także biały makaron i biały ryż, na szczęście są już makarony z mąki nieoczyszczonej i ryż brązowy.

Ale najgorsze są słodycze. Tylko łączenie ich z włóknami warzyw i owoców lub przyjaznymi tłuszczami (oliwa) spowalnia przyswajanie cukru i zmniejsza skoki insuliny. Podobnie działa np. cebula, czosnek, jagody, wiśnie i maliny.

Cukier sprawia, że komórki nowotworowe rosną jak na drożdżach

Kiedy jemy cukier i białą mąkę, poziom glukozy we krwi gwałtownie się podnosi. Wtedy organizm uwalnia insulinę, pozwalającą wniknąć glukozie do komórek. Wydzielaniu insuliny towarzyszy uwalnianie związku o nazwie IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), który odpowiada za rozwój komórek.

Oznacza to, że cukier odżywia tkanki i pobudza komórki do wzrostu. Można by się z tego cieszyć. Niestety, połączenie insuliny i IGF podsyca proces zapalny, który sprzyja rozwojowi raka.

Na podstawie badań naukowych wiemy też, że nagłe skoki wydzielania tej pary może sprzyjać nie tylko rozwojowi komórek rakowych, ale także umożliwia im przenikanie do sąsiednich tkanek.

 

W tekście wykorzystano informacje z książki dr Davida Servana-Schreibera "Antyrak. Nowy styl życia".

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Kady
|

I to właśnie pokazuje jak ich interesuje zdrowie człowieka, oni nie są lekarzami tylko pracownikami farmaceutycznymi, ważne aby kasa się zgadzala, zarówno u lekarzy jak u tych, którzy nimi kierują, smutne...

Ja
|

Tym że w owocach prócz fruktozy( cukru złożonego) są jeszcze składniki które pozwalają na powolny proces przyswajania oraz witaminy i minerały a w ciasteczkach masz cukier który przyswaja się niemal natychmiast i powoduję odłożenie się tłuszczy zawartych w tym ciastku nie posiada nic prócz substancji chemicznych konserwantów i spulchniaczy a jak dla cb nie robi to różnicy to smacznego

Kozak
|

Aż bym sobie zjadł snickersa

Bystra
|

Onkolodzy przeciez nie lecza raka przyczyniaja sie do cierpienia (chemioterapia, naswietlania) co powoduje zniszczenie systemu immunologicznego oraz przerzuty. Moja szwagierka rak piersi, czerwona chemia, zalapala sie nawet w statystykach 1 -2% "wyleczonych". Po 5 latach przerzut do mozgu i rdzenia kregowego (?) Hm nikt absolutnie nikt nie bierze za to odpowiedzialnosci. Koszty ponosi pacjent! Zycie! Ogromna stawka!

ag
|

Lekarz który tak myśli nie powinien leczyć ludzi.

eeee
|

a onkolog powiedział mojej znajomej że to bzdury i jak ma ochote to niech je nawet tabliczkę czekolady dziennie

wege
|

dodaje ponownie komentarz bo tamten jest malo czytelny

_adam optymalny
_Dodaje ponownie tekst, bo sie zlewa.
Cukier kupowany powszechnie w sklepach to rzecz wyizolowana, oddzielona.

_W owocach oprócz cukrów prostych jest szereg innych składników dzięki czemu nie ma efektu pustej energii.

_Ciastka - nie dość że te sklepowe są wytworzone z bezwartościowych produktów to jeszcze dosypuje sie pełno cukru do tego. Nie ma co takich produktów porównywać do owoców bo owoce jakąś wartość mają a takie ciastka są zapychaczami/śmiećmi - czyli podobnie jak podczas jedzenia samego cukru - brak wartości.

_A gdyby samemu robić ciastka i sypać cukier - zboża mają już swoje cukry złożone w odpowiednich proporcjach. Dosypywanie cukru do tego - trzeba by wtedy dołożyć do tego składników odżywczych (jakis produkt), z którego podobną ilość cukru musiałaby być odjęta by wyrównać ten brak równowagi. Po co kombinowac wiec z cukrem. Chcemy slodko - dodajemy produktu naturalnie slodkiego - np banany.

wegeta
|

adam optymalny
_Dodaje ponownie tekst, bo sie zlewa.
Cukier kupowany powszechnie w sklepach to rzecz wyizolowana, oddzielona.

_W owocach oprócz cukrów prostych jest szereg innych składników dzięki czemu nie ma efektu pustej energii.

_Ciastka - nie dość że te sklepowe są wytworzone z bezwartościowych produktów to jeszcze dosypuje sie pełno cukru do tego. Nie ma co takich produktów porównywać do owoców bo owoce jakąś wartość mają a takie ciastka są zapychaczami/śmiećmi - czyli podobnie jak podczas jedzenia samego cukru - brak wartości.

_A gdyby samemu robić ciastka i sypać cukier - zboża mają już swoje cukry złożone w odpowiednich proporcjach. Dosypywanie cukru do tego - trzeba by wtedy dołożyć do tego składników odżywczych, z których podobną ilość cukru musiałaby być odjęta by wyrównać ten brak równowagi. Po co kombinowac wiec z cukrem. Chcemy slodko - dodajemy produktu naturalnie slodkiego - np banany.

wegeta
|

adam optymalny
cukier kupowany powszechnie w sklepach to rzecz wyizolowana, oddzielona

w owocach oprócz cukrów prostych jest szereg innych składników dzięki czemu nie ma efektu pustej energii

ciastka - nie dość że te sklepowe są wytworzone z bezwartościowych produktów to jeszcze dosypuje sie pełno cukru do tego, nie ma co takich produktów porównywać do owoców bo owoce jakąś wartość mają a takie ciastka są zapychaczami/śmiećmi - czyli podobnie jak podczas jedzenia samego cukru - brak wartości

A gdyby samemu robić ciastka i sypać cukier - zboża mają już swoje cukry złożone w odpowiednich proporcjach. dosypywanie cukru do tego - trzeba by wtedy dołożyć do tego składników odżywczych, z których podobną ilość cukru musiałaby być odjęta by wyrównać ten brak równowagi. po co kombinowac wiec z cukrem. cchemy slodko - dodajemy produktu naturalnie slodkiego - np banany

dt
|

Biały cukier jest pozyskiwany w procesie rafinacji, w wyniku tego procesu staje sie produktem przetworzonym. Organizm człowieka zle reaguje na przetworzone produkty. Wymagają one dłuzszego trawienia- wiecej minerałów (np wapń ) zostaje zużytych aby rozłozyc cząsteczkę sacharozy(białego cukru). Cukry zawarte w owocach są łątwe do strawienia- są naturalne-organizm jest przystosowany do tgeo rodzaju pożywinia.