Dieta ubogoresztkowa na choroby zapalne jelit. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

2020-01-17 10:51 Monika Majewska

Dieta ubogoresztkowa to dieta uboga w błonnik. Nie jest dietą odchudzającą, lecz dietą leczniczą, którą stosuje się w chorobach zapalnych jelit, m.in.: chorobie Leśniowskiego-Crohna. Tylko produkty, które zawierają śladowe ilości błonnika, nie podrażniają błon śluzowych jelita, a tym samym nie powodują stanu zapalnego. Na czym polega dieta ubogoresztkowa? Jakie są zasady diety niskobłonnikowej, którą stosuje się w chorobach jelit?

Dieta ubogoresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa, to dieta, która ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na  błonę śluzową jelit. W związku z tym dieta ubogoresztkowa zawiera minimalną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).

Dieta ubogoresztkowa - zasady. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

W podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów roślinnych. Dieta ubogoresztkowa dostarcza maksimum 10 gramów błonnika dziennie. Dlatego podstawą diety niskobłonnikowej są oczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo z mąki pszennej wysoko przemiałowej, łuszczony ryż, makarony. Jednocześnie należy wyeliminować z menu surowe owoce, zwłaszcza pestkowe, orzechy i warzywa bogate w błonnik pokarmowy. Należy ograniczyć spożycie gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa oraz ostrych przypraw i alkoholu.

Jednym z najczęstszych objawów chorób jelit na tle zapalnym są biegunki, podczas których zostaje zaburzona równowaga wodno-elektrolitowa organizmu, a chory traci duże ilości białka. Z tego powodu dieta bezresztkowa powinna być wysokoenergetyczna (2000-3000 kcal dziennie), wysokobiałkowa (80-120 g/dzień) i niskotłuszczowa (50-70 g/dzień). Powinno się spożywać 5-6 mniejszych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, aby zbytnio nie obciążać układu pokarmowego.

W początkowej fazie choroby lub jej zaostrzeń zalecana jest dieta płynna, np. słaba herbata, sok z czarnych jagód z żelatyną, ewentualnie puree z marchwi. Płynne produkty szybko ulegają strawieniu, dzięki czemu zalegający pokarm nie podrażnia błony śluzowej jelit. Dietę płynną stosuje się przez około 3-4 dni, aż do ustąpienia symptomów chorobowych. W miarę ustępowania objawów do diety można dołączyć delikatne gatunki mięsa gotowanego, ryb, drobiu, puree z ziemniaków. Owoce i warzywa należy podawać w postaci gotowanej, gdy stolce nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Wszystkie posiłki należy gotować, piec w folii lub dusić. Niewskazane jest smażenie i pieczenie potraw w sposób tradycyjny.

Czytaj także: Nutridrinki - rodzaje, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Dieta ubogoresztkowa - w profilaktyce i leczeniu jakich chorób jest pomocna dieta niskobłonnikowa?

Dieta ubogoresztkowa jest zalecana osobom cierpiącym na biegunki, a także pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Powinni ją zastosować chorzy zmagający się ze zwężeniem jelita (np. gdy występują guzy, polipy). Dietę niskobłonnikową powinni stosować pacjenci przed badaniem jelita grubego (kolonoskopią) i po niektórych zabiegach operacyjnych.

Czytaj także: Dieta przy biegunce. Co jeść, gdy masz biegunkę?

    Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?

    • jasne czerstwe pieczywo, bułki pszenne, sucharki
    • mąka pszenna
    • makaron nitki, kasza manna
    • produkty mleczne: chude mleko, chude sery twarogowe
    • jaja gotowane na miękko
    • chude mięsa i wędliny: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry, chuda szynka drobiowa, np. polędwica z indyka
    • chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
    • tłuszcze: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
    • warzywa: marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane
    • owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe, morele (również w postaci przecierów i soków)
    • łagodne przyprawy: koper, cynamon, ograniczona ilość soli, wegeta
    • herbata
    • słodycze: biszkopty, herbatniki; ograniczone: cukier, miód, dżem, galaretki, chrupki, wafle, kisiel budyń

    Czytaj też:

    Dieta ubogoresztkowa - produkty przeciwwskazane

    • chleb żytni i pieczywo razowe
    • mąka żytnia
    • kasze gruboziarniste
    • grube makarony
    • produkty mleczne: tłuste mleko, śmietana, ser typu Feta, tłuste sery,
    • smażone jaja
    • napoje gazowane
    • tłuste mięsa i wędliny: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi, boczek, pasztetowa, kaszanka
    • tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, a także wszelkie gatunki ryb z konserw
    • tłuszcze: smalec, słonina,margaryny w kostkach
    • frytki, placki, chipsy
    • zupy  zasmażane,  zaprawiane  kwaśną  śmietaną
    • warzywa: fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka
    • rośliny strączkowe
    • owoce: gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi
    • ostre przyprawy: pieprz, musztarda, chilli, czosnek, cebula itp.
    • słodycze: czekolada, ciasta, torty
    • kawa
    • alkohol
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 4/2020
    KOMENTARZE
    eraashari01@wp.pl
    |

    Dziękuję pani śliczne za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

    rene
    |

    Wszystkie odpowiedzi znajdzie Pan w książce dr Natashy gdyż jest ona najlepsza specjalistką od spraw chorob jelit. Nie jestem upowazniona do tego typu porad.Zapomnialam dodac o probiotykach, ktore sa ważne dla mikrobiomu jelitowego. Stosuje dietę u siebie i jest rewelacyjna poprawa.

    rene
    |

    Proszę przeczytać sobie książki Natashy Campbell McBridge i opracowanej przez nią specjalistycznej diety GAPS ktora leczy jelita przyczynowo. Bialy ryz bedzie mniej podraznial jelita niż nieoczyszczony ale to dalej zboża no i puste kalorie bez żadnych wartość i odzywczych.

    eraashari01@wp.pl
    |

    Witam ja mam do pani pytanie odnośnie stanu zapalnego jelit, czy oprócz tych produktów można spożywać biały ryż, i np. Pieczywo ciemne, spróbuję takiej diety opartej na tłuszczach zwierzęcych jak pani napisała powyżej, ponieważ nic mi nie pomaga a zmagam się z nie kontrolowanymi wiatrami od ponad 8 miesięcy i mam stan zapalny jelit.

    Zofia
    |

    Czy ktoś ma doświadczenia z popromiennym zapaleniem jelita grubego?

    Wiktoria
    |

    Męczę się z chorobą od prawie dwóch lat i kie mogę pić ani jeść żadnych potraw zawierających laktozę... Inaczej chwilę po zjedzeniu zbiera mi się na wymioty... Po większości posiłków wszystko zwracam... A lekarze mówią że "nie, nie musisz trzymać diety, nic ci nie jest".

    kike
    |

    również poddałem się zabiegowi przeszczepu kału u dr Koralika.... niestety jak przypuszczałem, nic mi to nie pomogło, jedynie uszczupliło portfel o 500zł...

    Basia
    |

    Czy mogę prosić o kontakt do Ciebie
    Ma podobny problem

    Grzegor
    |

    Czy można pić nutridtinkiskoro nie ma aketytu

    Anna
    |

    Czy ktoś z Was stosował immunomodulin na wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Czytałam, o wielu remisjach. Proszę o pomoc.