DIETA UBOGORESZTKOWA na choroby zapalne jelit. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

2013-09-17 11:51 Monika Majewska

Dieta ubogoresztkowa to dieta uboga w błonnik. Nie jest dietą odchudzającą, lecz dietą leczniczą, którą stosuje się w chorobach zapalnych jelit, m.in.: chorobie Leśniowskiego-Crohna. Tylko produkty, które zawierają śladowe ilości błonnika, nie podrażniają błon śluzowych jelita, a tym samym nie powodują stanu zapalnego. Na czym polega dieta ubogoresztkowa? Jakie są zasady diety niskobłonnikowej, którą stosuje się w chorobach jelit?

Dieta ubogoresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa lub bezresztkowa, to dieta, która ma na celu oszczędzanie jelita poprzez wyeliminowanie z pożywienia produktów spożywczych bogatych w błonnik, który działa drażniąco na  błonę śluzową jelit. W związku z tym dieta ubogoresztkowa zawiera minimalną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).

Dieta ubogoresztkowa - zasady. Na czym polega dieta niskobłonnikowa?

W podstawowej diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów polisacharydów roślinnych. Dieta ubogoresztkowa dostarcza maksimum 10 gramów błonnika dziennie. Dlatego podstawą diety niskobłonnikowej są oczyszczone produkty zbożowe, takie jak: pieczywo z mąki pszennej wysoko przemiałowej, łuszczony ryż, makarony. Jednocześnie należy wyeliminować z menu surowe owoce, zwłaszcza pestkowe, orzechy i warzywa bogate w błonnik pokarmowy. Należy ograniczyć spożycie gruboziarnistych kasz, owsianki i razowego pieczywa oraz ostrych przypraw i alkoholu.

Jednym z najczęstszych objawów chorób jelit na tle zapalnym są biegunki, podczas których zostaje zaburzona równowaga wodno-elektrolitowa organizmu, a chory traci duże ilości  białka. Z tego powodu dieta bezresztkowa powinna być wysokoenergetyczna (2000-3000 kcal dziennie), wysokobiałkowa (80-120 g/dzień) i niskotłuszczowa (50-70 g/dzień). Powinno się spożywać 5-6 mniejszych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, aby zbytnio nie obciążać układu pokarmowego.

W  początkowej fazie choroby lub jej zaostrzeń zalecana jest dieta płynna, np. słaba herbata, sok z czarnych jagód z żelatyną, ewentualnie puree z marchwi. Płynne produkty szybko ulegają strawieniu, dzięki czemu zalegający pokarm nie podrażnia błony śluzowej jelit. Dietę płynną stosuje się przez około 3-4 dni, aż do ustąpienia symptomów chorobowych. W miarę ustępowania objawów do diety można dołączyć delikatne gatunki mięsa gotowanego, ryb,  drobiu, puree z ziemniaków. Owoce i warzywa należy podawać w postaci gotowanej, gdy stolce nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Wszystkie posiłki należy gotować, piec w folii lub dusić. Niewskazane jest smażenie i pieczenie potraw w sposób tradycyjny.

Dieta ubogoresztkowa - w profilaktyce i leczeniu jakich chorób jest pomocna dieta niskobłonnikowa?

Dieta ubogoresztkowa jest zalecana osobom cierpiącym na biegunki, a także pacjentom cierpiącym na nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Powinni ją zastosować chorzy zmagający się ze zwężeniem jelita (np. gdy występują guzy, polipy). Dietę niskobłonnikową powinni stosować pacjenci przed badaniem jelita grubego (kolonoskopią) i po niektórych zabiegach operacyjnych.

To ci się przyda

Dieta ubogoresztkowa - produkty zalecane. Co można jeść?

  • jasne czerstwe pieczywo, bułki pszenne, sucharki
  • mąka pszenna
  • makaron nitki, kasza manna
  • produkty mleczne: chude mleko, chude sery twarogowe
  • jaja gotowane na miękko
  • chude mięsa i wędliny: cielęcina, wołowina, indyk, kurczak bez skóry, chuda szynka drobiowa, np. polędwica z indyka
  • chude ryby: dorsz, sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, leszcz
  • tłuszcze: masło, margaryna miękka, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy
  • warzywa: marchew, szpinak, koperek, zielona sałata, pomidor, warzywa gotowane
  • owoce: jabłka, banany, owoce jagodowe, morele (również w postaci przecierów i soków)
  • łagodne przyprawy: koper, cynamon, ograniczona ilość soli, wegeta
  • herbata
  • słodycze: biszkopty, herbatniki; ograniczone: cukier, miód, dżem, galaretki, chrupki, wafle, kisiel budyń
To ci się przyda

Dieta ubogoresztkowa - produkty przeciwwskazane

  • chleb żytni i pieczywo razowe
  • mąka żytnia
  • kasze gruboziarniste
  • grube makarony
  • produkty mleczne: tłuste mleko, śmietana, ser typu Feta, tłuste sery,
  • smażone jaja
  • napoje gazowane
  • tłuste mięsa i wędliny: wieprzowina, baranina, podroby, kaczki, gęsi, boczek, pasztetowa, kaszanka
  • tłuste ryby: węgorz, halibut, śledź, makrela, a także wszelkie gatunki ryb z konserw
  • tłuszcze: smalec, słonina,margaryny w kostkach
  • frytki, placki, chipsy
  • zupy  zasmażane,  zaprawiane  kwaśną  śmietaną
  • warzywa: fasola, soczewica, groch, ogórki, kapusta, grzyby, kalafior, cebula, rzodkiewka
  • rośliny strączkowe
  • owoce: gruszki, czereśnie, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, pestki dyni, winogrona, figi
  • ostre przyprawy: pieprz, musztarda, chilli, czosnek, cebula itp.
  • słodycze: czekolada, ciasta, torty
  • kawa
  • alkohol
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019
KOMENTARZE
Zofia
|

Czy ktoś ma doświadczenia z popromiennym zapaleniem jelita grubego?

Wiktoria
|

Męczę się z chorobą od prawie dwóch lat i kie mogę pić ani jeść żadnych potraw zawierających laktozę... Inaczej chwilę po zjedzeniu zbiera mi się na wymioty... Po większości posiłków wszystko zwracam... A lekarze mówią że "nie, nie musisz trzymać diety, nic ci nie jest".

kike
|

również poddałem się zabiegowi przeszczepu kału u dr Koralika.... niestety jak przypuszczałem, nic mi to nie pomogło, jedynie uszczupliło portfel o 500zł...

Basia
|

Czy mogę prosić o kontakt do Ciebie
Ma podobny problem

Grzegor
|

Czy można pić nutridtinkiskoro nie ma aketytu

Anna
|

Czy ktoś z Was stosował immunomodulin na wrzodziejące zapalenie jelita grubego? Czytałam, o wielu remisjach. Proszę o pomoc.

Jacek
|

Byłem u lekarza, ale on powiedział, że mi nic nie jest, ale przy normalnym odżywianiu mam wycieki z odbytu, nie trzymanie gazów. Gdy jem tylko produkty łatwo strawne przechodzi. Co to jest?

M.
|

Choruję od dwóch lat na CU, to co jem ma duże znaczenie. Niedawno zaczęłam pisać bloga, którego poświęciłam chorobie i temu jak mi się z nią żyje. Piszę też o tym co jem i dodaję swoje przepisy i pomysły na dania dietetyczne.
zapraszam: https://colitisulcerosasite...

wzjg
|

Ja też miałam przeszczep kilka dni temu u dr Korolika, też jestem teraz na diecie i lekach i mam wielką nadzieję, że pomoże mi to wyjść z wrzodzejącego zapalenia jelita grubego. Dla każdego zainteresowanego- Legnica ul. Kościuszki ośrodek PEGAZ

gosc
|

Dieta niskoweglowodanowa leczy choroby autoimmunologiczne. Oraz kolagen i wit C naturalna.