Kuchnia Pięciu Przemian: idealna dieta na jesienne chłody

Konsultant:Anna Krasucka, ekspert Kuchni Pięciu Przemian
1 komentarze
Autor: Michał Rak

Co jeść, by zdrowo przejść przez jesienną pluchę? Spróbuj Kuchni Pięciu Przemian, która zakłada jedzenie zgodne z porą roku i szerokością geograficzną. Tę dietę wymyślili Chińczycy ponad 3 tysiące lat temu! Dieta ułatwia odchudzanie, poprawia urodę i niweluje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega cyklowi Pięciu Przemian, czyli Pięciu Żywiołów – kolejno są to: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda i znowu Drzewo. Żywiołom przyporządkowane są pory roku. Po wiośnie (Drzewo) następuje lato (Ogień), potem babie lato (Ziemia), jesień (Metal) i zima (Woda).
– Według tej filozofii jesień jest okresem, w którym już czuć, że skończyła się letnia „eksplozja ognia”. Cały świat zwalnia, schładza się, zatrzymuje – tłumaczy Anna Krasucka, założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków”. – Dni są coraz zimniejsze, dlatego dla zachowania zdrowia powinniśmy zacząć jadać potrawy, które będą nas rozgrzewać. Z tego powodu jesienią zaleca się spożywanie 3 ciepłych posiłków dziennie (na śniadanie dobrze zjeść nawet pożywną zupę jarzynową). Należy ograniczyć jedzenie surowizny (lato było czasem korzystania z obfitości warzyw). Nie oznacza to jednak, że jesienią powinniśmy w ogóle wyrzec się zieleniny.
– Starajmy się jeść warzywa z upraw ekologicznych. Nie są modyfikowane genetycznie, nie zawierają pestycydów ani metali ciężkich – tłumaczy. Tylko jak rozpoznać w sklepie, czy pomidor jest eko? – On po prostu będzie pachniał jak pomidor, jaki pamiętamy z dzieciństwa, z ogródka babci – uśmiecha się nasz ekspert.

Kuchnia Pięciu Przemian - rewolucja na talerzu

Dieta według Kuchni Pięciu Przemian może wydawać się dość radykalna. Ale tak naprawdę wystarczy wprowadzić tylko kilka akcentów (np. zmniejszyć ilość białka, a zwiększyć produktów pochodzenia roślinnego). Jesienne menu powinniśmy budować według następujących proporcji:

  • 40–50 proc ziarna, kasze, płatki – kasza jaglana, kukurydziana, płatki owsiane najlepiej rozgrzewają w chłodne dni. Zboża dostarczają energii i błonnika;
  • 35–40 proc. gotowane warzywa sezonowe – np. dynia, marchew, buraki, ziemniaki, seler, cukinia;
  • 10–15 proc. owoce rodzime – jabłka, śliwki, gruszki. Przy okazji warto wrócić do zapomnianych kompotów. Jabłka albo gruszki możemy też piec lub dusić bez cukru;
  • 10 proc. rośliny strączkowe – fasola, soczewica, bób, ciecierzyca. Dopuszczalna jest też soja, ale najlepiej sfermentowana (jest w sklepach ze zdrową żywnością);
  • niewiele mięsa – w Polsce jemy go za dużo! Mięso zaleca się jadać 1–2 razy w tygodniu. Jesienią polecany jest np. rozgrzewający rosół;
  • 3 proc. produkty fermentowane – np. kiszona kapusta, biały i czerwony barszcz;
  • 2 proc. inne – oleje tłoczone na zimno (oliwa, oleje z orzechów) albo masło ekologiczne, orzechy i nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane), jaja, sól nierafinowana morska lub kopalna, świeże i suszone zioła (pietruszka, koperek, bazylia, imbir, papryka, kurkuma), herbaty ziołowe, kawa zbożowa.

Kuchnia Pięciu Przemian - dla zdrowia i urody

Tradycyjna medycyna chińska zakłada, że spożywanie potraw gotowanych według Pięciu Przemian chroni przed wieloma chorobami (z nowotworami włącznie). W polskim klimacie jedzenie jesiennych, rozgrzewających potraw poprawia odporność. Ponieważ dania są robione z naturalnych składników (zawierają niewiele soli i tłuszczu), są lepiej przyswajalne przez organizm. Jednak brak tych dodatków może początkowo sprawić, że smak dań będzie dla nas trudny do zaakceptowania. – Ale już po kilku dniach go docenimy. Poczujemy, że pieczona dynia smakuje dynią, a nie solą. A w pietruszkowym pesto wyczujemy aromat przypraw – zachęca Anna Krasucka.
Po kilku tygodniach znacznie poprawi się wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto, mimo że nie jest to dieta odchudzająca, uda się bez żadnych wyrzeczeń zrzucić kilka kilogramów (bez efektu jo-jo). Panie, które zgłaszały problemy ze strony przewodu pokarmowego (wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności), poczują ulgę.
– Poza tym może dojść do obniżenia ciśnienia tętniczego u osób mających problemy z układem krążenia. Natomiast cukrzycy zauważą złagodzenie objawów choroby – dodaje ekspert.
A co najważniejsze, powróci pogoda ducha. Dzięki dużej ilości zdrowych węglowodanów będzie nas rozpierała energia. Wszak już tysiące lat temu Chińczycy wiedzieli, że zdrowie kryje się nie tylko w ciele, ale też w umyśle.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 15.11.2013 2:55
Twoje dziecko, mąż, żona, dziewczyna czy chłopak wraca późno do domu i nie chce ci powiedzieć gdzie był? koniec z tym! dzięki tej stronie namierzysz telefon i dowiesz się gdzie aktualnie przebywa osoba której szukasz! http://epidem.pl/bhmds.html
Fatburner, 12.11.2013 14:20
Cudowne diety nie działają, to nie na tym polega. Suplementy nie zastąpią wysiłku fizycznego, choć część z nich może bardzo skutecznie nam pomóc.
 

Zasady Kuchni Pięciu Przemian

» Jedz 3 ciepłe posiłki dziennie.
» Mięso spożywaj tylko 1–2 razy w tygodniu.
» W ciągu dnia jedz coraz mniejsze posiłki – w myśl zasady: „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak król, a kolację jak żebrak”.
» Zrezygnuj z wędlin – poza mięsem zawierają niezdrowe dodatki (stabilizatory, konserwanty). Poza tym zakwaszają organizm (czujemy się wtedy ospali, pogarsza się zapach z ust).
» Nie jedz ryb hodowlanych (np. panga) – hodowcy często faszerują je szkodliwymi dla ludzi antybiotykami. Znacznie lepsze są ryby morskie (np. dorsz, makrela).
» Ogranicz białko – jest ono przeznaczone głównie dla niemowląt. Dorosłym do prawidłowego funkcjonowania potrzebne są prawie wyłącznie węglowodany pochodzenia roślinnego.
» Każdego dnia ok. 90 proc. pokarmów powinno być pochodzenia roślinnego – zboża, warzywa, owoce, orzechy, nasiona.
» Skreśl cukier – najlepiej go niemal całkowicie wyeliminować z diety. To samo zrób z produktami przetworzonymi (białe pieczywo, zupki w proszku, fast foody).
» Wyrzuć liczydło – ta dieta jest dla ciebie, a nie ty dla niej. Dlatego raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na „ucztę” z tłustym mięsem i kalorycznym deserem. Pamiętaj tylko, by wyjątek nie stał się regułą.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Stock Food/Free

Aktualizacja: 28.02.2012

reklama
Najpopularniejsze artykuły
MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako...

więcej

5252

Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE Jak wzmocnić organizm PO CHOROBIE

Wyleczyć chorobę to jedno, a drugie - często zadanie trudniejsze niż pierwsze - to szybko odzyskać...

więcej

6061

Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli? Jak wybrać zdrowe MUSLI i jak zrobić własną mieszankę musli?

Płatki zbożowe, nasiona, owoce, orzechy są kopalnią łatwo przyswajalnych witamin i minerałów....

więcej

4658

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

17058

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 21, 2014

Kiedyś próbowałam róznych diet ale po krótkim czasie się łamałam bo już nie mogłam w kółko tego samego jeść tym bardziej że... kocham jeść wieć zaczęłam po prostu eliminować najbardziej tuczące rzeczy i ograniczać ilość zjadanych kalorii oczywiście w granicach zdrowego rozsądku A co do...

data

Sierpień 21, 2014

Ja już odchudzanie mam za sobą, i to właśnie dzięki slimcea, 3 miesiące i schudłam 11 kilogramó, i napewno nie jest to zasługa samej diety i ćwiczeń, dzięki tym tabletko osiągnełam conajmniej dwa razy lepszy efekt niż jak bym ich nie brała

data

Sierpień 19, 2014

Regularnie, to najważniejsze. Sałatki bez sosów lub z bardzo lekkimi sosami, chrupki ryżowe, jakieś płatki do mleka... I jak najmniej pieczywa białego, zwłaszcza bułek. No i słodycze, o tym chyba mówić nie trzeba ;) Jakiś owoc lbo warzywko też bezie dobre, tylko trzeba uważać na cukier,...

data

Sierpień 21, 2014

Mąka to straszny syf ja nabawiłąm się przez takie jedzenie sporych problemów z jelitami i przerostu drożdżaków co w ogóle osłabiło mój organizm itd. także odradzam choć bardzo ciężko żyć bez glutenu bo wszedzie go pakują Ja zamiast chlebka jak mnie coś najdzie to kupuje żytni podobnie z...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.