Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem:3-4.10.2014

Sprawdź, gdzie zbieramy »

Kasza - rodzaje kasz, walory odżywcze i sposoby gotowania

7 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak... Nie bez powodu kasze wracają do łask. Kasze dostarczają cennych składników, zapobiegają chorobom, nawet leczą. Wyczarujesz z nich wiele pysznych dań, które nigdy się nie znudzą.

Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską. Ale w XX wieku zaczęły znikać ze stołu, wypierane przez modne wówczas ziemniaki i produkty mączne. Na szczęście wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach. Jeśli więc jadasz je tylko od święta, najwyższy czas, żeby to zmienić. Poznaj bogactwo kasz i tajniki ich gotowania.

Nie przegap

Kasza jest źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki i ryż. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek organizmu. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia właśnie te węglowodany powinny stanowić główne źródło energii. Najwięcej ich znajdziesz  w mannie (77 g/100 g w ugotowanej kaszy, a to pokrywa dzienne zapotrzebowanie na węglowodany), perłowej (76 g) i pęczaku (74 g). Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne (100 g kaszy to 320–370 kcal), ale wbrew pozorom nie tuczą, jeśli się  je jada bez kalorycznych dodatków (zawiesistych sosów, tłustego mięsa). 
Kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Pęczniejąc w żołądku, syci na dłużej. Pomaga przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Najwięcej go w kaszach gruboziarnistych. Porcja 100 g gryczanej prażonej całej i perłowej zawiera po 6 g błonnika, pęczaku – 5 g, manny – 2 g (dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to ok. 30 g). W prawie nie ma w nich tłuszczu, dlatego zwłaszcza te grube są niezastąpione  w dietach odchudzających.
To źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Najwięcej witaminy B1 (tiamina) zawierają kasze gryczane, jaglana i jęczmienna, kwasu foliowego – kasza gryczana, witaminy PP (niacyna) – jęczmienna perłowa. Dostarczają wielu składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (wzmacnia nerwy i serce) oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Sporo w nich białka. Jednak ma ono w swym składzie niewiele lizyny i tryptofanu, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego kasze powinno się jeść z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. z mlekiem, jajkiem, chudym mięsem. Wybieraj kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych. Drobne pozostaw osobom na diecie lekko strawnej.

2
1
Galeria: kasze
Gryczana. Może być zwykła (biała), prażona (palona). Obie występują jako całe i łamane. Kasza krakowska jest drobna, łamana z nieprażonego ziarna. Kasze gryczane zawierają dużo białka – sporo lizyny i tryptofanu oraz kwasu foliowego. Dostarczają mnóstwo magnezu, fosforu, cynku. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwaszają organizmu. Ze względu na to, że są bardzo delikatne, zaleca się je przy zaburzeniu czynności jelit.
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com, Istock Photo

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 7 z 7)
technolog, 09.09.2013 13.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kuskus jest bezwartościowy bo tak na prawdę jest to pozlepiana mąka- dlatego tak szybko jest gotowa
 
jozek, 09.02.2013 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najzdrowszy jest ryz brazowy potem gryczana jaglana itd
 
clawdeen wolf, 23.11.2011 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mniam !
 
Iwa Maliszewska, 21.12.2010 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasze gotuje sie trudno, gdzie kucharek szesc. Nie mozna bez potrzeby zagladac do garnka, przestawiac garnek, tluc pokrywka. Ziarno trzeeba dokladnie przebrac: tam bywaja kamyczki, mysie odchody, obce nasiona. Potem wielokrotnie pluczemy ziarno, az woda bedzie klarowna. Kasze z woreczkow do gotowania sa bezwatrosciowe: mozna dokarmiac nimi myszy i golebie. Odsaczona kasze wsypujemy do garnka i dodajemy wody w objetosci podwojnej w stosunku do kaszy. (+woda z plukania) Maslo, lub oliwa i sol na samym poczatku. Az do konca gotowania (8-15 minut) nie mieszamy. Gdy woda prawie zniknie, zdejmujemy garnek z fajerki i mieszamy. Tak nihdy sie nie przypali, a jedno ruszenie lyzka gwarantuje katastrofe. SMACZNEGO
 
bronka, 30.11.2010 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczaną Kupca przede wszystkim, jaglaną, pęczak czy kuskus. U mnie je się kaszę kilka razy w tygodniu. Do 2 dań albo w sałatkach. Do pracy idealne. Zdecydowanie częsciej sięgam po kaszę niż ziemniaki. I lepiej się czuję - na pewno lżej :)
 
Ciekawa, 18.06.2009 12.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawi mnie czy gdybym podsmażyła cebulke na odrobnie oleju i później dodała do kaszy, aby miala posmak, to będzie to już bombka kaloryczna?
 
Nikki, 04.06.2009 20.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mniam :) Kasze są pyszne. Hmmm... sama nie wiem dlaczego tak rzadko bywają u mnie na obiad?! Chyba rzeczywiście częściej są pyry albo makarony, później ryż i na końcu... .
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości zdrowotne malin - maliny zwalczają gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe Właściwości zdrowotne malin - maliny zwalczają gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe

Maliny to pyszne owoce - soczyste i aromatyczne. Cenione są też przez dietetyków i zielarzy, bowiem...

więcej

11436

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

17181

KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić....

więcej

13075

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

30071

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Październik 01, 2014

Dla mnie ten środek jest nieskuteczny. Po miesiącu stosowania nie widzę żadnych zmian w wadze. To pic na wodę. Jedyny widoczny efekt, to nie muszę obawiać się zatwardzeń, bowiem ułatwia wypróżnianie. Ale on miał rozbijać tłuszcz, a nie przeczyszczać kiszki !Herbatki na takie rzeczy są...

data

Październik 01, 2014

Hej, sorki, że odkopuje, ale czy ktoś ma może jakieś nowe informacje w tym temacie, czy bez zmian?

data

Październik 01, 2014

Ludzie, zastanówcie się, co piszecie! 20 kg w 2 miesiące to może schudnąć osoba, która waży 150 kg! Przeważnie jeśli nie macie aż takiej nadwagi, to żeby schudnąć zdrowo (!!!) i skutecznie, potrzebujecie kilku miesięcy. Utrata 1 kg tygodniowo może nie jest super efektowna od razu, ale...

data

Październik 01, 2014

Czy zwykła kawa odchudza? Opinie są podzielone, jednak jest teraz modny także taki wynalazek jak zielona kawa, której skuteczność została udowodniona badaniami w Stanach Zjednoczonych, ogólnie są to klasyczne ziarna kawy, jednak nie poddane procesowi palenia, dzięki temu mają dużo kwasu...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.