Kasza - rodzaje kasz, walory odżywcze i sposoby gotowania

11 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak... Nie bez powodu kasze wracają do łask. Kasze dostarczają cennych składników, zapobiegają chorobom, nawet leczą. Wyczarujesz z nich wiele pysznych dań, które nigdy się nie znudzą.

Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską. Ale w XX wieku zaczęły znikać ze stołu, wypierane przez modne wówczas ziemniaki i produkty mączne. Na szczęście wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach. Jeśli więc jadasz je tylko od święta, najwyższy czas, żeby to zmienić. Poznaj bogactwo kasz i tajniki ich gotowania.

Nie przegap

Kasza jest źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki i ryż. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek organizmu. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia właśnie te węglowodany powinny stanowić główne źródło energii. Najwięcej ich znajdziesz  w mannie (77 g/100 g w ugotowanej kaszy, a to pokrywa dzienne zapotrzebowanie na węglowodany), perłowej (76 g) i pęczaku (74 g). Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne (100 g kaszy to 320–370 kcal), ale wbrew pozorom nie tuczą, jeśli się  je jada bez kalorycznych dodatków (zawiesistych sosów, tłustego mięsa). 
Kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Pęczniejąc w żołądku, syci na dłużej. Pomaga przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Najwięcej go w kaszach gruboziarnistych. Porcja 100 g gryczanej prażonej całej i perłowej zawiera po 6 g błonnika, pęczaku – 5 g, manny – 2 g (dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to ok. 30 g). W prawie nie ma w nich tłuszczu, dlatego zwłaszcza te grube są niezastąpione  w dietach odchudzających.
To źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Najwięcej witaminy B1 (tiamina) zawierają kasze gryczane, jaglana i jęczmienna, kwasu foliowego – kasza gryczana, witaminy PP (niacyna) – jęczmienna perłowa. Dostarczają wielu składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (wzmacnia nerwy i serce) oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Sporo w nich białka. Jednak ma ono w swym składzie niewiele lizyny i tryptofanu, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego kasze powinno się jeść z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. z mlekiem, jajkiem, chudym mięsem. Wybieraj kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych. Drobne pozostaw osobom na diecie lekko strawnej.

Galeria: kasze
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com, Istock Photo

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 11)
Taaha, 17.04.2017 23.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ta, ryż brązowy, podchodziłem wilka razy do tego, raz gotowałem z godzine nawet i dalej twardy, powodzenia z tym. Mamy kasze jaglaną, gryczaną, niepotrzeba sie meczyc z tym "ryżem".
 
kasia, 20.04.2015 19.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
proszę o weryfikację kaloryczności w artykule 100 g suchego produktu zawiera ok. 330-340 kcal
 
Aneta, 24.03.2015 08.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie dostanę rzeczy tej marki?
 
Basia, 16.03.2015 10.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam kasze! Wszystkie rodzaje, jednak najbardziej smakuje mi połączenie kaszy jaglanej i jęczmiennej z pestkami dyni.
 
technolog, 09.09.2013 13.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kuskus jest bezwartościowy bo tak na prawdę jest to pozlepiana mąka- dlatego tak szybko jest gotowa
 
jozek, 09.02.2013 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najzdrowszy jest ryz brazowy potem gryczana jaglana itd
 
clawdeen wolf, 23.11.2011 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mniam !
 
Iwa Maliszewska, 21.12.2010 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasze gotuje sie trudno, gdzie kucharek szesc. Nie mozna bez potrzeby zagladac do garnka, przestawiac garnek, tluc pokrywka. Ziarno trzeeba dokladnie przebrac: tam bywaja kamyczki, mysie odchody, obce nasiona. Potem wielokrotnie pluczemy ziarno, az woda bedzie klarowna. Kasze z woreczkow do gotowania sa bezwatrosciowe: mozna dokarmiac nimi myszy i golebie. Odsaczona kasze wsypujemy do garnka i dodajemy wody w objetosci podwojnej w stosunku do kaszy. (+woda z plukania) Maslo, lub oliwa i sol na samym poczatku. Az do konca gotowania (8-15 minut) nie mieszamy. Gdy woda prawie zniknie, zdejmujemy garnek z fajerki i mieszamy. Tak nihdy sie nie przypali, a jedno ruszenie lyzka gwarantuje katastrofe. SMACZNEGO
 
bronka, 30.11.2010 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczaną Kupca przede wszystkim, jaglaną, pęczak czy kuskus. U mnie je się kaszę kilka razy w tygodniu. Do 2 dań albo w sałatkach. Do pracy idealne. Zdecydowanie częsciej sięgam po kaszę niż ziemniaki. I lepiej się czuję - na pewno lżej :)
 
Ciekawa, 18.06.2009 12.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawi mnie czy gdybym podsmażyła cebulke na odrobnie oleju i później dodała do kaszy, aby miala posmak, to będzie to już bombka kaloryczna?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

290

Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

283

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

260

Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne Pestki arbuza: właściwości zdrowotne i zastosowania kulinarne

Pestki arbuza są produktem zaliczanym do grona superfoods – pełnym wartości odżywczych i...

więcej

240

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.