Kasza - rodzaje kasz, walory odżywcze i sposoby gotowania

9 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak... Nie bez powodu kasze wracają do łask. Kasze dostarczają cennych składników, zapobiegają chorobom, nawet leczą. Wyczarujesz z nich wiele pysznych dań, które nigdy się nie znudzą.

Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską. Ale w XX wieku zaczęły znikać ze stołu, wypierane przez modne wówczas ziemniaki i produkty mączne. Na szczęście wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach. Jeśli więc jadasz je tylko od święta, najwyższy czas, żeby to zmienić. Poznaj bogactwo kasz i tajniki ich gotowania.

Nie przegap

Kasza jest źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki i ryż. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek organizmu. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia właśnie te węglowodany powinny stanowić główne źródło energii. Najwięcej ich znajdziesz  w mannie (77 g/100 g w ugotowanej kaszy, a to pokrywa dzienne zapotrzebowanie na węglowodany), perłowej (76 g) i pęczaku (74 g). Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne (100 g kaszy to 320–370 kcal), ale wbrew pozorom nie tuczą, jeśli się  je jada bez kalorycznych dodatków (zawiesistych sosów, tłustego mięsa). 
Kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Pęczniejąc w żołądku, syci na dłużej. Pomaga przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Najwięcej go w kaszach gruboziarnistych. Porcja 100 g gryczanej prażonej całej i perłowej zawiera po 6 g błonnika, pęczaku – 5 g, manny – 2 g (dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to ok. 30 g). W prawie nie ma w nich tłuszczu, dlatego zwłaszcza te grube są niezastąpione  w dietach odchudzających.
To źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Najwięcej witaminy B1 (tiamina) zawierają kasze gryczane, jaglana i jęczmienna, kwasu foliowego – kasza gryczana, witaminy PP (niacyna) – jęczmienna perłowa. Dostarczają wielu składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (wzmacnia nerwy i serce) oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Sporo w nich białka. Jednak ma ono w swym składzie niewiele lizyny i tryptofanu, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego kasze powinno się jeść z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. z mlekiem, jajkiem, chudym mięsem. Wybieraj kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych. Drobne pozostaw osobom na diecie lekko strawnej.

Galeria: kasze
Gryczana. Może być zwykła (biała), prażona (palona). Obie występują jako całe i łamane. Kasza krakowska jest drobna, łamana z nieprażonego ziarna. Kasze gryczane zawierają dużo białka – sporo lizyny i tryptofanu oraz kwasu foliowego. Dostarczają mnóstwo magnezu, fosforu, cynku. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwaszają organizmu. Ze względu na to, że są bardzo delikatne, zaleca się je przy zaburzeniu czynności jelit.
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Istock Photo, Photos.com

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
Aneta, 24.03.2015 08.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie dostanę rzeczy tej marki?
 
Basia, 16.03.2015 10.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam kasze! Wszystkie rodzaje, jednak najbardziej smakuje mi połączenie kaszy jaglanej i jęczmiennej z pestkami dyni firmy e-condimenta. Dobra mieszanka, bo zdrowa i łatwa w przygotowaniu.
 
technolog, 09.09.2013 13.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kuskus jest bezwartościowy bo tak na prawdę jest to pozlepiana mąka- dlatego tak szybko jest gotowa
 
jozek, 09.02.2013 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najzdrowszy jest ryz brazowy potem gryczana jaglana itd
 
clawdeen wolf, 23.11.2011 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mniam !
 
Iwa Maliszewska, 21.12.2010 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasze gotuje sie trudno, gdzie kucharek szesc. Nie mozna bez potrzeby zagladac do garnka, przestawiac garnek, tluc pokrywka. Ziarno trzeeba dokladnie przebrac: tam bywaja kamyczki, mysie odchody, obce nasiona. Potem wielokrotnie pluczemy ziarno, az woda bedzie klarowna. Kasze z woreczkow do gotowania sa bezwatrosciowe: mozna dokarmiac nimi myszy i golebie. Odsaczona kasze wsypujemy do garnka i dodajemy wody w objetosci podwojnej w stosunku do kaszy. (+woda z plukania) Maslo, lub oliwa i sol na samym poczatku. Az do konca gotowania (8-15 minut) nie mieszamy. Gdy woda prawie zniknie, zdejmujemy garnek z fajerki i mieszamy. Tak nihdy sie nie przypali, a jedno ruszenie lyzka gwarantuje katastrofe. SMACZNEGO
 
bronka, 30.11.2010 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczaną Kupca przede wszystkim, jaglaną, pęczak czy kuskus. U mnie je się kaszę kilka razy w tygodniu. Do 2 dań albo w sałatkach. Do pracy idealne. Zdecydowanie częsciej sięgam po kaszę niż ziemniaki. I lepiej się czuję - na pewno lżej :)
 
Ciekawa, 18.06.2009 12.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawi mnie czy gdybym podsmażyła cebulke na odrobnie oleju i później dodała do kaszy, aby miala posmak, to będzie to już bombka kaloryczna?
 
Nikki, 04.06.2009 20.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mniam :) Kasze są pyszne. Hmmm... sama nie wiem dlaczego tak rzadko bywają u mnie na obiad?! Chyba rzeczywiście częściej są pyry albo makarony, później ryż i na końcu... .
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Grupy wsparcia
data

Marzec 31, 2015

ja dopiero mam dostac te tabletki. jak to jest prawda to wszystko co tu pisza ze nie dziala to sie powiesze z rzalu :(

data

Marzec 30, 2015

Moja siostra to stosowała i nic nie pomagało. To chyba tylko placebo ;]

data

Marzec 30, 2015

no wszystko zależy od potrzeb :) zanim się zacznie coś brać to warto poczytać. Ważna jest długość brania - zarzucanie czegoś po tygodniu, bo jest nieskuteczne to kpina...

data

Marzec 30, 2015

Witam. Niezależnie od tego, czy ktoś stosuje jakąś dietę, czynie, warto wspomóc swój organizm odpowiednią suplementacją diety. Ze swojej strony mogę polecić Błonnik Witalny. Błonnik jest substancją włóknistą, która wspomaga proces trawienia. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i złogów,...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.