Kasza - rodzaje kasz, walory odżywcze i sposoby gotowania

11 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kasza gryczana, jaglana, perłowa, pęczak... Nie bez powodu kasze wracają do łask. Kasze dostarczają cennych składników, zapobiegają chorobom, nawet leczą. Wyczarujesz z nich wiele pysznych dań, które nigdy się nie znudzą.

Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską. Ale w XX wieku zaczęły znikać ze stołu, wypierane przez modne wówczas ziemniaki i produkty mączne. Na szczęście wraz z modą na zdrowe odżywianie wraca zainteresowanie kaszami. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe znaleźć się w domowych jadłospisach. Jeśli więc jadasz je tylko od święta, najwyższy czas, żeby to zmienić. Poznaj bogactwo kasz i tajniki ich gotowania.

Nie przegap

Kasza jest źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i składników mineralnych

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki i ryż. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek organizmu. Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia właśnie te węglowodany powinny stanowić główne źródło energii. Najwięcej ich znajdziesz  w mannie (77 g/100 g w ugotowanej kaszy, a to pokrywa dzienne zapotrzebowanie na węglowodany), perłowej (76 g) i pęczaku (74 g). Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne (100 g kaszy to 320–370 kcal), ale wbrew pozorom nie tuczą, jeśli się  je jada bez kalorycznych dodatków (zawiesistych sosów, tłustego mięsa). 
Kasze to bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Pęczniejąc w żołądku, syci na dłużej. Pomaga przy zaparciach i kłopotach z trawieniem. Najwięcej go w kaszach gruboziarnistych. Porcja 100 g gryczanej prażonej całej i perłowej zawiera po 6 g błonnika, pęczaku – 5 g, manny – 2 g (dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej to ok. 30 g). W prawie nie ma w nich tłuszczu, dlatego zwłaszcza te grube są niezastąpione  w dietach odchudzających.
To źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Najwięcej witaminy B1 (tiamina) zawierają kasze gryczane, jaglana i jęczmienna, kwasu foliowego – kasza gryczana, witaminy PP (niacyna) – jęczmienna perłowa. Dostarczają wielu składników mineralnych, głównie potasu (obniża ciśnienie), żelaza (zapobiega anemii), magnezu (wzmacnia nerwy i serce) oraz fosforu, cynku, manganu, miedzi, krzemu i wapnia. Sporo w nich białka. Jednak ma ono w swym składzie niewiele lizyny i tryptofanu, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Dlatego kasze powinno się jeść z produktami pochodzenia zwierzęcego, np. z mlekiem, jajkiem, chudym mięsem. Wybieraj kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych. Drobne pozostaw osobom na diecie lekko strawnej.

Galeria: kasze
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

Przepisy na potrawy z KASZY

Przepisy na potrawy z KASZY

Zdjęcia: Istock Photo, Photos.com

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 11)
Taaha, 17.04.2017 23.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ta, ryż brązowy, podchodziłem wilka razy do tego, raz gotowałem z godzine nawet i dalej twardy, powodzenia z tym. Mamy kasze jaglaną, gryczaną, niepotrzeba sie meczyc z tym "ryżem".
 
kasia, 20.04.2015 19.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
proszę o weryfikację kaloryczności w artykule 100 g suchego produktu zawiera ok. 330-340 kcal
 
Aneta, 24.03.2015 08.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A gdzie dostanę rzeczy tej marki?
 
Basia, 16.03.2015 10.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam kasze! Wszystkie rodzaje, jednak najbardziej smakuje mi połączenie kaszy jaglanej i jęczmiennej z pestkami dyni.
 
technolog, 09.09.2013 13.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kuskus jest bezwartościowy bo tak na prawdę jest to pozlepiana mąka- dlatego tak szybko jest gotowa
 
jozek, 09.02.2013 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najzdrowszy jest ryz brazowy potem gryczana jaglana itd
 
clawdeen wolf, 23.11.2011 15.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mniam !
 
Iwa Maliszewska, 21.12.2010 20.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasze gotuje sie trudno, gdzie kucharek szesc. Nie mozna bez potrzeby zagladac do garnka, przestawiac garnek, tluc pokrywka. Ziarno trzeeba dokladnie przebrac: tam bywaja kamyczki, mysie odchody, obce nasiona. Potem wielokrotnie pluczemy ziarno, az woda bedzie klarowna. Kasze z woreczkow do gotowania sa bezwatrosciowe: mozna dokarmiac nimi myszy i golebie. Odsaczona kasze wsypujemy do garnka i dodajemy wody w objetosci podwojnej w stosunku do kaszy. (+woda z plukania) Maslo, lub oliwa i sol na samym poczatku. Az do konca gotowania (8-15 minut) nie mieszamy. Gdy woda prawie zniknie, zdejmujemy garnek z fajerki i mieszamy. Tak nihdy sie nie przypali, a jedno ruszenie lyzka gwarantuje katastrofe. SMACZNEGO
 
bronka, 30.11.2010 23.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczaną Kupca przede wszystkim, jaglaną, pęczak czy kuskus. U mnie je się kaszę kilka razy w tygodniu. Do 2 dań albo w sałatkach. Do pracy idealne. Zdecydowanie częsciej sięgam po kaszę niż ziemniaki. I lepiej się czuję - na pewno lżej :)
 
Ciekawa, 18.06.2009 12.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ciekawi mnie czy gdybym podsmażyła cebulke na odrobnie oleju i później dodała do kaszy, aby miala posmak, to będzie to już bombka kaloryczna?
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

88

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

76

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

69

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

69

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 20, 2017

Funkcje funkcjami ale sama technologia kompletnie inna. Najważniejsze jest by patrzeć na to z czego jest zrobiona taka wyciskarka, jakie komponenty, ile waży ślimak, czy wygląda "solidnie". Te tańsze zazwyczaj to chiński plastik, który no cóż na pewno nie wytrzyma 10 lat (jak chociażby...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.