Jedzenie może leczyć

Konsultant: Barbara Dąbrowska, SetPoint Doradztwo Żywieniowe, www.setpoint.pl
16 komentarze
Autor: Joanna Krupa

Przy pomocy jedzenia można nie tylko wzmocnić odporność, ale też zmniejszyć melancholię, przygnębienie i ogólnie negatywne nastawienie do świata. Szykując potrawy, a następnie się nimi zajadając skutecznie poprawisz sobie nastrój i odporność.

Układ immunologiczny jest jak radar, który pierwszy rejestruje wahania nastroju, przemęczenie, spadek witalności. Zazwyczaj z małym spadkiem formy potrafi dać sobie jeszcze radę. Jednak w sezonie jesienno - zimowym mało który organizm jest w stanie wyprodukować dostateczną ilość przeciwciał, przez co nasza odporność spada do zera.
Zanim jednak sięgniesz po "cudowne" pigułki, wyciągi czy syropy zapobiegające przeziębieniu, przyjrzyj się swojej diecie. Prawdopodobnie okaże się, że z czterech posiłków, które zjadasz w ciągu dnia, żaden nie spełnia tzw. zimowych wymogów. Mniej więcej do marca, każdego dnia, w posiłkach powinna pojawić się chociażby odrobina czosnku, kminku i goździków. Priorytetem jest jednak witamina C oraz węglowodany, które zapewnią  ci odpowiednią dawkę energii.
Bardzo ważne jest także uregulowanie posiłków. Jedząc 4-5 razy dziennie co 3-4 godziny dostarczasz każdorazowo organizmowi energii niezbędnej do produkcji ciepła. Powinnaś przy tym zjadać co najmniej 2 ciepłe posiłki dziennie.

Na przeziębienie sok z cebuli i kanapka z natką

Przy pomocy jedzenia można nie tylko wzmocnić odporność, ale też zmniejszyć melancholię, przygnębienie i ogólnie negatywne nastawienie do świata. Szykując potrawy, a następnie się nimi zajadając skutecznie poprawisz sobie nastrój.

Szczególnie istotna w diecie jesienno - zimowej jest witamina C, znana ze swojego działania antyoksydacyjnego. Duże ilości witaminy C znajdziesz w brokułach, kalafiorze, papryce czerwonej, pomidorach, grejpfrutach, mandarynkach oraz w kiszonej kapuście. Do zup, sałatek, ale też na kanapki kładź jak najwięcej natki pietruszki. Jeśli nie cierpisz jej smaku, dla oszukania kubków smakowych przyprósz ją pestkami słonecznika. Nie odwracaj się również od naturalnych sposobów na przeziębienie. Sok z cebuli naprawdę nie jest taki paskudny, wystarczy odrobinę go posłodzić. Podobna zasada dotyczy syropu z pigwy - kopalni witaminy C.
Jadłospis warto także uzupełnić o witaminy z grupy B, które mają działanie antydepresyjne i pomagają zwalczyć chandrę. Poza tym są składnikami wielu enzymów, a także biorą udział w powstawaniu krwinek (znajdziemy je w mleku i produktach mlecznych, produktach zbożowych z mąki razowej, orzechach, jajach, zielonych warzywach liściastych).

Cynk i selen na wzmocnienie odporności

Wśród składników mineralnych istotnych dla układu odpornościowego na uwagę zasługują cynk i selen. Pierwiastki te podane w czasie infekcji są w stanie skrócić czas jej trwania nawet o połowę. Odgrywają także ważną rolę w funkcjonowaniu bariery immunologicznej organizmu. Cynk znajdziesz w mięsie, mleku i jego przetworach, produktach zbożowych, nasionach strączkowych, jajach. Źródła selenu to z kolei głownie produkty zbożowe, ryby morskie, otręby i kiełki. I tak np. śniadanie niech bazuje na płatkach owsianych z mlekiem lub jogurtem naturalnym, suszonych owocach oraz szklance soku pomidorowego. Obiad powinien uwzględniać mięso (może być drób, ale też wołowina) i warzywa - surowe i gotowane (także ziemniaki - cenne źródło potasu).

Na rozgrzewkę pikantna herbatka

Na jesienną kolację wskazane jest coś ciepłego, np. ryba w warzywach z dodatkiem ciemnego pieczywa (ma bardzo dużo błonnika). Nie bój się też marchwi, zwłaszcza surowej, cytrusów (sok z cytryny powinno dodawać się niemal do wszystkiego) oraz oliwy (tłuszcze zapewnią nam odpowiednio dużo energii). Ważne są także płyny. Pij jak najwięcej owocowej herbaty z sokiem malinowym lub aroniowym. Jeśli kawa to z dużą ilością mleka i rozgrzewającym kardamonem i imbirem.
Warto także wykorzystać rozgrzewające właściwości goździków, curry, czy chili. Dobrą propozycją na chłodne wieczory również rosół z kury (zawiera cysteinę- aminokwas o działaniu bakteriobójczym). Pamiętaj także o tzw. naturalnych antybiotykach, czyli produktach roślinnych, które wykazują silne działanie bakteriobójcze. W sezonie jesienno - zimowym warto zatem sięgnąć po syrop z cebuli lub czosnku, a także mleko z miodem (mleko zawiera tryptofan- prekursor serotoniny, miód zaś zwiększa jego dostępność dla mózgu).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 03.11.2011

Komentarze (1 - 10 z 16)
il la, 03.07.2016 05.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
zgadzam sie ze warzywa i owoce sa bardzo dobre dla naszego zdrowia. zgadzam sie pod warunkiem ze warzywa i owoce sa z upraw naturalnych. widzialem marchew rosnaca na.... wacie i wodzie naszpikowanej chemia.... czy takie warzywo jest zdrowe? pozdrawiam
 
Karola, 25.12.2015 12.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zgadzam się w 100%, że cyn i selen bardzo dobrze wpływają na utrzymanie dobrego poziomu odporności organizmu. Sama zawsze kiedy coś mnie bierze brałam suplementy zawierające te dwa składniki :) Wiem, ze ulgrip hot ma je obydwa w składzie, dużo porównywałam i czytałam swojego czasu na temat suplementów przeziębieniowych.. teraz wiem, że warto szukać takiego, który ma cynk i selen! :)
 
Patryk ZKL, 25.03.2015 21.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od lat nie stosuje zadnych tabletek. Raz w 2012 w lecie mialem problemy z oddychaniem, ale jak mnie zbadali (EKG, spirometria itd) to powiedzialem lekarce zeby sie pocalowala w dupe jak zobaczylem stos recept po raz drugi. Jem duze ilosci jajek, czosnku, gotuje sobie sam, jak jestem chory to leze i faszeruje sie cebula, czosnkiem, mlekiem w duzych ilosciach i szybko wracam do formy. Jesli czegos mi brakuje - organizm podczas zakupow wie co wybrac, ja tego nie wiem i sie nad tym nie zastanawiam.
 
rosia, 11.06.2014 22.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jannna a gdzie kupiłaś taki parownik??? Szukam jakiegoś dobrego do swojej kuchni i chętnie zapoznałabym z nim.
 
optymalna babcia, 12.05.2014 23.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wiem bo mnie wyleczyło z wrzodów żołądka i nie tylko.
 
gość, 03.02.2014 08.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja miałam problemy z anemią, niedoborem żelaza, i choć łykałam tabletki witaminowe codziennie to wyniki badań krwi wcale sie nie zmieniały, dlatego zmieniłam dietę i wzbogaciłam ją o oliwę z oliwek, ale ta z supermarketów jest zupełnie inna niż ta wysokojakościowa, zarówno w smaku jak i właściwościach, moją ulubioną jest teraz oliwa Pietro Venturini, pyszna i jak pachnie:)) no i wreszcie zaczęłam normalnie przyswajać żelazo:)))
 
Kasia, 26.11.2013 00.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Też uważam że lekarzom i farmaceutom nie zależy żebyśmy byli zdrowi tylko chcą nas "leczyć", czyli zarabiać na wizytach i lekarstwach. Jest mocna więź finansowa między lekarzami a firmami farmaceutycznymi, które mają ogromne środki na promocje a lekarze chętnie z tego korzystają. Zdrowie leży w naszych rękach. Jedzeniem można wyleczyć lub zatrzymać rozwój wielu chorób. t.j nowotwory, cukrzyce czy inne autoimmunologiczne. Największym wrogiem współczesnego człowieka jest białko zwierzęce, które tworzy w organizmie środowisko sprzyjające rozwojowi chorób cywilizacyjnych, głównie nowotworów. Wszystko czego potrzebuje nasz organizm wyrasta z ziemi lub rośnie na drzewach. Odkryłam ostatnio dwa rewelacyjne produkty, które są niesamowicie bogate w najcenniejsze składniki spożywcze. Mianowicie niedoceniana w polskie kuchni kasza jaglana oraz coś o czym wcześniej nie słyszałam: sok z trawy pszenicznej. http://www.menopauza.pl/odzywianie_2/wlacz_do_diety_/skladniki/krolowa_wszystkich_kasz.html http://www.vismayamaitreya.pl/naturalne_leczenie_leczenie_trawa_pszenicy_w_tym_raka.html
 
medycyna naturalna, 13.11.2013 15.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jedzenie nie "może" leczyć, ale LECZY! Szczegół w tym, że jedni nie wyobrażają sobie życia bez makdonaldów, schabowych, soli, cukru, glutaminianów sodu.. i innych trutek natomiast drudzy w makdonaldzie NIGDY nie jedli (tak jak ja, a 40 wiosen niedługo mi minie), nie wiedzą jak smakuje alkohol, papierosy, nigdy nie brali "wzmacniaczy" z apteki i nie mają w domu kuchenki, bo całe życie jedzą tylko surowe owoce i warzywa. Pozdrawiam i zdrowia życzę.
 
Janina Ewa, 12.08.2013 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej Mądrala piszesz o nalewce z kresów zamieść przepis na tę NALEWKĘ, daj innym szanse też być zdrowymi bez zażywania szkodliwych leków. POZDRAWIAM
 
lekarz, 07.01.2012 16.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli gotujesz ją z dodatkiem tłuszczu(np. zwierzęcy-kawałek mięsa , lub masło) jeśli gotujesz ją w samej wodzie- już lepiej wypij wodę niż jedz taką marchew:P
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

409

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

320

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

261

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

257

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.