Jak zrobić francuski manicure? [Porada eksperta]

2009-02-10 10:38 Dorota Morawska

Chciała bym sobie zrobić francuski manicure, ale nie wiem jak to zrobić i co jest do tego potrzebne. Proszę, aby Pani mi w tym pomogła.

Zacznij od oczyszczenia skóry wokół płytki paznokciowej. Jeśli paznokcie mocno zabrudziły się np. podczas obierania warzyw, możesz wybielić je cytryną. Rozkrój ją na dwie połówki i zanurz czubki palców na 15 minut. Później posmaruj skórę kremem lub oliwką. Do dalszej części potrzebne ci będą:

  • miseczka napełniona ciepłą wodą z mydłem,
  • drewniany patyczek,
  • papierowy pilnik, odżywka.

Najpierw na 15 minut zamocz paznokcie w wodzie z mydłem. Następnie bardzo delikatnie odsuń patyczkiem skórki. Lepiej nie wycinaj ich samodzielnie, bo wymaga to dużej wprawy. Mała ranka zrobiona niezdezynfekowanymi cążkami może przekształcić się w zastrzał. Teraz opiłuj paznokcie pilnikiem. Wymodeluj tylko ich linię uśmiechu, czyli sam czubek. Wystrzegaj się piłowania po bokach, bo odsunięta od skórek krawędź paznokcia jest bardzo podatna na uszkodzenia. Kolejny krok to odtłuszczenie paznokci - użyj do tego spirytusu salicylowego albo zmywacza do paznokci (najpierw dobrze sprawdź na etykietce, czy nie zawiera oliwki). Możesz teraz pociągnąć paznokcie odżywką i tak je zostawić lub położyć lakier. Pamiętaj, żeby nigdy nie nakładać go bezpośrednio na płytkę paznokcia. Pod spodem musi znajdować się warstwa odżywki lub specjalnego podkładu - w przeciwnym razie płytki zżółkną.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Dorota Morawska

Międzynarodowa instruktorka stylizacji paznokci, właścicielka salonu SPA w Warszawie (ul.Gilarska 58)

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE