Wysoki cholesterol a olej kokosowy [Porada eksperta]

Czy można używać oleju kokosowego przy wysokim cholesterolu? Mam średnio powyżej 300, biorę Zocor 40 i troszkę powyżej normy mam wyniki tarczycowe. Używam oleju kokosowego do smarowania chleba i smażenia.

Jestem z tej szkoły, która mówi, że jeśli masz wysoki poziom cholesterolu to prawdopodobnie winne są geny. Ich niekorzystny polimorfizm oznacza, że jedzenie nawet "najzdrowszego" tłuszczu będzie powodował wzrost poziomu cholesterolu, mimo brania leków. W świetle aktualnych badań genetycznych to, co dla jednej osoby jest lekiem, dla drugiego może być trucizną. Aby obniżyć poziom cholesterolu, należy obciąć węglowodany, wykluczyć słodycze i codziennie, przynajmniej przez 30 minut, maszerować. Takie roszady w diecie powinien zrobić dietetyk. Ideałem byłoby gdyby wykonano u ciebie badania genetyczne. Należałoby oznaczyć apoliproteiny, sprawdzić, jak utleniasz tłuszcze w organizmie, i dopiero wtedy opracować dietę określającą ilość i rodzaj tłuszczu, jaki powinnaś jeść. Nie mogę się odnieść do tarczycy, bo nie wiem, czego masz za dużo TSH, T3 czy T4.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE