Co JEŚĆ w czasie MENOPAUZY, by NIE PRZYBIERAĆ NA WADZE

2012-05-08 13:33

Menopauzie często towarzyszy przybieranie na wadze. Niestety, procesy fizjologiczne zostają spowolnione i jeśli tylko nie zwrócisz na to uwagi, grozi ci, że będziesz przybierać na wadze nawet 500 g rocznie. I każdego zbędnego kilograma będzie się coraz trudniej pozbyć. Dlatego lepiej zawczasu nabrać dobrych przyzwyczajeń.

Zmiany hormonalne powodują wzmożone zatrzymywanie się wody, związane z siedzącym trybem życia oraz wzmożone zapotrzebowanie na cukier. Spadek poziomu estrogenów objawia się utratą masy mięśniowej na korzyść tkanki tłuszczowej. W konsekwencji organizm spala mniej kalorii, co prowadzi do wzmożonego powstawania tkanki tłuszczowej, głównie w obrębie brzucha.

Dieta w menopauzie - ważne są dobre nawyki

Z diety trzeba wyeliminować słodycze, alkohol i tłuszcze zwierzęce, zmniejszyć spożycie soli, żeby woda nie zatrzymywała się w organizmie. Można ją zastąpić aromatycznymi ziołami : bazylią, natką pietruszki, szczypiorkiem i innymi przyprawami. Większą część jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce. Soki owocowe powinny być naturalne, świeżo wyciskane, gdyż mają dużo błonnika, wpływającego korzystnie na trawienie, a także przeciwdziałającego niektórym nowotworom. Jedz zboża nie na śniadanie, ale na obiad. Jedzenie glutenu wieczorem przeciwdziała wiotczeniu mięśni! Powinnaś także zwiększyć wysiłek fizyczny – 30 minut ćwiczeń i godzina marszu – to porcja dzienna.

Menopauza – to zwiększone zapotrzebowanie

Wapń (produkty mleczne) i witamina D (tłuste ryby co najmniej 3 razy w tygodniu), ale także białka, żeby przeciwdziałać utracie masy mięśniowej. Podstawowym ich źródłem są ryby, mięso, jajka i produkty mleczne, a przede wszystkim soja – jeśli nie stosujesz hormonalnej terapii zastępczej. Soja ma jeszcze tę zaletę, że zawiera tyle samo białka, co mięso, a jest od niego o wiele mniej kaloryczna. W diecie kobiet w trakcie menopauzy i po niej ważne są też nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne (wapno, fosfor i żelazo), mikroelementy (cynk, potas, miedź i magnez) i izoflawonoidy – substancje roślinne o działaniu podobnym do estrogenów. Zrównoważona dieta powinna być również bogata w witaminy. Źródłem witaminy A są masło, śmietana, tuńczyk, produkty mleczne, warzywa i owoce o skórze w kolorze pomarańczowym. Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce egzotyczne i wszystkie w kolorze czerwonym. Z warzyw – te z rodziny kapustnych – przede wszystkim brukselka. Witamina F zawarta jest w oliwie i olejach roślinnych – słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, orzeszkach, krewetkach, avocado i szparagach.

Ważne, by nie dopuścić do rozwijania się wolnych rodników

Dieta powinna być bogata w składniki mineralne. Źródłem selenu są owoce morza, ryby (zwłaszcza tuńczyk i śledź), wątróbka, jaja, mięso czerwone, zboża z pełnego przemiału, niektóre orzechy (zwłaszcza brazylijskie) i warzywa takie jak: czosnek, szpinak, cykoria, grzyby, por. Cynk także występuje w owocach morza, serach, groszku zielonym i kapuście, a także w drożdżach piwnych. Niezrównoważona dieta powoduje, że w procesach metabolicznych wytwarzają się wolne rodniki, a te z kolei wpływają na stan całego organizmu. Dlatego powinnaś dbać o urozmaiconą dietę, a także wspomagać się suplementami.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE