Zboża

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków kasz, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. I choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów, trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.
Ryż i jego właściwości odżywcze są znane połowie świata. W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Ryż stosuje się w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Osoby dbające o linię chętnie jedzą ryż, gdyż dodaje energii i uwalnia od głodu. Sprawdź, jakie są rodzaje ryżu i jakie ma wartości odżywcze.
Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma komosa ryżowa i jakie znalazła zastosowanie.
Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Nic dziwnego - kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada kasza bulgur.
Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka.
Semolina to mąka lub kasza otrzymywana z pszenicy durum. Semolina jest bardzo zdrowa - ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Jej prozdrowotne działanie powinny docenić zwłaszcza osoby z problemami trawiennymi, cukrzycy oraz osoby z problemami układu krążenia. Jakie właściwości ma semolina? Jakie znalazła zastosowanie w kuchni? Gdzie kupić semolinę? Czym można ją zastąpić?
Wartość odżywcza chleba zależy od mąki, z której jest zrobiony. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, razowej i graham, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii bez nagłych skoków insuliny. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego.
Proso (proso zwyczajne, proso właściwe) to zboże, którego ziarno ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dlatego znalazło wielorakie zastosowanie. Proso jest zbożem bezglutenowym, w związku z tym może być spożywane przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Jest za to doskonałym źródłem witamin z grupy B, dobroczynnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy. Jakie działanie zdrowotne ma proso? Jakie znalazło zastosowanie w kuchni? Co się z niego robi?
Kasza owsiana to kasza, której właściwości odżywcze nie są jeszcze w Polsce dobrze znane. Tymczasem kasza owsiana jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, żelaza oraz witamin z grupy B. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma kasza owsiana? Jak gotować kasze owsianą? Gdzie można ją kupić i jaka jest cena?
Kasza manna to kasza, której wartości odżywcze powinny docenić osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego. Kasza manna, zarówna gotowana na wodzie, jak i na mleku, jest lekkostrawna i ma słodkawy smak, dzięki czemu z chęcią sięgają po nią dzieci. Jest też przeznaczona dla niemowląt. Sprawdź, jakie są wartości odżywcze kaszy manny i poznaj przepis na kaszę mannę na mleku i na wodzie.
Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, dlatego znajduje zastosowanie w kuchni jako zagęszczacz do potraw oraz dodatek do wypieków, nadając im drobną teksturę. Poza tym sprawdza się jako odplamiacz i przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych. Jakie jeszcze właściwości ma skrobia kukurydziana i gdzie jeszcze znalazła zastosowanie? Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Gdzie ją kupić i jaka jest jej cena?
Mąka bezglutenowa jest coraz bardziej popularna. Mąki bez glutenu cechuje duża różnorodność smaku, zapachu, sposobu wykorzystania oraz wyrobów, które się z nich otrzymuje. Mąka bezglutenowa może być użyta do pizzy, na pierogi czy do wypieku chleba. Mąki bezglutenowe różnią się też wartością odżywczą i właściwościami zdrowotnymi. Poznaj bogactwo mąk bezglutenowych i możliwości ich wykorzystania. Oto lista mąk bez glutenu.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020