Ryby i owoce morza

Makrela należy do ryb tłustych, dzięki temu jest dobrym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 oraz witaminy D. Dodatkowo w makreli znajdziemy dużą ilość selenu. Jednak mimo korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych ze względu na tendencję do kumulowania związków rtęci makrela nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących.
Łosoś jest bardzo znaną i lubianą przez konsumentów rybą. Na polskim rynku występują: łosoś bałtycki, łosoś pacyficzny oraz łosoś norweski pochodzący z hodowli. Sprawdź, jakimi walorami zdrowotnymi wyróżnia się łosoś i który z dostępnych produktów jest najzdrowszy. Dowiedz się również, jak przygotować łososia i poznaj przygotowany przez nas przepis!
Tilapia zajmuje drugie miejsce wśród najpopularniejszych ryb hodowlanych na świecie, m.in. ze względu na wartości odżywcze. Tilapia jest dobrym źródłem białka, ale jest rybą chudą i nie zawiera zbyt dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. W ostatnich latach pojawiły się doniesienia, iż tilapia jest hodowana w warunkach niespełniających norm sanitarnych. Czy rzeczywiście tak jest? Czy powinniśmy wykluczyć tilapię z naszego jadłospisu i wybierać inne ryby?
Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, głównie witaminy B12, żelaza, witaminy D oraz fosforu. Ponadto w doradzie znajdziemy sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma dorada i jak przygotować tę smaczną rybę.
Karp zwykle jest jadany raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, bo karp ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Jakie jeszcze właściwości ma karp? Ile kalorii ma karp?
Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii. Jaki wpływ na zdrowie mają śledzie? Dlaczego warto je jeść?
Ryba po grecku to danie polskiej kuchni, które cieszy się największą popularnością w okresie bożonarodzeniowym. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, ryba po grecku ma niewiele wspólnego z grecką kuchnią. Jakie wartości odżywcze ma ryba po grecku? Ile kalorii ma ryba po grecku? Czy ryba po grecku jest zdrowa?
Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Poza tym są smaczne - choć nie wszyscy je lubią. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia? Sprawdź, jakie są rodzaje ryb, które ryby są zdrowe, a których lepiej unikać i które są najlepsze są na odchudzanie.
Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza. Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i – jak twierdzą niektórzy – sprzyjają miłosnym uniesieniom.
Karmazyn to ryba znana głównie w krajach azjatyckich. Występuje najczęściej w postaci filetów mrożonych, można też kupić karmazyna wędzonego. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ma karmazyn oraz w jaki sposób możesz go przygotować.
Jedzenie ryb w ciąży nieoczekiwanie stało się sprawą kontrowersyjną. Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe, ale czasem też szkodliwą rtęć. Więc jeść czy nie jeść? – zastanawiają się zdezorientowane przyszłe mamy. Oczywiście, że jeść! Tylko starannie je wcześniej wybierać.
Śledzie można przyrządzić na wiele sposobów. Można je m.in. marnować, smażyć i piec. Jednak przedtem należy je odpowiednio namoczyć, by pozbyć się ich przykrego rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Sprawdź, jak przyrządzać śledzie.