Rozgrzewające przyprawy na kaszel, katar i przeziębienie

2014-01-23 8:33 Agnieszka Białek, dietetyk

Przyprawy nie tylko dodają smaku potrawom. Znane przyprawy i dodatki do potraw i napojów od tysięcy lat rozgrzewają i leczą. Imbir, wanilia, cynamon, kardamon, chili czy goździki mają właściwości rozgrzewające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Dlatego świetnie sprawdzają się w łagodzeniu przeziębienia, kaszlu i kataru.

Jeśli nie chcesz cierpieć z powodu przemarznięcia, zacznij korzystać z rozgrzewających właściwości przypraw. Przychodzisz zziębnięta do domu i jedyne, o czym marzysz, to ciepło. Szybko wskakujesz do wanny wypełnionej gorącą wodą, a potem pod koc. O ile wieczorne rozgrzanie się w zaciszu domowych pieleszy nie jest trudne, o tyle w pracy, na zakupach czy podczas podróży takie łatwe już nie jest. Oto garść porad jak rozgrzać się szybko i tak, żeby nie dopadło cię zimowe przeziębienie. 
Po przyjściu rano do pracy rozpocznij ogrzewanie od wypicia ciepłego napoju: herbaty, kawy, kakao, mleka.

Jednak nie może być to zwykły napar. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. Od lat stosowane przez babcie i prababcie na całym świecie, nie tylko mają walory smakowe, ale także zwalczają objawy przeziębienia - katar i kaszel. Udowodnione przez naukowców właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne stosowanych od lat specyfików na przeziębienie tylko potwierdzają, że babcie, podając nam herbatę z malinami, dobrze widziały co robią. Takich produktów jest mnóstwo. Daj się ponieść fantazji, a na pewno znajdziesz swoje ulubione sposoby na rozgrzanie.

Rozgrzewająca herbata z imbirem - zobacz jak zrobić [#TOWIDEO]

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019
KOMENTARZE
Kasik
|

Dziennikarzyna, który wysmażył artykuł a raczej użył kopiuj wklej na przemian nie zdawał sobie sprawy, że herbata jest napojem wychładzającym organizm a nie rozgrzewającym.

Jaga
|

A co dodać jak człowiek uczulony na cynamon? Pewnie kupic oryginalny :)

lilioo
|

na rozgrzanie, jeśli ktoś tak jak ja nie lubi napojów z imbirem czy kardamonem i cynamonem polecam kąpiel stóp w wodzie z imbirem, świetnie rozgrzewa cały organizm, potem cieple skarpety, kocyk i jest ci ciepło do rana

Sławek
|

Herbata z jeżówki jest znakomita w takich sytuacjach Po okresie fascynacji antybiotykami, wobec poznania ich działań niepożądanych, zwrócono uwagę na naturalne sposoby podnoszenia odporności organizmu. Spośród działań leczniczych jeżówki najważniejsza jest aktywność immunostymulująca, czyli podnosząca odporność organizmu.

Poza aktywnością uodparniającą Echinacea wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W leczeniu trudno gojących się ran, oparzeń, kaszlu, bólu zęba, gardła i głowy, przeziębień, odry, rzeżączki, powiększenia migdałów oraz jako antidotum w przypadkach ukąszenia przez owady lub innych zatruć.

Zastosowanie:
Ponieważ stymuluje układ immunologiczny, przyspiesza ustępowanie procesu zapalnego, pomagając organizmowi zwalczyć infekcje bakteryjne i wirusowe. Oznacza to rzadsze zapadanie na choroby infekcyjne oraz skrócenie czasu trwania przeziębień czy grypy. Używa się ją przy katarach, zapaleniach zatok obocznych nosa i oskrzeli.

Napar: Najprościej jest robić napary z jeżówki (w termosie) 1-3 łyżeczki na 200 ml wody. Dla poprawy smaku można (szczególnie dla dzieci) zaparzać z innymi ziołami.

Nalewka: Porcję 30 gram korzenia zalać 250 ml alkoholu 60-70% odstawić na co najemnej 5 tygodni. Co 2-3 dni wstrząsnąć. Odcedzić, do smaku dodać miodu.

sylvana
|

oczywiście na grypę nie ma jak herbata z imbirem, a już w ogóle idealnie, gdy jest to herbata owoce cytrusowe z nutą imbiru (irving),, bo dodatkowo mamy tam jeszcze i smak cytryn:0

Zula
|

nigdzie nie smakuje tak, jak w Krakowie w pierwsze promienie wiosny

Kasiula
|

A ja polecam gotowaną kawkę:
w garnuszku zagotować wodę, dodać trochę cynamonu, kilka plasterków imbiru, szczyptę gożdzików i odrobinę kardamonu, potem kawę ziarnistą i tak gotować na malutkim ogniu przez 3 minuty. Można robić z kawą zbożową. Mniam!

Rozowa Lyzeczka
|

Herbatka z imbirem- pyszna