Idealnie nadaje się do herbaty i do budyniu. Jest w dalszym ciągu jednym z najskuteczniejszych i najzdrowszych leków na przeziębienie. Malinowe olejki działają rozgrzewająco, a zawarty w nich kwas salicylowy ma właściwości napotne.
Pasuje do kawy, herbaty (cukier waniliowy), serków, naleśników i ciast. Wanilię stosuje w formie nalewki lub syropu w stanach gorączkowych oraz zaburzeniach trawienia.
Nadają się idealnie jako dodatek do kawy, herbaty, barszczyku, ale również pasują do dań mięsnych (np. pieczonej szynki). Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że podczas zimowego przeziębienia lub grypy szybciej dojdziesz do zdrowia.
Jest odpowiedni do kawy, herbaty (zamiast cytryny), lampki grzanego, czerwonego wina. Stosuje się go w celu ułatwienia trawienia, poprawy krążenia, chroni też przed zakażeniami układu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Imbir bogaty jest też w substancje przeciwzapalne.
Pasuje zarówno do napojów takich jak mleko, kawa czy herbata, ale również nadaje się do zup (np. dyniowej) czy dań mięsnych (np. kurczak w sosie curry).
Pasuje do kawy, mleka, czekolady, serków oraz deserów. Ma on również dużo zastosowań w czasie leczenia przeziębienia. Łagodzi kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia w trakcie zapalenia oskrzeli. Dodatkowo pomaga przy niestrawności, odświeża oddech oraz zapobiega namnażaniu się wirusów i wzmacnia organizm.
Dodawaj go do kawy, mleka, gorącej czekolady oraz lampki grzanego, czerwonego wina, a także do mięsa wieprzowego ze śliwkami i musów jabłkowych. Łagodzi się nim niestrawność oraz osłabienie. W zimie swoje zastosowanie cynamon znajduje przede wszystkim w zmniejszeniu przekrwienia błony śluzowej nosa.
Odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. Spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy u dzieci i poprawia odporność u dorosłych. Najlepiej smakuje z herbatą i mlekiem. Pamiętaj jednak, żeby nie rozcieńczać go w gorącym płynie, bo traci wtedy większość swoich właściwości. Maksymalna temperatura to 60 stopni.
Wspaniale smakuje w herbacie i grzanym winie. Nadaje się także jako dodatek do ciast, pierników i... do spaghetti bolognese. Zapach skórki roznoszącej się po domu, przypomina zapach świątecznej pomarańczy, a przy tym łagodzi bóle głowy. Zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Można jej dodawać do każdego rodzaju mięsa. Można też stosować chili jako dodatek do gorącej czekolady. Papryczka w celach leczniczych używana jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, jako środek łagodzący przekrwienie błon śluzowych i oczyszczający drogi oddechowe ze śluzu.