ABC owoce

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne i wartości odżywcze jabłek, ile mają kalorii i wypróbuj przepisy na dania z jabłkami.
Graviola i jej właściwości lecznicze najbardziej są znane w Ameryce Łacińskiej, skąd pochodzi. Jednak coraz częściej znajduje zastosowanie w innych krajach świata. Graviola jest bowiem promowana jako lek na raka - podobno zwalcza 12 typów nowotworów i działa 10 000 razy silniej niż chemioterapia. Czy badania naukowe potwierdzają te właściwości?
Jeżyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają jeżyny.
Wiśnie to owoce, których właściwości odżywcze i lecznicze są od dawna wykorzystywane w tradycyjnej medycynie ludowej, m.in. w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego. Jednak kuzynki czereśni są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Niedawno odkryto także, że wiśnie są znakomitym środkiem na bezsenność. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiadają wiśnie.
Czerwone porzeczki mają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Z kolei zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie, dlatego szczególnie poleca się je osobom zmagającym się z cerą tłustą i trądzikową. Sprawdź, jakie są właściwości lecznicze i pielęgnacyjne czerwonych porzeczek.
Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W tradycyjnej medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek. Sprawdź, w jakich jeszcze dolegliwościach pomagają czarne porzeczki.
Jagoda czy borówka amerykańska - co jest zdrowsze? Zarówno borówki, jak i jagody działają uspokajająco i przeciwbólowo, wspomagają pracę oczu, a także obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego" (HDL). Jednak czarne jagody są lepszym źródłem antyoksydantów niż borówki amerykańskie, dzięki czemu skuteczniej opóźniają proces starzenia. Z kolei borówka jest skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych. Sprawdź, czym powinniśmy się częściej delektować: jagodami czy borówkami amerykańskimi?
Agrest to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby, które skarżą się na zmęczone oczy. Agrest jest bowiem skarbnicą luteiny, która wspomaga pracę narządu wzrok. Poza tym agrest zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, dzięki którym wykazuje inne działanie zdrowotne. Sprawdź, jakie właściwości ma agrest i ile ma kalorii.
Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do woli. Jagody są pyszne i zdrowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. Suszone jagody szybko likwidują biegunki. Owoce te świetnie sprawdzają się także jako dodatek do deserów.
Maliny to pyszne owoce - soczyste i aromatyczne. Cenione są też przez dietetyków i zielarzy, bowiem maliny (zarówno ich owoce, jak i liście) zawierają sporo witamin i minerałów - z magnezem, wapniem i żelazem na czele, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają maliny.
Borówka amerykańska to owoc, którego właściwości lecznicze powinny docenić osoby, które chcą mieć sokoli wzrok. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie w celu poprawy widzenia w nocy. Ten owoc to także dobry sposób na problemy z pamięcią. Sprawdź, jakie jeszcze prozdrowotne działanie ma borówka amerykańska, ile ma kalorii i wypróbuj przepis na deser z tymi pysznymi owocami.
Owoce, których nie można jeść prosto z krzaka, to owoce leśne. Istnieje ryzyko, że znajdują się na nich jaja pasożyta, który wywołuje potencjalnie śmiertelną chorobę - bąblowicę. Sprawdź, których dokładnie owoców lepiej nie jeść prosto z krzaka.

NOWY NUMER

W numerze 10/2019 "Zdrowia" kreatywne podejście do seksu, podstępna borelioza, nowe terapie nowotworów, komu grozi cyberchondria, leki szkodzące urodzie, probiotyki w kiszonkach. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 10/2019