7 produktów spożywczych, które wzmocnią układ odpornościowy

Jeśli odczuwasz osłabienie, masz skłonność do przeziębień i infekcji, może to oznaczać, że Twój system odpornościowy nieco szwankuje. Istnieje wiele sposobów na wzmocnienie organizmu. Jednym z nich jest zmiana diety. Oto lista produktów, które skutecznie wesprą Twój układ immunologiczny.

Spis treści

  1. Jogurty i inne probiotyki
  2. Czosnek
  3. Owies i jęczmień
  4. Niektóre rodzaje herbat
  5. Kiełki pszenicy
  6. Cytrusy (i nie tylko) bogate w witaminę C
  7. Imbir
  8. Wpływ diety na układ odpornościowy

Jogurty i inne probiotyki

Probiotyki lub żywe kultury bakterii zawarte m.in. w jogurtach wspierają pracę jelit i układu pokarmowego, chroniąc go tym samym przed atakiem różnorakich chorób i infekcji. To doskonała alternatywa dla suplementów w tabletkach, jednak należy pamiętać, aby unikać produktów o dużej zawartości cukru.

Probiotyki znajdziesz także m.in. w kimchi, kiszonej kapuście czy miso.

Sposoby na wzmocnienie odporności: jak się hartować?

Czosnek

Czosnek to skarbnica drogocennych właściwości. Ma działanie bakteriobójcze, jest naturalnym antybiotykiem i ma doskonały wpływ na układ odpornościowy. Co ciekawe, czosnek może być także przydatny w profilaktyce nowotworowej. 

Owies i jęczmień

Udowodniono, że owies i jęczmień wspomagają funkcje odpornościowe oraz że rozpuszczalny błonnik owsiany w połączeniu z umiarkowanymi ćwiczeniami zwiększa odporność i zmniejsza ryzyko infekcji, zwłaszcza infekcji dróg oddechowych. Pomagają one także utrzymać płynną pracę układu trawiennego, co poprawia ogólny stan zdrowia.

Niektóre rodzaje herbat

Jak się okazuje, zielona herbata chroni przed niektórymi chorobami zwyrodnieniowymi, a także zapobiega nowotworom płuc, okrężnicy, przełyku, jamy ustnej i żołądka. Zmniejsza także ryzyko wielu chorób przewlekłych. Podobne właściwości wykazuje czarna herbata, jednak nie jest ona tak samo skuteczna.

Kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy są znakomitym źródłem witamin z grupy B, C, E, bogate są także w białko, błonnik, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Ich regularne spożywanie także niesie wiele korzyści dla układu odpornościowego. 

Cytrusy (i nie tylko) bogate w witaminę C

Produkty zawierające witaminę C to obowiązkowa pozycja na tej liście. Nie każdy o tym wie, ale witamina C znajduje się także w tak nieoczywistych warzywach i owocach, jak: papryka, szpinak, brokuł, granat i pomidor. 

Imbir

Imbir ma potencjał w leczeniu wielu dolegliwości, w tym: zaburzeń zwyrodnieniowych (zapalenie stawów i reumatyzm), wspiera zdrowie układu pokarmowego (niestrawność, zaparcia i wrzody), leczy zaburzenia sercowo-naczyniowe (miażdżyca i nadciśnienie), jest pomocny w przypadku zwalczania wymiotów, a także w przebiegu cukrzycy.

Oprócz działania przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, może również działać jako wspomagacz układu odpornościowego.

Wpływ diety na układ odpornościowy

Dieta odgrywa kluczową rolę w kontekście odporności. Stan odżywienia jest ważnym czynnikiem przyczyniającym się do kompetencji immunologicznych: niedożywienie osłabia układ immunologiczny, tłumiąc funkcje odpornościowe, które są fundamentalne dla ochrony gospodarza.

Jeśli nie odżywiasz się prawidłowo, Twój układ odpornościowy może być zagrożony. Stopniowa zmiana nawyków żywieniowych sprawi, że Twoje ciało będzie w stanie się samodzielnie bronić przed atakiem infekcji i innych chorób.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE