SOK, nektar, napój - czym się różnią? Jak wybrać zdrowy sok?

Konsultant: dr inż. Andrzej Gasik, Zakład Technologii Owoców i Warzyw SGGW w Warszawie
19 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

W sklepie soki owocowe kuszą efektownymi opakowaniami i obiecującymi nazwami. W domu zaś przekonujesz się, że zamiast soku kupiłaś napój z namiastką owoców. Na co zwrócić uwagę, żeby się nie nabrać? Jak odróżnić wartościowy sok od wody z cukrem, barwnikami, konserwantami i aromatami?

Półki uginają się od różnego rodzaju soków, nektarów i napojów owocowych. Mają podobne opakowania i nazwy. Dlatego trudno je od siebie odróżnić. Duży napis „100 proc. pomarańczy” czy „jabłko z delikatnym miąższem” sugeruje, że sok jest najlepszej jakości. Tymczasem okazuje się, że to tylko słodzony napój lub nektar. Jak rozpoznać dobry sok? Czym różni się od nektaru i owocowego napoju? Warto to wiedzieć, żeby nie wpaść w handlowe pułapki.

Sok – czysta owocowa przyjemność

Zgodnie z prawem unijnym sokiem można nazwać napój, który jest zdolny do fermentacji, ale niesfermentowany, wyprodukowany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych owoców (warzyw), mający kolor, smak i zapach charakterystyczne dla owoców (warzyw), z których został zrobiony. Znaczy to po prostu, że sok ze sklepu powinien wyglądać, smakować i pachnieć tak jak świeży wyciśnięty w domu. Soków robionych bezpośrednio ze świeżych owoców (np. soki jednodniowe) jest na rynku niewiele.

Większość to soki odtwarzane, czyli produkowane z owocowego koncentratu. Często budzą one twoją nieufność. Obawiasz się, że to „sama chemia”. Specjaliści przekonują jednak, że niesłusznie. Bowiem sok odtworzony odpowiada właściwościom przynajmniej średniej jakości soku świeżego. Pod warunkiem że wyprodukowano go zgodnie z przepisami.

Dobry sok musi zawierać 85–100 proc. owoców. Soki owocowe (z wyjątkiem soku z gruszek i winogron) mogą mieć w składzie także niewielkie ilości cukru (albo innych, ściśle określonych naturalnych substancji słodzących, np. syrop glukozowy czy fruktozowy), które łagodzą ich kwaśny smak. Jeśli dodatek cukru nie przekracza 15 g/l, producent nie jest zobowiązany zadeklarować tego na opakowaniu. Ale gdy jego zawartość jest większa niż 15 g/l, to na opakowaniu należy podać informację, że sok jest słodzony („z dodatkiem cukru”), przy czym cukru nie może być więcej niż 150 g/l. Dozwolone jest również dodawanie kwasu cytrynowego – do 3 g/l. Obowiązuje jednak żelazna zasada: do soku nie wolno jednocześnie dodać cukru oraz substancji zakwaszających.

Soki warzywne mogą być doprawiane cukrem lub miodem i/lub solą, ziołami oraz kwasem cytrynowym. Wszystkie soki wolno wzbogacać witaminami (np. C, E, beta-karotenem) i minerałami (np. wapń, potas, magnez). Natomiast zabronione jest dodawanie sztucznych aromatów, barwników, a także konserwantów.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Anetka89, 26.11.2016 17:41
No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie https://hurompolska.pl/blog/przepisy/odzywcza-jesienna-pobudka/ Naprawdę nie ma nic trudnego w wyciskaniu soków :)
Nie zarejestrowany, 28.11.2011 11:02
Przepraszam ale co jest trudnego w wyciskaniu soków w domu???
 

Nektar – sok pół na pół z wodą

To rozcieńczony wodą sok (świeży i zagęszczony), przecier albo mieszanina tych produktów. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona i wynosi:

  • 50 proc. dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń oraz ananasów;
  • 40 proc. dla jeżyn, malin, truskawek, czereśni, moreli;;
  • 35 proc. dla wiśni;
  • 30 proc. dla śliwek, agrestu oraz żurawin;
  • nie mniej niż 25 proc. dla czarnej, białej i czerwonej po rzeczki, cytryny, bananów, granatów, guawy, mango, papai.

Do nektaru można dodać więcej cukru niż do soku, ale jego ilość nie może przekroczyć 200 g/l słodzonego nektaru. W odróżnieniu od soku nektar może zawierać jednocześnie substancje słodzące (w tym miód) i zakwaszające. W przypadku nektarów owocowych „bez dodatku cukru” i „o zmniejszonej wartości energetycznej” zamiast cukru (lub częściowo) dodaje się słodziki. Nektary nie powinny zawierać sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 29.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 19)
Janeczka, 06.12.2016 15.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Artykuł pomocny, szczególnie dla osób, które zaczynają przygodę ze zdrowym odżywianiem, a nie mają wiedzy dietetycznej oraz kontaktu ze specjalistą. Ja mam to szczęście, że mogę współpracować z dietetykiem, który swoimi argumentami nakłonił mnie do włączania do codziennego jadłospisu soków owocowych, a przede wszystkim warzywnych i owocowo-warzywnych
 
Janeczka, 06.12.2016 15.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cenne wskazówki, nigdy nie byłam zwolenniczką soków, szczególnie tych prawdziwych, jednak współpracując z dietetykiem po kilku próbach przekonania mnie do soków w końcu odważyłam się spróbowac włączyć je do codziennego jadłospisu. Myślę, że taki artykuł dla osób, które nie mają wiedzy dietetycznej ani kontaktu ze specjalistą powinien trochę pomóc :)
 
natur, 03.05.2016 19.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
odkąd kupiłam wyciskarke soków z firmy muke, i robie swieze soki,koktajle w domu, nie tknę już kupnego z kartonu, są nie smaczne i przesłodzone
 
Piotr, 14.04.2016 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, bardzo polecam nektar pomarańczowy z firmy Gomar z Pińczowa, dzięki doskonałej wodzie wyrób ten posiada pełnię walorów smakowych i aromatycznych.
 
Miłka, 27.01.2016 12.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dokładnie trzeba czytać skład i szukać 100% soków, bez dodatków, nierozcieńczanych wodą. Ja polecam soki firmy oleofarm :) Mają dużo różnych soków , ale mójulubiony to sok z aronii :)
 
eda, 26.11.2015 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co oni tu wypisują to się mija z prawdą. ŻADEN SOK NIE MOŻE ZWIERAC DODATKU CUKRU ANI TYM BARDZIEJ SYROPU GLOKOWOZWEGO BO TO JUŻ NIE JEST SOK!!!!!!!!!!!!!!! Soki muszą zwierać 100% skłądnika owocowego a nie jakies widełki jak tu piszą 85-100%. polecam poczytać dyrektywy unijne gdzie są ścisłe definicję co to sok a nektar. robią wodę z mózgu ludziom pisząc takie brednie że sok może zawierac dodatek cukru ale musi to byc na opakowaniu. powtarzam TO NIE JEST JUŻ SOK I NIE POWINIEN BYC NAZWANY SOKIEM. SOKI MOŻNA TYLKO I WYŁACZNIE WZBOGACAĆ WITAMINĄ C EWENTUALNIE INNYMI SKŁĄDNIKAMI MINERALNYMI. JAKIKOLWIEK DODATEK SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH DO SOKU POWODUJE ŻE STAJE SIĘ ON NEKTAREM.
 
Krystyna N., 20.07.2015 16.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podobnie jak Grześ , uważam, że większość wypowiadających się ma rację - naturalne soki są zdecydowanie lepsze od koncentratów czy nektarów, a te bez dodatku cukru, to już tylko na zdrowie nam wyjdą. Osobiście lubie i kupuję soki w aptece. Może jestem naiwna, ale apteka z definicji jest dla mnie miejscem pewnym, gdzie nie sprzedają byle czego.
 
gość, 27.06.2015 13.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po co przepłacać i kupować soki na szklanki albo w kartonach jak można kupić sobie wyciskarkę i robić soki kiedy się chce. Ja raz zainwestowałem i już mi się zwrócił ten zakup, po pierwsze widzę różnice na zdrowiu, a po drugie koszt jakbym chciał pić codziennie soki kupowane na szklanki. Ważne jest też by trafić na dobrego sprzedawcę, który faktyczne wysłucha naszych potrzeb i nam doradzi, a nie taki który na siłę chce nam wcisnąć coś najdroższego. Ja swoją kupiłem w MocSokow.pl i wcale mnie tam Pan nie namawiał na najdroższy model, doszliśmy do wniosku że na moje potrzeby wystarczy taka w średniej cenie.
 
Grześ, 15.05.2015 16.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uważam, że większość wypowiadających się ma rację, że soki są zdrowsze od nektarów. Ja bardzo lubię multiwitaminę z zielonych owoców. Gomar posiada dobre soki a ten smakuje mi najbardziej :)
 
janek co nosił wody dzbanek, 04.06.2014 15.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Się nie znasz! Woda zawsze pamięta kto w niej syry mył!
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

170

Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

151

Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu Woda filtrowana jest doskonałym źródłem magnezu

Magnez sprawia, że lepiej znosimy stres i łatwiej radzimy sobie z infekcjami oraz wieloma chorobami...

więcej

145

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

126

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 24, 2017

Chyba tak zrobię, wkońcu dojrzałem do tej decyzji ;)

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.