ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

2018-08-06 9:25 Anna Ławniczak

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, pomagając bronić się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma aronia i sok z aronii.

Sok z aronii ma piękny kolor ciemnej, głębokiej czerwieni. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia - to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Robi się go z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), krzewu, któremu bardzo się spodobał europejski klimat. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce - jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. Pora na korzystanie z owoców aronii, które teraz, wczesną jesienią nadają się do zbioru.

Pochodząca z Ameryki Północnej aronia należy do tej samej rodziny co jarzębina. Sprowadzenie jej do Europy zawdzięczamy Miczurinowi, słynnemu rosyjskiemu sadownikowi, który wyhodował rozmaite nowe gatunki roślin i miał zapędy do całkowitego przekształcania przyrody. Za aronię jednak powinniśmy mu być wdzięczni. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi.

Przeciwutleniacze z aronii chronią przed rakiem

Aronia zawiera dużo witaminy P. Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Są to barwniki, które nadają kolor zwłaszcza owocom. Pełnią jednak dodatkowo funkcje ochronne - bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją insektów. Kiedy zjadamy bioflawonoidy z owocami i warzywami, biorą się do roboty także w naszym organizmie. Działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące składniki: flawonoidy - rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Drużyna bardzo aktywna i skuteczna nie tylko w zwalczaniu wolnych rodników.

Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E. Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei wpływa korzystnie na działanie innego przeciwutleniacza - witaminy E. Brygada przeciwutleniaczy wspomaga siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor, potrzebne do tego, by prawidłowo przebiegały rozmaite procesy w organizmie.

Wartości odżywcze aronii (w 100 g)

Wartość energetyczna - 156 kcal
Białko ogółem - 2.89 g
Tłuszcz - 0.98 g
Węglowodany - 33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g)
Błonnik - 17.0 g

Witaminy

Witamina C - 0.7 mg
Tiamina - 0.029 mg
Ryboflawina - 0.058 mg
Niacyna - 0.672 mg
Witamina B6 - 0.193 mg
Kwas foliowy - 10 µg
Witamina A - 43 IU
Witamina E - 0.75 mg
Witamina K - 29.3 µg

Minerały

Wapń – 40 mg
Żelazo - 0.4 mg 
Magnez - 21 mg
Fosfor - 45 mg 
Potas - 309 mg
Sód – 2 mg 
Cynk - 0.19 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Aronia dobra na wszystko?

Aronia na nadciśnienie i choroby oczu

Bioflawonoidy z aronii - przede wszystkim rutyna i antocyjany - działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Bioflawonoidy z aronii przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Poprawiają też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych. Opóźniają więc postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę -barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia. Antocyjany ograniczają także utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast dobry cholesterol HDL.

Co można zrobić z aronii oprócz soku?

Świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny, i wtedy tracą cierpkość. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przygotowuje się znakomite herbatki. Aronia świetnie nadaje się na dżemy, galaretki, konfiturę do mięs oraz na sok. Sok z aronii warto pić przez całą zimę, bo sprzyja wzmacnianiu odporności.

>>> PRZEPIS na SOK z ARONII

To ci się przyda

Aronia dobra dla osób pracujących przy komputerach

Owoce aronii, dzięki swojemu potencjałowi przeciwutleniającemu oraz ważnym minerałom, łagodzą skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. Warto po nie sięgnąć także wtedy, gdy dużo pracujemy przy komputerze. Nie tylko dlatego, że wspomagają regenerację narządu wzroku przez poprawianie ukrwienia, ale także niwelują skutki promieniowania monitorów. Owoce aronii uodporniają także na promieniowanie ultrafioletowe i choć nie zastąpią kremów z filtrem ochronnym - wspomagają mechanizmy obronne skóry.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
jacenty38
|

każdy i wszędzie pisze o soku ja pytam czy można jesc aronie na surowo swiezą jeżeli tak to w jakiej ilości mnie ten smak nie przeszkadza dziekuje pozdrawiam wszystkich zycze zdrowia

Jol
|

W trakcie chemioterapii, kiedy już nic nie mogłam jeść, koleżanka przyniosła mi aronię. Ugotowałam kompot i już po pierwszej szklance poczułam chęć na jedzenie i przeszedł ból żołądka. Do tej pory żartuję, że aronia uratowała mnie od śmierci głodowej.

Gestor
|

Dla osób które nie jedzą owoców z aronii i nie piją soków polecam stosowanie mocnych ekstraktów z aronii. Aronia to bardzo zdrowy owoc przez niektórych uznawany za najzdrowszy na świecie dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym.

Rafał
|

Informacyjnie - W moim przypadku i innych znanych mi osób które spożywają sok z aronii działa na obniżenie ciśnienia.

ktoś
|

Potwierdzam. Po spożyciu soku rozcieńczonego w wodzie lub alkoholu ciśnienie krwi zdecydowanie mi rośnie.

myszka
|

Zrobiłam sok z aronii z 8 kg.owoców,radość moja była krótka ,przekonałam się ,że za każdym razem mam o wiele większe ciśnienie,nie mogę pić tego soku i bardzo z tego powodu ubolewam.Czy ktoś miał lub zna taki przypadek (zaznaczam,że choruję na nadczynność tarczycy ,może to ma jakieś znaczenie.

DK
|

Robienie soku w wysokiej temperaturze a para ma bardzo wysoką temperaturę powoduje zniszczenie wartościowych składników a później jeszcze pasteryzowanie, no i otrzymujesz....

Ewa
|

Co roku pod koniec sierpnia robię sok z aronii, w takiej ilości aby starczyła do następnego sezonu , pijemy codziennie ok. 50ml soku nierozcieńczonego. Sok pitny, w proporcji 1kg aronii 5dkg cukru wytwarzam w sokowniku przy użyciu pary wodnej- bardzo praktyczne urządzenie, a właściwie garnek, potrafi szybko i bardzo dokładnie wydobyć cudowny sok z aronii , który następnie pasteryzuję.
Dzięki tak małej ilości cukru można poznać prawdziwy, lekko kwaskowy smak tego cudownego soku, no i pić go bez rozcieńczania wodą. Polecam wszystkim, którzy chcą poznać niesamowity smak soku z aronii. Do niedawna robiłam sok z aronii z dużą ilością cukru, więc nie znałam prawdziwego smaku aronii. Wbrew opiniom nie jest to smak ani cierpki, a tym bardziej gorzki. Z 1kg aronii uzyskuję ok. 1 litra prawdziwego soku, bez dodatków.

nmg
|

współczuję niewiedzy hehehe

Kasia
|

Ja piję sok z aronii 1:1 z sokiem jabłkowym.
Jabłko świetnie nadrabia wytrawny smak. Myślę, że można ją pić z innymi słodkimi soczkami.
A co do nalewki i alkocholów.
Miałam sąsiadkę 98 lat, która na rano piła 100 ml alkoholu. Poprawiało jej to krążenie. Nie wiem ilu lat dożyła, bo mieszkam w innym mieście.
Ale mieszkała sama, wszystko sama w domu zrobiła. Nie chciała nigdy pomocy.
Osobom starszym czasem trzeba kopa do krwi , bo im najzwyczajniej potrafi krążenie przestawać działać.
W moich czasach, kiedyś lekarz nie bał się rodzicom powiedzieć aby na noc dawali mi łyżkę brandy na zmarznięte ręce.
Tak więc nie dziwię się, że komuś naleweczka aronii w zimę skutkuje.