GRYPA ŻOŁĄDKOWA - DIETA. Jaka powinna być dieta w GRYPIE ŻOŁĄDKOWEJ?

Autor: Anna Ławniczak

Dieta przy grypie żołądkowej jest konieczna. Na początku grypy żołądkowej trudno cokolwiek przełknąć. Potem dieta powinna być lekkostrawna, bo grypa jelitowa narusza błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pokarmy wprowadzamy powoli i stopniowo. Jak poradzić sobie z grypą żołądkową?

Dieta w grypie żołądkowej powinna być lekkostrawna. Grypa żołądkowa zwana też jelitową wymaga stosowania się do wskazań jak przy zatruciach pokarmowych. Przez pierwsze 1-2 dni grypy żołądkowej można w ogóle nie jeść. Trzeba za to pić: letnią niegazowaną wodę, herbatę (niesłodzoną), herbatki ziołowe z mięty, rumianku, nagietka czy szałwii oraz rozpuszczone w wodzie elektrolity czyli mieszanki mineralne, które kupujemy w aptece. W miarę ustępowania objawów można też wprowadzić ugotowany na świeżych warzywach bulion warzywny do picia.

Grypa żołądkowa - dieta

Kiedy biegunka i wymioty ustaną wprowadzamy do diety kleiki. Ryżowy lub z kaszy manny, koniecznie ugotowanych na wodzie, bez dodatku tłuszczu. Potem wprowadzamy sucharki i pamiętamy by cały czas dużo pić. Bardzo dobre są ciepłe wywary warzywne.

Nie przegap

Grypa żołądkowa. Gotujemy lekkie posiłki

Po 2-3 dniach od chwili ustania objawów można zacząć jeść lekkie gotowane posiłki: jajko na miękko, gotowane mięso (najlepiej indyka lub cielęcinę, mogą być też kurczaki, ale bez skóry). Mięso dobrze jest przygotować na parze, ma lepszy smak niż wygotowane w wodzie. Na talerzu mogą też wylądować gotowane ziemniaki.

Lekka dieta jeszcze przez kilka tygodni po grypie żołądkowej

Powoli wracamy do normalnej diety, ale poszczególne produkty włączamy stopniowo. Wzbogacamy dietę gotowanymi warzywami, np. puree z marchewki i buraczków. Możemy sięgnąć po pieczone owoce, np. jabłko. Włączamy biały ser, jogurt oraz rosołki drobiowe lub drobiowo-wołowe. Warto zacząć jeść kasze, np. jęczmienną,jaglaną, potem gryczaną oraz pieczywo. Przez dłuższy okres, nawet do 3 tygodni po grypie żołądkowej w diecie powinniśmy unikać produktów ciężkostrawnych, wzdymających oraz takich, które mogą podrażnić śluzówkę jelit: smażonego i wędzonego mięsa oraz ryb, wszelkiego rodzaju konserw (nawet groszku czy kukurydzy w puszce) i marynat Powinno się także unikać przez ten czas warzyw strączkowych (fasola, groch, bób) i kapustnych (kapusta biała i czerwona, kapusta pekińska i brukselka oraz kalafior, brokuł i kalarepka).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 12.02.2015

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom CHOLESTEROL - dieta obniża jego poziom

Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale gdy jest go za dużo, staje się...

więcej

31446

Dieta obniżająca poziom CHOLESTEROLU Dieta obniżająca poziom CHOLESTEROLU

Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze...

więcej

23973

DIETA NA PRZYTYCIE czyli jak przybrać na wadze? DIETA NA PRZYTYCIE czyli jak przybrać na wadze?

Dieta na przytycie to nie żart. Większość pań stosuje dietę odchudzającą przez całe życie. Ale są...

więcej

26746

DIETA CUKRZYCOWA zgodna z zasadami zdrowego żywienia DIETA CUKRZYCOWA zgodna z zasadami zdrowego żywienia

Oprócz leków obniżających poziom cukru we krwi podstawą leczenia cukrzycy jest dobrze opracowana,...

więcej

35625

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W przypadku niedowagi należy zwiększyć wartość energetyczną spożywanych posiłków. Ważne jednak, aby nie spożywać tzw. pustych kalorii w postaci słodyczy, słodzonych napojów czy żywności wysoko...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 22, 2015

Nie ma dobrego czy złego cholesterolu. Jest jeden cholesterol, LDL czy HDL to frakcje nośnikowe. Wszystkim martwiącym się swoim poziomem cholesterolu polecam przeczytać co na ten temat pisze dr Uffe Ravnskof i prof. Walter Hartenbach. Są to prace oparte na wieloletnich badaniach....

data

Sierpień 13, 2015

Na odporność polecam algi tj. Spirulina i Chlorella i do tygo zestaw odpowiednich witamin. To wszystko zawarte jest w naturalnym produkcie Duo Spirulin. Na mnie działa:)

data

Lipiec 30, 2015

na wątrobę i jej regenerację najlepszy jest ostropest plamisty. Ziarna mieli się w młynku do kawy i dodaje do jedzenia - 1 łyżka dziennie. Efekty widać bardzo szybko a same nasiona są mega tanie

data

Lipiec 27, 2015

Nie sądziłam, że odpowiednia dieta może pomóc w ograniczeniu napadów migreny a jednak. Odstawiłam kawę, czekoladę, sery i wino. Zdrowo i systematycznie się odżywiam :) i jest lepiej, gdyż ataków jest troszkę mniej. Dużo rad co należy jeść a czego unikać znalazłam na abcmigrena. pl, warto...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.