Olejek kamforowy - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

2017-08-31 13:10 Monika Żurawska

Olejek kamforowy, poza leczniczym zastosowaniem, wykorzystywany jest na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym. Pomaga w dolegliwościach takich, jak łupież, potliwość, czy nadmierne wydzielanie sebum. Olejek kamforowy jest dużo tańszy od sztucznych preparatów o identycznym działaniu. Dowiedz się, jakie właściwości kosmetyczne ma olejek kamforowy i jak go stosować?

Olejek kamforowy powstają z korzeni drzew kamforowych lub drzew kamforowych z Borneo. Są to dwa różne rodzaje olejków o prawie identycznych właściwościach. Różnią się od siebie tylko aromatami i stopniem zagęszczenia substancji. Drzewa, z których pozyskiwane są olejki kamforyczne zaliczają się do grupy wawrzynowatych i uprawiane są w prawie całej południowo-wschodniej Azji, w Australii, Afryce, Europie i w Ameryce Północnej.

Posłuchaj o olejku kamforowym, jest właściwościach i zastosowaniu w kosmetyce. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Olejek kamforowy - zastosowanie w kosmetyce

  • Olejek kamforowy na stopy. Olejek używany jest podczas produkcji kremów do stóp stosowanych szczególnie w lato, ponieważ gwarantuję uczucie chłodu i orzeźwienia.
  • Olejek kamforowy na twarz. Składnik płynów do oczyszczania twarzy i do demakijażu. Wykorzystywany w pielęgnacji cery trądzikowej, dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu. Poprawia ukrwienie, przez co jest często stosowanym składnikiem serum, maseczek i kremów do cery ziemistej lub zmęczonej.
  • Olejek kamforowy na usta. Olejek dodawany jest do pomadek i balsamów do ust.
  • Olejek kamforowy na ciało. Olejek kamforowy wykorzystywany jest także na szeroką skale w przemyśle perfumeryjnym, m.in. jako jeden ze składników antyprespirantów, perfum, dezodorantów lub w nieprzetworzonej formie w roli dodatku do wody podczas kąpieli.

Olejek kamforowy - jak go stosować?

Olejek kamforowy ma postać cieczy, można mieszać go z kosmetykami lub nakładać punktowo na skórę. Jeśli jest to skóra głowy, warto regularnie nacierać ją olejkiem. Wcieraj olejek przed snem, aby w ciągu dnia nie martwić się o tłuste włosy.

Olejek powoduje miejscowe przekrwienie, co wspomaga łagodzenie bólu mięśni i stawów.

Aplikacja olejku kamforowego na twarz może odbywać się za pomocą zwykłego wacika kosmetycznego. Po upewnieniu się, że skóra wchłonęła olejek, możesz pozbyć się zanieczyszczeń z twarzy i dekoltu. W sytuacji, w której olejek kamforowy ma działać na skórę na całym ciele, można dolewać kilka kropel płynu do wody przygotowanej do kąpieli. Olejek możesz także wcierać w skórę na piętach, łokciach i kolanach

Olejek kamforowy - właściwości

Olejek kamforowy – ile kosztuje, gdzie kupić?

Olejek kamforowy można kupić w aptekach i w wielu drogeriach. Możesz także zdecydować się na zakup przez Internet. Cena produktu jest niewielka. Zazwyczaj nie przekracza nawet dwóch złotych. Olejek pakowany jest w małe buteleczki.

Przed zakupem zawsze czytaj informacje zawarte na opakowaniu lub pytaj sprzedawcę o stężenie procentowe olejku. Największe efekty zobaczysz podczas stosowania nierozcieńczonego, stuprocentowego olejku. Będzie on nieco droższy, ale i skuteczniejszy.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE