Elastyna: działanie i właściwości. Elastyna w kosmetyce

2018-01-30 9:43 Anna Sierant

Elastyna jest białkiem produkowanym przez organizm człowieka. Niestety, po 25. roku życia wytwarzanie elastyny zatrzymuje się, a około 50-tki wszystkie wytworzone włókna zanikają. Elastyna zapewnia skórze gładkość i jędrność, dlatego stanowi składnik wielu kosmetyków do cery dojrzałej (i nie tylko). Poznaj działanie i właściwości elastyny i dowiedz się, w jaki sposób wykorzystuje się ją w kosmetyce.

Elastyna jest składnikiem tkanki łącznej, stanowi także budulec więzadeł, ścięgien, znajduje się w ścianach naczyń krwionośnych, a nawet tkance płucnej i sercu. Elastyna produkowana jest przez fibroblasty skóry i nadaje tkankom, w których się znajduje sprężystość i elastyczność. To m. in. dzięki niej, gdy lekko uszczypniemy się w dłoń, skóra natychmiast wróci do pierwotnej formy u osoby młodej, a u osób starszych - których organizm włókien elastynowych już nie produkuje - zajmie to więcej czasu. Dlatego też, by spowolnić proces starzenia się cery, w kosmetykach wykorzystuje elastynę hydrolizowaną, która wnika w głąb naskórka, tam wiąże wodę i sprawia, że skóra staje się gładka i nawilżona.

Czytaj też: Składniki kremów do cery dojrzałej - retinol, kwas hialuronowy, peptydy

Właściwości elastyny

Elastyna jest naszym naturalnym elastomerem, czyli substancją działającą podobnie jak guma, która przywraca skórze jej strukturę, po tym, jak na jakiś czas ulegnie ona przemianie, np. po ciąży czy po wspomnianym wyżej uszczypnięciu. Wszystko dzięki zawartości w elastynie dwóch aminokwasów: desmozyny i izodesmozyny, posiadających cztery miejsca, które umożliwiają tworzenie wiązań peptydowych. Desmozyna i izodesmozyna powodują, że włókno elastyny rozciąga się najpierw do podwójnej długości, a gdy siły rozciągające przestaną działać, wraca do swojej pierwotnej wersji - bez jakichkolwiek odkształceń.

Czytaj też: Mocznik: właściwości i zastosowanie. Mocznik w kosmetykach

Kosmetyki z elastyną można stosować w każdym wieku, jednak szczególnie poleca się je do pielęgnacji cery dojrzałej.

Dzięki temu elastyna nadaje skórze elastyczność i sprężystość, poprawia jej witalność, może nawet wygładzać drobne zmarszczki. Chroni ją również przed działaniem szkodliwych substancji chemicznych - elastyna sprawia, że detergenty działają na skórę mniej drażniąco i w mniejszym stopniu ją odtłuszczają. Dlatego stosuje się kosmetyki z jej zawartością również w celach łagodzących podrażnienia wynikłe z działania środków czyszczących.

Warto też wiedzieć, że zawarte w elastynie aminokwasy aromatyczne sprawiają, że ma ona zdolność absorbowania promieni UV. Kosmetyki z elastyną pozostawiają na skórze warstwę okluzyjną (delikatny film), która chroni ją przed utratą wody.

Co więcej, elastyna wspomaga odbudowę włosów, czyniąc je bardziej miękkimi i nadając im połysk. Działa również wzmacniająco na paznokcie - zapobiega ich łamliwości i sprawia, że płytka paznokciowa staje się bardziej elastyczna.

Czytaj też: Zmarszczki na twarzy - jak powstają. Typy zmarszczek i ich występowanie

Zastosowanie elastyny

Elastyna jest wykorzystywana w kosmetyce przede wszystkim do produkcji kremów do cery dojrzałej. Znajdziemy ją również w tonikach, płynach i balsamach, ponieważ jej hydrolizaty bez trudu można wprowadzić do kosmetyków emulsyjnych i wodnych.

Elastynę, jako że chroni skórę przed utratą wody, stosuje się również w kosmetykach przeznaczonych właśnie do cery odwodnionej. Znajdziemy ją także we mgiełkach, wcierkach i odżywkach do włosów i paznokci. Co ciekawe, elastynę stosuje się również przy produkcji lakierów do paznokci - dzięki niej lakier na paznokciu staje się elastyczny, a nie twardy, a warstwa lakieru dłużej utrzymuje przyczepność do paznokcia, nie odpryskuje.

Elastyna stanowi także składnik... tuszów do rzęs, ponieważ jej sproszkowany hydrolizat nadaje im połysk i elastyczność, wydłuża i pogrubia. Jako że elastyna zmniejsza szkodliwe działanie środków drażniących, pojawia się w mydłach, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, a nawet kosmetykach kolorowych.

Czytaj też: Biodermokosmetyki z komórkami macierzystymi - na czym polega ich działanie odmładzające?

Elastyna i kolagen

O elastynie często wspomina się przy okazji kolagenu - nic dziwnego, kolagen to główne białko tkanki łącznej, odporne na rozciąganie, obecne m. in. w skórze, kościach, ścięgnach i chrząstkach. Dotychczas poznaliśmy 19 typów kolagenu, ale prawdopodobnie jest ich znacznie więcej. Kolagen odpowiada za elastyczność skóry, stosuje się go nawet podczas zabiegów chirurgii estetycznej, np. do powiększania ust. Podobnie jak w przypadku elastyny, proces odnawiania kolagenu z wiekiem staje się wolniejszy. Dochodzi do tzw. glikacji, czyli powstawania krzyżowych wiązań wewnętrznych pomiędzy włóknami. Wiązania te powstają w głównej mierze na skutek łączenia się cukrów (rybozy, fruktozy, glukozy) z białkami, a więc właśnie kolagenem i elastyną. Powstają "mostki" łączące włókna kolagenowe, które zmieniają właściwości skóry (zmniejszają jej elastyczność, powodują pojawienie się zmarszczek) i usztywniają siatkę kolagenową. Zastosowanie elastyny i kolagenu w jednym kosmetyku spowalnia proces glikacji, który pojawia się już od około 20. roku życia. Dlatego też te dwa białka często razem występują w kosmetykach.

Czytaj też: Skóra pod oczami - jak ją pielęgnować, by była w dobrej kondycji

Warto wiedzieć

Męska skóra posiada więcej włókien elastynowych i kolagenowych niż kobieca i jest od niej o około 20% grubsza.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE