Wigilia bezglutenowa: przepisy na bezglutenowe dania wigilijne

2015-10-23 7:27

Bezglutenowe dania wigilijne w smaku niczym nie ustępują tym przygotowanym według tradycyjnych przepisów. Świąteczne makowce, pierogi, uszka na barszcz czy krokiety z kapustą i grzybami można przyrządzić tak, aby mogły je zjeść także osoby, które zmagają się z celiakią. Podpowiadamy, jak przygotować bezglutenowe dania wigilijne.

Przepisy na bezglutenowe dania wigilijne różnią się od tych tradycyjnych jedynie kilkoma składnikami. Osoby, którym dokucza alergia na gluten lub celiakia, do listy świątecznych zakupów powinny dopisać między innymi mąkę bezglutenową, kleik ryżowy, mąkę ryżową, kukurydzianą, owsianą, jaglaną (z prosa), migdałową, z amarantusa lub z ciecierzycy. W diecie bezglutenowej właśnie te produkty mogą zastąpić tradycyjną mąkę, na bazie której przygotowuje się uszka na barszcz, pierogi czy ciasto na makowiec.

Bezglutenowe dania wigilijne - przepis na bezglutenowy makowiec

Ilość porcji: 10

  • 2 szklanki maku
  • białka z 4 jaj
  • 4 szklanki soku jabłkowego
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka pokrojonych suszonych śliwek
  • 2 średnie jabłka pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szklanka kaszy jaglanej

1. Dzień przed przygotowaniem makowca zalej mak wrzątkiem, odcedź, zalej drugi raz i odstaw na noc. Następnego dnia rano odcedź mak przez sito i zmiel 2-3 razy.
2. Sok jabłkowy wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. W tym czasie upraż na suchej patelni kaszę jaglaną. Następnie do wrzącego soku dodaj mak, wiórki kokosowe i uprażoną kaszę jaglaną. Całość wymieszaj i gotuj około 20 minut, a następnie zmiksuj. Do masy dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
3. Ubij białka jaj, a następnie wymieszaj delikatnie z ostudzoną masą makową. Tak przygotowane ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią i piecz przez około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.

Bezglutenowe dania wigilijne - przepis na bezglutenowe uszka do barszczu

Ilość porcji: ok. 10 uszek

Ciasto:

  • 1 szklanka kleiku ryżowego
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi z tapioki (lub kukurydzy)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • łyżka mąki ryżowej do podsypania ciasta

1. Kleik ryżowy wymieszaj dokładnie z wodą, a następnie dodaj do niego olej, sól i mąkę bezglutenową. Nie musisz wsypać całej mąki - dodaj taką ilość, aby ciasto było gęste i nie kleiło się do rąk.
2. Ciasto rozwałkuj, podsypując łyżką mąki ryżowej. Następnie wytnij kieliszkiem (lub inną małą okrągłą formą) kółka. Na środku tak wyciętego ciasta połóż farsz (mniej więcej pół łyżeczki). Potem złóż je na pół i sklej brzegi - jak tradycyjne pierogi. Aby otrzymać uszko, należy skleić jego przeciwstawne rogi.
3. Tak przygotowane uszka wrzucaj po kolei do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotuj do wypłynięcia (ok. 5-8 minut).

WAŻNE! Na bazie tego przepisu można przyrządzić także bezglutenowe pierogi wigilijne.

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • szczypta soli

Kapustę zalej niewielką ilością wrzącej wody i duś pod przykryciem (pamiętaj, że kapusta nie może być ani za słodka, ani za kwaśna). Cebulę posiekaj w drobną kostkę i usmaż na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj ją do duszącej się kapusty. Całość wymieszaj i gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka. Po wystudzeniu farsz jest gotowy do użycia.

Bezglutenowe dania na wigilijne - przepis na bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

Ilość porcji: ok. 10-12 krokietów

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki mąki: ryżowej i z amarantusa
  • ok. 6 szklanek mleka 2%
  • 4-5 łyżek oliwy (do smażenia)
  • 5-6 jajek
  • szczypta soli

Aby uzyskać ciasto o kremowej konsystencji i bez grudek, w pierwszej kolejności roztrzep w misce jajka, następnie wlej mleko, a dopiero na końcu wsyp mąkę. Aby ciasto było bardziej puszyste, można 1-2 szklanki mleka zastąpić wodą mineralną gazowaną. Na koniec można dodać szczyptę soli do smaku.

Na środek usmażonego naleśnika połóż farsz (1 łyżka) i go rozsmaruj. Jak zwinąć krokiety? Najpierw zawiń do góry dolną część naleśnika. Tak samo postąp z bocznymi częściami, a następnie całość zawiń w rulonik. Zwinięte krokiety obtocz w ubitym jajku i bezglutenowej bułce tartej (lub mące albo kaszce kukurydzianej) i usmaż na patelni na złoty kolor.

Farsz:

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka grzybów suszonych (np. borowików)
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, pieprz i sól do smaku
  • 1 biała cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • bulion warzywny

1. Na kilka godzin przed przygotowaniem farszu zalej suszone grzyby szklanką wrzątku i pozostaw do wystygnięcia.
2. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na łyżce oliwy z oliwek (najlepszy będzie do tego wysoki garnek z grubym dnem). Gdy cebula się zarumieni, wrzuć do garnka pokrojone grzyby. Kapustę również lekko posiekaj i dodaj do cebuli i grzybów. Następnie całość zalej wodą po suszonych grzybach. Potem dodaj liście laurowe, ziele angielskie i dopraw solą i pieprzem. Na koniec całość zalej bulionem warzywnym (do wysokości kapusty) i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

    Zobacz inne przepisy na bezglutenowe dania wigilijne:

    >> Bezglutenowe krokiety z łososiem i szpinakiem

    >> Korzenne ciasto jabłkowo-jaglane

    >> Piernik dyniowy na mące gryczanej

    >> Keks bezglutenowy

    >> Kutia gryczana lub jaglana

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.