SZAMPAN - właściwości zdrowotne i kaloryczność

Lekki, orzeźwiający szampan poprawia nastrój i dodaje splendoru każdej uroczystości. Prawdziwy szampan (z Szampanii) jest królem win musujących i najelegantszym trunkiem na świecie. Ma też jak na alkohol niewiele kalorii. Kiedyś stosowany był jako lekarstwo na depresję. Jakie jeszcze właściwości ma szampan? I czy to prawda, że szampana nie można mieszać z innymi alkoholami?

Nie każde wino musujące jest szampanem. Nazwę „szampan” zarezerwowano wyłącznie dla win musujących wytwarzanych w Szampanii. Ostry klimat tego północno-wschodniego regionu Francji i kredowe podłoże zatrzymujące bardzo dużo wilgoci nadają rosnącej tam winorośli unikatowy smak i aromat. To właśnie w winogronach, a nie w technologii produkcji, która nie jest żadną tajemnicą, tkwi cały sekret tego trunku.

Skąd się wziął szampan?

Szampana zawdzięczamy... benedyktynom. Jeden z braci – Dom Perignon, który zajmował się wytwarzaniem wina na potrzeby zakonu, postanowił rozszyfrować zagadkę tajemniczej siły sprawiającej, że wiosną, gdy temperatura w piwnicach wzrastała, wino zaczynało się burzyć, wysadzając korki i rozsadzając butelki. Dociekania, które zajęły mu aż 47 lat, w 1690 roku przyniosły efekt w postaci musującego wina, nazywanego winem ojca Perignon lub diabelskim. Opracowana przez benedyktyna metoda produkcji wina do dziś się nie zmieniła.

Jak powstaje szampan?

Do wyrobu szampana można używać tylko trzech odmian winogron: jednej białej – Chardonnay, i dwóch czerwonych – Pinot Noir i Pinot Meunier. Przepisy określają granice regionu, z jakiego mogą one pochodzić, jaką ilość soku powinno się wytłoczyć z 1 kg owoców, jak długo musi dojrzewać wino i co powinno znaleźć się na etykiecie.

Mówiąc w skrócie, szampan jest winem musującym produkowanym w Szampanii, dwukrotnie fermentowanym, zawierającym bąbelki (dwutlenek węgla) powstałe w czasie wtórnej fermentacji, która zachodzi już w butelce. Choć nie należy do trunków tanich (od 160 zł za butelkę), to większe okazje warto uczcić prawdziwym szampanem.

Musujące zamienniki szampana [#TOWIDEO]

Ważne

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?

Producent podaje na etykiecie nazwę (champagne) i firmę, zawartość cukru (np. brut) i alkoholu (zwykle 12%), objętość, miejsce produkcji i kraj pochodzenia (Francja), rok produkcji (w przypadku szampana jednorocznikowego). Na etykiecie może też być tytuł Grande Marque i informacja o typie, np. Blanc de Blancs.

Właściwości szampana

Szampan działa moczopędnie, ma właściwości oczyszczające. Jest bogaty w potas, wapń, magnez i siarkę. Ze względu na zawartość cynku, przed wynalezieniem leków psychotropowych był stosowany jako środek antydepresyjny. Dwutlenek węgla zawarty w szampanie jest naturalny – pochodzi z fermentacji, natomiast w innych winach musujących dodawany jest sztucznie. Szampan, zwłaszcza wytrawny, należy do najmniej kalorycznych alkoholi

  • 100 g szampana to 76 kcal

>>> ZOBACZ przepisy na niskokaloryczne drinki z szampanem i innymi alkoholami

Rodzaje szampana

Na charakter szampana największy wpływ ma odmiana i jakość winogron oraz ilość dodanego cukru. Z samych białych winogron powstaje szampan bladożółtawy o zielonkawym odcieniu – Blanc de Blancs.

Biały szampan o złocistożółtej barwie, zwany Blanc de Noirs, jest wytwarzany z winogron czerwonych, jednej lub obu odmian łącznie.

Z białego wina, do którego po zakończeniu pierwszej fermentacji dodaje się nieco czerwonego lub skraca się okres maceracji miazgi z czerwonych winogron, aby nie wszystkie barwniki przeszły do wina, powstaje wino Rosé o barwie od jasnoróżowej po pomarańczową, delikatniejsze w smaku od białego.

Szampany Vintage, czyli jednorocznikowe, wytwarza się z win pochodzących wyłącznie ze zbiorów z jednego roku. Jest ich niewiele, bo powstają tylko w najlepszych latach, gdy dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym wino otrzymane w pierwszej fermentacji jest wyjątkowej jakości. Popularne Non-Vintage (NV) – czyli niejednorocznikowe – uzyskuje się przez zmieszanie win pochodzących z kilku roczników.

Zależnie od zawartości cukru mamy szampany:

  • extra brut – bardzo wytrawny, brut – klasyczny wytrawny;
  • extra-sec, sec – wytrawny, demi-sec – półwytrawny;
  • demi-doux – półsłodki, doux – słodki.

Za najwspanialsze uchodzą szampany, które wyprodukowane są z winogron najlepszej jakości, zwane grand i premier cru, oraz pochodzą z najstarszych, najbardziej tytułowanych domów szampańskich, tworzących Syndicat des Grandes Marques de Champagne, nazywane Grande Marque (np. Mumm, Moët & Chandon, Krug, Bollinger, Roederer).

Czytaj też:

WINO: rodzaje i właściwości. Wpływ wina na zdrowie

WÓDKA - kalorie (kcal), wpływ na zdrowie

Tequila - rodzaje. Jak pić tequilę? Ile ma kalorii?

Do czego i jak podaje się szampana?

Jeśli szampan jest jednym z wielu trunków na przyjęciu, podajemy go przed winem białym i czerwonym albo do deseru. Ale jak wszelkie wina musujące, dobrze komponuje się ze wszystkim. Dlatego podczas przyjęcia można serwować tylko szampana, zaczynając od wytrawnego, a na słodkim kończąc.

Wyrafinowani smakosze twierdzą, że szampan najlepiej smakuje z truskawkami lub kawiorem. Znakomicie pasuje do ryb, białych mięs, sałat, warzyw. Ale bywa zdradliwy. Bąbelki przyśpieszają bowiem wchłanianie alkoholu. Dlatego z piciem wina musującego trzeba być ostrożnym i lepiej nie mieszać go z innymi trunkami.

Szampan podaje się schłodzony do temp. 8-10°C. Na 20 minut przed podaniem butelkę należy włożyć do wiaderka z lodem lub 3–4 godziny chłodzić ją w lodówce (byle nie w zamrażalniku!).

Kieliszek do szampana jest smukły, zwęża się ku górze, żeby wino nie traciło za szybko bąbelków. Napełnia się go do 2/3 wysokości, dzieląc nalewanie wina na dwa razy. Kieliszek powinno się trzymać za nóżkę (a nie za czaszę), aby ciepłem dłoni nie ogrzewać tego szlachetnego trunku.

To ci się przyda

Jak otwierać szampana?

Otwieraniu szampana powinno towarzyszyć ciche syknięcie. Żadnych wybuchów! By to osiągnąć, usuwając druciany koszyczek, przytrzymaj korek kciukiem drugiej ręki. Butelkę nachyloną pod kątem 45º obracaj prawą dłonią delikatnie raz w jedną, raz w drugą stronę, cały czas kontrolując wysuwanie się korka. Ujęty mocno korek tak przytrzymaj, aby nie wystrzelił, a dźwięk był jak najcichszy.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE
lucyna
|

Szampan jest zdecydowanie moim ulubionym alkoholem, jak mam taką możliwość to zawsze piję bąbelki. Wbrew powszechnej opinii zawsze się świetnie sprawdza, nie tylko w Sylwestra ;)

Kasia
|

Babelki np . w burnarj -to Babelki naturalne, to efekt uboczny w wtornej fermentacji , ktora odbywa sie w butelce, w tej samej ktora kupujemy, ale burnarj wino musujace z pomaranczy jest wytwarzane metoda szampanska a wiele innych win musuajcych produkuje sie innymi metodami i babalki sa sztuczne

karolinka
|

Jeżeli mówimy o winach musujących...to na rynku pojawiła się królowa win musujących i nazywa się Burnarj...Burnarj nie jest francuski...jest hiszpański, nie jest z winogron, jest z pomarańczy...absolutna nowość na rynku światowym i o wyjątkowym smaku i uroczym aromacie..Burnarj jest produkowany metoda szampańska...jak szampan , chociaż teraz dla win spoza Szampanii nazywa się metoda tradycyjna ...Burnarj naprawde wspanialy alkochol.

Agnieszka
|

A ja dowiedziałam się dziś na wykładzie, że bąbelki szampana to czysty spirytus ( z powietrzem w środku). I mają właściwości euforyczne.