Przyprawy i zioła

Majeranek znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni jako przyprawa. Ze względu na swoje właściwości lecznicze majeranek to sprawdzony naturalny lek na katar, kaszel, chore zatoki, trawienie, odchudzanie i nie tylko. Sprawdź, jakie są właściwości prozdrowotne majeranku.
Zioła wspaniale pachną i urozmaicają smak gotowanych specjałów. Ale wiele z nich, np. kurkuma, imbir, szczypiorek, rozmaryn, natka pietruszki czy czosnek, ma właściwości zdrowotne. Zioła są pomocne w walce z nowotworami, działają antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.
Goździki to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie. Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to sprawdzony sposób na ból zęba i nieświeży oddech. Z kolei krem z dodatkiem olejku goździkowego to podobno sposób na przedwczesny wytrysk. Sprawdź, jakie jeszcze działanie mają goździki.
Galangal to aromatyczna przyprawa i roślina, która wykazuje właściwości lecznicze. Dzięki temu znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Swoje lecznicze działanie zawdzięcza głównie substancji o nazwie galangina, która m.in. odchudza, normuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma galangal i gdzie można go kupić.
Wanilia to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Za jej wysoką cenę odpowiadają m.in. pochodzenie i właściwości. Wanilia nadaje bowiem wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat, przez co znajduje zastosowanie w kuchni. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma wanilia i pozyskiwany z niej olejek waniliowy.
Kminek, a także pozyskiwany z jego owoców olejek kminkowy, najbardziej znany jest jako sposób na kolkę u niemowląt. Jednak ta przyprawa ma także inne właściwości lecznicze. Owoce kminku pomogą na wzdęcia i inne dolegliwości układu pokarmowego, a także zapalenie zatok. Z kolei olejek kminkowy wmasowany w skórę pomoże usunąć cellulit. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma kminek.
Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych. Przeczytaj albo posłuchaj, jak kurkuma wpływa na zdrowie.
Kardamon to popularna przyprawa, która ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Kardamon to sprawdzony sposób m.in. na przeziębienie, odchudzanie, a także na potencję i odświeżenie oddechu. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma kardamon i olejek kardamonowy.
Różowa sól himalajska jest reklamowana jako najzdrowsza sól na świecie. Podobno dzięki swoim właściwościom leczniczym od lat znajduje zastosowanie w Pakistanie, skąd pochodzi. Jeśli jednak bliżej przyjrzeć się słonym, różowym kryształkom, okaże się, że tak naprawdę niewiele się one różnią od zwykłej soli kuchennej, a twierdzenie, że sól himalajska jest "najczystszą i najzdrowszą solą dostępną na ziemi", która "zawiera 84 minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu", to czysty chwyt marketingowy.
Czarnuszka siewna to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Nasiona czarnuszki mogą być pomocne przy nadciśnieniu i wrzodach żołądka. Wspomogą również walkę z trądzikiem. Z kolei w kuchni czarnuszką można zastąpić pieprz. Sprawdź, jakie działanie ma czarnuszka i jak ją stosować.
Kumin, czyli kmin rzymski, to nie to samo co kminek. Kumin (kminek rzymski) ma nieco inne właściwości lecznicze, a co za tym idzie - znalazł nieco inne zastosowanie w lecznictwie i kuchni. Jakie zastosowanie znalazł kumin? Czym zastąpić kumin? Gdzie można go kupić i jaka jest jego cena?
Zastosowanie szafranu (przyprawy) w kuchni i lecznictwie datuje się na czasy starożytne. Sumerowie i Grecy doceniali nie tylko walory smakowe szafranu, lecz także właściwości lecznicze i wykorzystywali go w m.in. leczeniu przeziębień, szkarlatyny, a także jako afrodyzjak. Z badań współczesnych naukowców wynika, że ta najdroższa przyprawa świata może złagodzić objawy depresji i choroby wrzodowej. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma szafran i wypróbuj przepis na danie z tą przyprawą.