Nabiał

Parmezan to bardzo twardy ser uzyskiwany z mleka krowiego. Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez jego charakterystycznego smaku. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma parmezan, ile ma kalorii, jakie znalazł zastosowanie w kuchni oraz gdzie kupić parmezan i jaka jest jego cena.
Jakie są rodzaje mleka? W Polsce najpopularniejsze jest mleko krowie, owcze chętnie pije się w Hiszpanii i Francji,  a w basenie Morza Śródziemnego popularne są wyroby z mleka koziego. Wyróżnia się także mleko pasteryzowane, UHT, mikrofiltrowane czy w proszku.
Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek, jeśli lubi jajka, może je jeść, choć nie do woli. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i ile kalorii (kcal) mają jajka.
Jogurt to napój o gęstej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka krowiego. Dietetycy zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy. Zwiększa odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć. Problem w tym, że na rynku jest wiele jogurtów, które są sztucznie barwione i dosładzane aspartamem. Które jogurty są najzdrowsze?
Idziemy do sklepu, a tam półki uginają się od serów. Białe, żółte, topione, z dziurami i bez dziur, na wagę i w wygodnych opakowaniach. Są z ziołami, czosnkiem, papryką, nawet z łososiem czy szynką… Ale uwaga! Eksperci alarmują, że wiele z tych wyrobów tylko udaje ser. Czym kierować się, żeby wybrać dobry ser, nie a fałszywy?
Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię. Ale ostatnie badania potwierdzają, że jajka to jeden z najdoskonalszych produktów, jakie stworzyła natura.
Kefir to fermentowany napój mleczny wytwarzany z użyciem tzw. ziaren kefirowych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych – m.in. jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega osteoporozie, poprawia odporność i chroni przed zakażeniami bakteryjnymi. Kefir jest bardzo popularny na terenach Europy Wschodniej, a Polska to jego drugi największy producent na świecie.
Maślanka to fermentowany napój mleczny i produkt uboczny wytwarzania masła. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową. Maślanka to także dobre źródło wapnia i lecytyny. Można pić ją jako orzeźwiający napój lub wykorzystać jako składnik dań, np. ciast i zup.
Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być używane przez osoby uczulone na produkty mleczne. Sprawdź, jakie właściwości ma masło klarowane, jakie są jego wartości odżywcze i jak można przygotować je samodzielnie w domu.
Obecnie na świecie produkuje się około 4 tys. gatunków sera, z czego w Polsce prawie 90. Zajrzyj do krótkiego przewodnika po gatunkach sera i dowiedz się, czym różni się np. niebieski Roquefort od Gorgonzoli.
Wartości odżywcze sera koziego są ogromne, dlatego kozie mleko i sery zasłużenie święcą triumfy. Coraz częściej wybieramy je zamiast przetworów z mleka krowiego. Jakie właściwości i wartości odżywcze kozich serów sprawiają, że są one tak zdrowe?

NOWY NUMER

W numerze 12/2019 "Zdrowia" wszystko o fizjoterapii, operacja "przez dziurkę", leczenie raka trzustki, kim jest asystent zdrowienia, zielone biuro, antyrakowe menu, idealna koloryzacja. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 12/2019