Modne produkty spożywcze - trendy w żywieniu w 2017 r.

Lista produktów spożywczych modnych w 2017 r. zawiera nowinki z rynku zdrowej żywności. Wyraźnie zarysowuje się na nim jeden trend: niszowe fascynacje przenikają do świadomości masowej, co obserwuje się w postaci ogromnej popularności m.in. jagód goji, nasion chia czy oleju kokosowego. W 2017 r. mają szansę do nich dołączyć jackfruit (owoc drzewa chlebowego), sorgo, teff, kombucha czy kimchi.

1. Owoc drzewa chlebowego (jackfruit)

Jackfruit to duży zielony owoc, który pochodzi z południa Azji. Obecnie staje się bardzo popularny ze względu na swoją konsystencję, która po przyrządzeniu przypomina mięso – mieloną wieprzowinę lub drób. Owoc drzewa chlebowego można dowolnie przyprawiać i z powodzeniem udaje mięso. Stanowi idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych chcą przestać jeść mięso, ale mają problem, żeby rozstać się z jego smakiem. Jackfruit jest coraz chętniej wykorzystywany w sieciach restauracji serwujących wegańskie burgery, robi się też z niego kiełbaski oraz podaje w innych mięsopodobnych postaciach, np. jako pieczeń. Wymaga jednak marynaty, sosu lub dużej ilości przypraw, aby nadać mu bardziej wyrazisty smak. Weganie muszą zwrócić uwagę, że jackfruit nie jest dobrym źródłem białka – zawiera go ok. 10 razy mniej niż pierś kurczaka oraz tofu. Mimo konsystencji przypominającej mięso pozostaje owocem i nie nadaje się do diet niskowęglowodanowych.

Kalafior à la ryż można przygotować w domu za pomocą specjalnej maszynki lub drobno siekając surowe warzywo.

2. Kalafior à la ryż

Coraz więcej osób rezygnuje z glutenu i szuka alternatyw dla węglowodanowych posiłków. W 2016 roku najmodniejszy był makaron z cukinii, a w 2017 trendy jest "ryż" z kalafiora. To idealny niskowęglowodanowy zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu, który wpisuje się w zasady diety paleo i ketogenicznej – najmodniejszych diet w 2017 roku. W krajach Europy Zachodniej i Stanach Zjednoczonych gotowy "ryż" z kalafiora można kupić w sklepach jako mrożonkę.

3. Makaron z fasoli

Makaron z fasoli i innych nasion roślin strączkowych to kolejny bezglutenowy zamiennik tradycyjnego makaronu. Zawiera dużo więcej węglowodanów niż makarony z warzyw i ma podobną kaloryczność do tradycyjnej wersji z pszenicy durum, ale przy tym dostarcza więcej białka i błonnika. Z badań rynku wynika, że za najsmaczniejszy konsumenci uważają makaron z czerwonej fasoli.

4. Sorgo

Sorgo uchodzi w 2017 roku za następcę komosy ryżowej. To jedno ze starożytnych zbóż – bezglutenowe. Używa się go tak jak innych zbóż – jako dodatku do dania głównego, elementu śniadania w towarzystwie mleka roślinnego i orzechów czy składnika zdrowych słodyczy.

5. Teff

Teff czyli miłka abisyńska to zboże uprawiane w Afryce, które podbiło serca zwolenników bezglutenowej żywności i staje się modne w Europie i USA. Doskonale nadaje się jako zamiennik mąki pszennej w przepisach. Ma więcej białka i niższy indeks glikemiczny niż większość zbóż, co dodatkowo podnosi jego atrakcyjność.

6. Produkty fermentowane

Im bardziej wzrasta świadomość społeczeństwa w kwestii znaczenia flory bakteryjnej dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia, tym bardziej pożądane stają się fermentowane produkty spożywcze, które sprzyjają zdrowiu jelit. W polskich warunkach modne zaczynają być: kefir, maślanka, jogurt naturalny, mleko acidofilne, ogórki kiszone i kapusta kiszona. Do fermentowanych nowinek ze świata zaliczają się kombucha (napój przygotowany z użyciem tzw. grzybka herbacianego) i kimchi (danie koreańskie z fermentowanych warzyw).

Fioletowa żywność wpisuje się w inny żywieniowy trend 2017 roku – dietę przeciwzapalną.

7. Fioletowa żywność

Fioletowy kolor kalafiora, szparagów, ziemniaków, ryżu czy płatków zbożowych pochodzi od antocyjanów (naturalnych substancji przeciwutleniających stanowiących barwnik w roślinach), które zostały dodane do produktu. Dzięki obecności tych antyoksydantów zwiększa się wartość odżywcza pożywienia, które wykazuje silniejsze działanie przeciwzapalne. Poza tym fioletowa żywność jest bardzo atrakcyjna wizualnie i zachęca do jedzenia.

8. Wodorosty

Wodorosty znajdą się w najmodniejszych daniach 2017 roku. Od kilku lat są doceniane za niskokaloryczność, wysoką zawartość białka roślinnego, wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B, dzięki czemu mogą zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto szefowie kuchni uwielbiają je za naturalny smak umami. W najbliższych miesiącach ten trend będzie wyjątkowo widoczny, a wodorosty pojawią się wszędzie – w koktajlach, sałatkach, batonach białkowych i roślinnych makaronach.

9. "Miska mocy"

Posiłki podawane w miskach to trend, który zapoczątkowały zdjęcia na Istagramie. "Miski mocy" są bardzo fotogeniczne, pełne superfoods i zdrowej żywności (białka, pełnego ziarna, orzechów, awokado czy owoców). Obecnie ze zdjęć trafiają do barów, restauracji, a nawet do sklepowych lodówek. Posiłki w miskach są bardzo wygodne, łatwo je ze sobą zabrać i zjeść jako obiad w pracy. Modne będą zarówno te śniadaniowe, jak i lunchowe. Niektórzy traktują miski jako sposób na odchudzanie. Z tym trzeba uważać, bo posiłek złożony ze zdrowych produktów niekoniecznie będzie niskokaloryczny.

10. Brzydkie warzywa i owoce

W Stanach Zjednoczonych każdego roku marnuje się ok. 40 procent wyprodukowanej żywności. Część nie jest nawet zbierana z pól ze względu na niestandardowy rozmiar czy kolor. Inne niedoskonałe i brzydkie są odrzucane przez konsumentów w sklepach. Skala problemu marnowania żywności dociera coraz bardziej do społeczeństwa, stąd moda na brzydką żywność – niekształtną, niewymiarową, o niedoskonałym kolorze. W tym roku chętniej będziemy wybierać brzydkie warzywa i owoce. Smakują tak samo. Dlaczego więc mają trafić na śmietnik?

11. Produkty z kokosa

Kokos jest modny od kilku lat, ale to w 2017 roku różne produkty z kokosa opanują sklepowe półki i przepisy kulinarne. Z kokosa modne będzie wszystko – olej, mleczko, cukier, wiórki, mąkawoda, a nawet kokosowy węgiel aktywny, które będą pojawiać się w daniach słodkich i wytrawnych. Kokos zawdzięcza swoją sławę obecności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, charakteryzujących się właściwością uwielbianą przez wiele osób, szczególnie kobiet – przyspieszaniem metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej.

12. Napoje i proszki z kolagenem

O kolagenie jako składniku suplementów jest głośno co jakiś czas. W 2017 roku modne będą gotowe napoje oraz proszki z kolagenem, które można dodawać do koktajli i zdrowych deserów, np. batonów białkowych. Dostarczany z dietą ma zapewnić zdrowy wygląd skóry, mocne paznokcie i włosy, elastyczne stawy oraz lepsze trawienie. Jednak trzeba pamiętać, że kolagen to duże białko, które w przewodzie pokarmowym ulega rozkładowi na mniejsze cząstki i nie mamy żadnego wpływu na to, czy z dostarczonych aminokwasów organizm ponownie złoży kolagen.

13. Wody roślinne

Woda kokosowa, klonowa, kaktusowa, karczochowa, ogórkowa... To produkty, które są szczególnie popularne wśród osób aktywnych fizycznie, ponieważ uchodzą za doskonały naturalny izotonik i niskokaloryczny zamiennik napojów dla sportowców. Uzupełniają elektrolity i mikroelementy po wysiłku, dostarczają cennej porcji antyoksydantów, nie zawierają sztucznych słodzików i prawie nie mają kalorii. Są jednak drogie. Mimo ceny stają się coraz bardziej popularne.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
Ewa
|

ja właśnie sorgo niedawno odkryłam w swojej kuchni i bardzo się przekonałam, co prawda na początku wzięłam z ciekawości bo gdzieś mi przy zakupach w ekopiramidzie przed oczami mignęło ale okazało się, że rzeczywiście bardzo fajnie można go w kuchni codziennej wprowadzić, z wymienionej jeszcze listy faktycznie wody roślinne też lubię- kokosową i brzozową najbardzej i nie ma się co zrażać po pierwszej próbie bo jakościowo trzeba wiedzieć jakie wybrać i lepiej czytać skład

prozdrowotnia.blogspot.com
|

Cześć posilku, zwlaszcza po szalonym dniu w pracy, jemy oczami. Dobrze więc gdy wyglada i jest zdrowe to co proponuje nam rynek na rok 2017☺ . Dobry trend, ważne też by rozsądnie jeść i nie przepłacać za coś z top listy.