Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

8 komentarze

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi. Zwykle nierozsądna dieta powoduje nadmiar kwasów w organizmie, czyli zakwaszenie organizmu. Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać.

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie wie, co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana.

Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zachwiana równowaga kwasowo- zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Jest się czego obawiać. Obydwie choroby mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta. Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące.

Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:

  • po spożyciu 100 g ryżu oraz 100 gramów piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm jedząc 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
  • 100 g makaronu i 100 g wołowiny odkwaszamy poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
  • 100 g płatków owsianych i 100 g jajek odkwaszamy poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Nie przegap

Ważne

Ważne

Produkty kwasotwórcze:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki

Produkty alkalizujące:

  • mleko
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pomidory
  • sałata
  • ogórki
  • kapusta
  • czarne porzeczki
  • wiśnie
  • gruszki
  • truskawki

Należy pamiętać jak ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).

Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów, zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego do każdej porcji ryżu (makaronu lub kaszy) z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Warto też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Niestety dieta, jaką dziś stosuje większość społeczeństwa, powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej i zakwaszenie całego ustroju. A nadmiar kwasów w organizmie wyrządza mu sporo krzywd. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, żeby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Objawy zakwaszenia organizmu

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • ciemne kręgi pod oczami,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • pryszcze i krosty,
  • częste zaziębienia,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • mroczki przed oczami,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • obłożony język,
  • uderzenia krwi do głowy,
  • osłabienie fizyczne to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.01.2015

Komentarze (1 - 8 z 8)
AgataK, 28.10.2015 08.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kilka lat temu miałam poważne problemy zdrowotne. Byłam zmęczona, bolała mnie często głowa i w dodatku moja alergia. Postanowiłam zmienić tryb życia, ruch, zdrowa dieta. Od jakiegoś czasu piję napój zjonizowany DiuVitam i naprawdę widzę efekty w poprawie kondycji mojego organizmu.
 
AgataK, 28.10.2015 08.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kilka lat temu miałam poważne problemy zdrowotne. Byłam zmęczona, bolała mnie często głowa i w dodatku alergia.Postanowiłam zmienić tryb życia, ruch, zdrowa dieta.Od jakiegoś czasu piję napój zjonizowany DiuVitam i naprawdę widzę efekty w poprawie kondycji swojego organizmu.
 
vit, 04.03.2015 08.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kiedyś miałam poważne problemy gastryczne, przewlekle przez kilka lat, najpierw myślałam że za dużo jem, ale zawsze byłam szczupła i pewnego razu stwierdziłam, że przecież jem normalnie a nawet często jem b. mało, doszłam do takiego stanu, że nawet po wypiciu dwóch łyków herbaty miałam już sensacje żołądkowe. Postanowiłam zmienić dietę, najpierw wyeliminowałam a raczej ograniczyłam do minimum chemię (przeszłam na produkty bez chemii) po czasie szukałam próbowałam różnych diet, niektóre np. jedzenie samej żywności nieprzetworzonej składającej się głównie z warzyw i owoców co niestety pogorszyło mój stan zdrowia, w końcu natrafiłam na dietę tzw. "5 przemian" i od tego momentu mój stan zdrowia zaczął ulegać poprawie, po czasie zaczęłam pracować nad równowagą kwasowo - zasadową i muszę przyznać, że ten sposób odżywiania wyeliminował wszystkie problemy gastryczne jakie do tej pory miałam, trwa to już ponad 2 lata, do tego samopoczucie poprawiło się, np. w połowie zimy przestaję jeść ziemniaki i zastępuje je kaszami soczewicą ciecierzycą fasolą grochem nie łączę mięsa z surowymi warzywami i nie łączę z ziemniakami, moje potrawy są zrównoważone a ja czuję się dobrze.
 
anulka, 05.02.2015 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Maciej, nie myl pojęć. Jerzy Zięba zaleca zakwaszać żołądek przy jego NIEDOKWASZENIU! Sprawdzić można za pomocą sody czy żołądek faktycznie jest niedokwaszony, a terapia polega na piciu przed każdym posiłkiem dwóch łyżek octu jabłkowego zmieszanego z małą ilością wody. Ew. można zakraplać na język krople żołądkowe gdyż gorzki smak pobudza wydzielanie kwasu solnego. I nie ma to nic wspólnego z zakwaszeniem organizmu!!!
 
blondyna, 22.12.2014 14.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jerzy Zięba mówi wyraźnie, że zakwaszenie organizmu a zakwaszanie żołądka to dwie różne sprawy. Zakwaszenie organizmu to długotrwały efekt złego żywienia. Zakwaszenie żołądka jest niezbędne dla dobrego trawienia pokarmów.
 
Gorgona, 18.12.2014 15.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
o zakwaszeniu super wykład http://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM i co należy zrobić żeby się ustrzec. Od razu wam zdradzę - warzywa i owoce
 
Maciej, 11.12.2014 13.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jerzy Zięba mówi coś zupełnie odwrotnego - jeśli mamy PH w żołądku wyższe od 2-3 to mamy problemy z trawieniem białek, tłuszczy, węglowodanów a poprzez złe wchłanianie aminokwasów z niestrawionych białek powstaje wiele chorób w tym choroby autoimmunologiczne. Jerzy Zięba przy nadkwasowości zaleca wręcz zakwaszanie żołądka, lecz niestety jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie - jak tego dokonać. A dlaczego uważam, że należy go słuchać - można sobie obejrzeć wywiady z nim ukryteterapie.pl bądź poczytać jego książkę jak leczy ciężkie choroby przewlekłe witaminami minerałami i dietą!
 
Tomasz, 31.05.2014 07.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja staram się stosować dietę zasadową od 6 miesięcy. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Nie polecam jednak żadnych proszków zasadowych. Dieta alkaliczna powinna opierać się na naturalnych produktach. Ponadto świetnym uzupełnieniem jest naturalna woda alkaliczna. Ja piję wodę Java z pH 9,2. Wodę zasadową można kupić na www.woda-alkaliczna.pl unikam natomiast zupełnie napojów gazowanych.
 
DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

27220

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

24485

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

21799

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

13189

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Forum
data

Kwiecień 28, 2016

W naturalny sposób ciężko dostarczyć wymaganą ilość witamin i minerałów więc niestety czasem trzeba wspomagać swój organizm tabletkami.

data

Kwiecień 26, 2016

Myślę, że w przypadku żółcieni pomarańczowej kluczowym słowem jest "może". Wiadomo, że jak z czymkolwiek przesadzimy, to może powodować jakąś niepożądaną reakcję. Nie dajmy się zwariować. Ile dziecko musiałoby przyjąć takiej żólcieni, żeby jakieś niepokojące objawy się pojawiły....

data

Kwiecień 26, 2016

Tak, magnez powinno się stosować w przypadku skurczu mięśni i drgań powiek, z tym drugim sama mam często problemy, ale odkąd biorę co rano kapsułki z magnezem przestało i bardzo dobrze, bo stawało się to już uporczywe.

data

Kwiecień 24, 2016

według mnie zalezy na co kogo stać. Uważam że lepiej jest zdrowiej się odżywaiać niż bawić się w wielkie eko. Np polecam parowar - swój kupiłam na electro.pl bo szybko mi sie przygoowuje jedzenie i jakoś ławiej mi chudnąć i dbać o linię przygotowując tak posiłki

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.