Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

7 komentarze

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi. Zwykle nierozsądna dieta powoduje nadmiar kwasów w organizmie, czyli zakwaszenie organizmu. Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać.

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie wie, co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana.

Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zachwiana równowaga kwasowo- zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Jest się czego obawiać. Obydwie choroby mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta. Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące.

Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:

  • po spożyciu 100 g ryżu oraz 100 gramów piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm jedząc 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
  • 100 g makaronu i 100 g wołowiny odkwaszamy poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
  • 100 g płatków owsianych i 100 g jajek odkwaszamy poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Nie przegap

Ważne

Ważne

Produkty kwasotwórcze:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki

Produkty alkalizujące:

  • mleko
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pomidory
  • sałata
  • ogórki
  • kapusta
  • czarne porzeczki
  • wiśnie
  • gruszki
  • truskawki

Należy pamiętać jak ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).

Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów, zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego do każdej porcji ryżu (makaronu lub kaszy) z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Warto też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Niestety dieta, jaką dziś stosuje większość społeczeństwa, powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej i zakwaszenie całego ustroju. A nadmiar kwasów w organizmie wyrządza mu sporo krzywd. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, żeby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Objawy zakwaszenia organizmu

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • ciemne kręgi pod oczami,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • pryszcze i krosty,
  • częste zaziębienia,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • mroczki przed oczami,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • obłożony język,
  • uderzenia krwi do głowy,
  • osłabienie fizyczne to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.01.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
vit, 04.03.2015 08.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kiedyś miałam poważne problemy gastryczne, przewlekle przez kilka lat, najpierw myślałam że za dużo jem, ale zawsze byłam szczupła i pewnego razu stwierdziłam, że przecież jem normalnie a nawet często jem b. mało, doszłam do takiego stanu, że nawet po wypiciu dwóch łyków herbaty miałam już sensacje żołądkowe. Postanowiłam zmienić dietę, najpierw wyeliminowałam a raczej ograniczyłam do minimum chemię (przeszłam na produkty bez chemii) po czasie szukałam próbowałam różnych diet, niektóre np. jedzenie samej żywności nieprzetworzonej składającej się głównie z warzyw i owoców co niestety pogorszyło mój stan zdrowia, w końcu natrafiłam na dietę tzw. "5 przemian" i od tego momentu mój stan zdrowia zaczął ulegać poprawie, po czasie zaczęłam pracować nad równowagą kwasowo - zasadową i muszę przyznać, że ten sposób odżywiania wyeliminował wszystkie problemy gastryczne jakie do tej pory miałam, trwa to już ponad 2 lata, do tego samopoczucie poprawiło się, np. w połowie zimy przestaję jeść ziemniaki i zastępuje je kaszami soczewicą ciecierzycą fasolą grochem nie łączę mięsa z surowymi warzywami i nie łączę z ziemniakami, moje potrawy są zrównoważone a ja czuję się dobrze.
 
anulka, 05.02.2015 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Maciej, nie myl pojęć. Jerzy Zięba zaleca zakwaszać żołądek przy jego NIEDOKWASZENIU! Sprawdzić można za pomocą sody czy żołądek faktycznie jest niedokwaszony, a terapia polega na piciu przed każdym posiłkiem dwóch łyżek octu jabłkowego zmieszanego z małą ilością wody. Ew. można zakraplać na język krople żołądkowe gdyż gorzki smak pobudza wydzielanie kwasu solnego. I nie ma to nic wspólnego z zakwaszeniem organizmu!!!
 
Mike, 22.12.2014 18.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
polecam super wykład dr na you tubie http://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM o zakwaszeniu - ale też o profilaktyce onkologicznej i zdradzę wam tylko owoce i warzywa. A ja polecam wszystkim Juice Plus,Jest to coś najlepszego poza soczystymi warzywami i owocami zdjętymi z krzaczka. Kto ma w dzisiejszym świecie czas na przygotowanie 5 porcji co dzień warzyw i owoców. A tu mamy 9 różnych warzyw i 9 różnych owoców gotowe. Robi to firma ze Szwajcarii. Jest to do dostania w 30 krajach na świecie i od kilku lat w Polsce. Zainteresowanych zapraszam po informacje. whiteape@interia,pl
 
blondyna, 22.12.2014 14.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jerzy Zięba mówi wyraźnie, że zakwaszenie organizmu a zakwaszanie żołądka to dwie różne sprawy. Zakwaszenie organizmu to długotrwały efekt złego żywienia. Zakwaszenie żołądka jest niezbędne dla dobrego trawienia pokarmów.
 
Gorgona, 18.12.2014 15.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
o zakwaszeniu super wykład http://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM i co należy zrobić żeby się ustrzec. Od razu wam zdradzę - warzywa i owoce
 
Maciej, 11.12.2014 13.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jerzy Zięba mówi coś zupełnie odwrotnego - jeśli mamy PH w żołądku wyższe od 2-3 to mamy problemy z trawieniem białek, tłuszczy, węglowodanów a poprzez złe wchłanianie aminokwasów z niestrawionych białek powstaje wiele chorób w tym choroby autoimmunologiczne. Jerzy Zięba przy nadkwasowości zaleca wręcz zakwaszanie żołądka, lecz niestety jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie - jak tego dokonać. A dlaczego uważam, że należy go słuchać - można sobie obejrzeć wywiady z nim ukryteterapie.pl bądź poczytać jego książkę jak leczy ciężkie choroby przewlekłe witaminami minerałami i dietą!
 
Tomasz, 31.05.2014 07.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja staram się stosować dietę zasadową od 6 miesięcy. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Nie polecam jednak żadnych proszków zasadowych. Dieta alkaliczna powinna opierać się na naturalnych produktach. Ponadto świetnym uzupełnieniem jest naturalna woda alkaliczna. Ja piję wodę Java z pH 9,2. Wodę zasadową można kupić na www.woda-alkaliczna.pl unikam natomiast zupełnie napojów gazowanych.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową? Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości...

więcej

15615

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce Prawidłowe PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI w lodówce

Od tego, jak przechowujesz żywność, jak ją poukładasz w lodówce i zamrażarce, zależy twoje zdrowie...

więcej

11442

Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA Zdrowa i niskokaloryczna KOLACJA

Lekka kolacja uspokoi, odpręży i zapewni spokojny sen. Za to wieczorne objadanie się sprzyja...

więcej

22199

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Grupy wsparcia
data

Marzec 31, 2015

ja dopiero mam dostac te tabletki. jak to jest prawda to wszystko co tu pisza ze nie dziala to sie powiesze z rzalu :(

data

Marzec 30, 2015

Moja siostra to stosowała i nic nie pomagało. To chyba tylko placebo ;]

data

Marzec 30, 2015

no wszystko zależy od potrzeb :) zanim się zacznie coś brać to warto poczytać. Ważna jest długość brania - zarzucanie czegoś po tygodniu, bo jest nieskuteczne to kpina...

data

Marzec 30, 2015

Witam. Niezależnie od tego, czy ktoś stosuje jakąś dietę, czynie, warto wspomóc swój organizm odpowiednią suplementacją diety. Ze swojej strony mogę polecić Błonnik Witalny. Błonnik jest substancją włóknistą, która wspomaga proces trawienia. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i złogów,...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.