Zakwaszenie organizmu: objawy. Jak dbać o równowagę kwasowo-zasadową?

6 komentarze

Na czym polega zakwaszenie organizmu? Produkty żywnościowe, oprócz kaloryczności i wartości odżywczych, mają także właściwości kwaso- albo zasadotwórcze. Ma to znaczenie dla zdrowia, ponieważ wpływa na odczyn pH krwi. Zwykle nierozsądna dieta powoduje nadmiar kwasów w organizmie, czyli zakwaszenie organizmu. Sprawdź, jaki są objawy zakwaszenia organizmu i jak mu zapobiegać.

Objawy zakwaszenia organizmu łatwo przeoczyć lub przypisać innym problemom zdrowotnym. Większość laików, nie mających pojęcia o dietetyce nie wie, co to jest równowaga kwasowo-zasadowa i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji jakie następują, gdy zostaje ona zachwiana.

Zakwaszenie organizmu a równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. W prostszych słowach to po prostu odpowiednia równowaga, która pozwala utrzymać harmonię w naszym organizmie.

Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8 (dla krwi). W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zachwiana równowaga kwasowo- zasadowa może być niezwykle groźna dla naszego organizmu. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej powodują kwasicę i zasadowicę. W obu przypadkach jest to stan, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Jest się czego obawiać. Obydwie choroby mogą nawet doprowadzić do śmierci.

Jak uniknąć zakwaszenia organizmu?

Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta. Produkty jakie spożywamy na co dzień możemy podzielić na kwasotwórcze i alkalizujące.

Oto kilka zasad jak łączyć produkty, żeby cieszyć się zdrowiem i zachować równowagę kwasowo-zasadową:

  • po spożyciu 100 g ryżu oraz 100 gramów piersi kurczaka odkwaszamy nasz organizm jedząc 200 g pomidorów oraz 200 g jabłek,
  • 100 g makaronu i 100 g wołowiny odkwaszamy poprzez 100 g buraków i 150 g pomidorów,
  • 100 g płatków owsianych i 100 g jajek odkwaszamy poprzez 200 gram pomidorów oraz 150 g ogórków.
Nie przegap

Ważne

Ważne

Produkty kwasotwórcze:

  • kasza jęczmienna
  • płatki owsiane
  • ryż
  • makaron
  • mięso wieprzowe
  • mięso wołowe
  • jaja
  • ser tylżycki

Produkty alkalizujące:

  • mleko
  • buraki
  • ziemniaki
  • marchew
  • pomidory
  • sałata
  • ogórki
  • kapusta
  • czarne porzeczki
  • wiśnie
  • gruszki
  • truskawki

Należy pamiętać jak ważnym czynnikiem jest odpowiednie komponowanie posiłków, czyli wprowadzenie do diety produktów alkalizujących oraz zawierających odpowiednie minerały, niezbędne do zobojętnienia wydalanych kwasów (sód, magnez, wapń, potas).

Wielu z nas dostarcza odpowiednią ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów, zapominając o odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Witaminy są niezbędne dla odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego do każdej porcji ryżu (makaronu lub kaszy) z mięsem należy dodać dużą porcję warzyw. Warto też włączyć preparat witaminowo-mineralny, który pomoże uzupełnić niedobory z diety talerzowej.

Niestety dieta, jaką dziś stosuje większość społeczeństwa, powoduje zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej i zakwaszenie całego ustroju. A nadmiar kwasów w organizmie wyrządza mu sporo krzywd. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, żeby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybciej rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.

Objawy zakwaszenia organizmu

Oto niektóre objawy zakwaszenia organizmu:

  • ciemne kręgi pod oczami,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • pryszcze i krosty,
  • częste zaziębienia,
  • zawroty głowy,
  • nudności,
  • mroczki przed oczami,
  • gorycz lub kwas w ustach,
  • obłożony język,
  • uderzenia krwi do głowy,
  • osłabienie fizyczne to tylko niektóre z objawów nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Skutki zakwaszenia organizmu

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów. Warto więc zwracać uwagę na dobór spożywanych produktów. Zdrowie i dobre samopoczucie na pewno są tego warte.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.01.2015

Komentarze (1 - 6 z 6)
AgataK, 28.10.2015 08.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kilka lat temu miałam poważne problemy zdrowotne. Byłam zmęczona, bolała mnie często głowa i w dodatku moja alergia. Postanowiłam zmienić tryb życia, ruch, zdrowa dieta. Od jakiegoś czasu piję napój zjonizowany DiuVitam i naprawdę widzę efekty w poprawie kondycji mojego organizmu.
 
AgataK, 28.10.2015 08.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kilka lat temu miałam poważne problemy zdrowotne. Byłam zmęczona, bolała mnie często głowa i w dodatku alergia.Postanowiłam zmienić tryb życia, ruch, zdrowa dieta.Od jakiegoś czasu piję napój zjonizowany DiuVitam i naprawdę widzę efekty w poprawie kondycji swojego organizmu.
 
vit, 04.03.2015 08.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kiedyś miałam poważne problemy gastryczne, przewlekle przez kilka lat, najpierw myślałam że za dużo jem, ale zawsze byłam szczupła i pewnego razu stwierdziłam, że przecież jem normalnie a nawet często jem b. mało, doszłam do takiego stanu, że nawet po wypiciu dwóch łyków herbaty miałam już sensacje żołądkowe. Postanowiłam zmienić dietę, najpierw wyeliminowałam a raczej ograniczyłam do minimum chemię (przeszłam na produkty bez chemii) po czasie szukałam próbowałam różnych diet, niektóre np. jedzenie samej żywności nieprzetworzonej składającej się głównie z warzyw i owoców co niestety pogorszyło mój stan zdrowia, w końcu natrafiłam na dietę tzw. "5 przemian" i od tego momentu mój stan zdrowia zaczął ulegać poprawie, po czasie zaczęłam pracować nad równowagą kwasowo - zasadową i muszę przyznać, że ten sposób odżywiania wyeliminował wszystkie problemy gastryczne jakie do tej pory miałam, trwa to już ponad 2 lata, do tego samopoczucie poprawiło się, np. w połowie zimy przestaję jeść ziemniaki i zastępuje je kaszami soczewicą ciecierzycą fasolą grochem nie łączę mięsa z surowymi warzywami i nie łączę z ziemniakami, moje potrawy są zrównoważone a ja czuję się dobrze.
 
anulka, 05.02.2015 20.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Maciej, nie myl pojęć. Jerzy Zięba zaleca zakwaszać żołądek przy jego NIEDOKWASZENIU! Sprawdzić można za pomocą sody czy żołądek faktycznie jest niedokwaszony, a terapia polega na piciu przed każdym posiłkiem dwóch łyżek octu jabłkowego zmieszanego z małą ilością wody. Ew. można zakraplać na język krople żołądkowe gdyż gorzki smak pobudza wydzielanie kwasu solnego. I nie ma to nic wspólnego z zakwaszeniem organizmu!!!
 
Gorgona, 18.12.2014 15.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
o zakwaszeniu super wykład http://www.youtube.com/watch?v=PS89EDUc3xM i co należy zrobić żeby się ustrzec. Od razu wam zdradzę - warzywa i owoce
 
Tomasz, 31.05.2014 07.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja staram się stosować dietę zasadową od 6 miesięcy. Jestem bardzo zadowolony z efektów. Nie polecam jednak żadnych proszków zasadowych. Dieta alkaliczna powinna opierać się na naturalnych produktach. Ponadto świetnym uzupełnieniem jest naturalna woda alkaliczna. Ja piję wodę Java z pH 9,2. Wodę zasadową można kupić na www.woda-alkaliczna.pl unikam natomiast zupełnie napojów gazowanych.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

42449

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

40306

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

39536

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

21821

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś zrobić diagnostykę: sprawdzić enzymy trawienne, zrobić próby wątrobowe i wreszcie posiew kału. Zdecydowanie wykluczyć z diety produkty, które będą pożywką dla bakterii produkujących gaz,...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

data

Czerwiec 06, 2016

Ja polecam zieloną herbatę osobicie bardzo mi smakuje :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.