Czy warto jeść GRZYBY?

1 komentarze
Autor: Dominika Bagińska

Czy warto jeść grzyby? Kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kanie - Polacy lubią grzyby, znają się na nich i często je zbierają. Czy są tylko smaczne, czy również zdrowe, bogate w substancje odżywcze?

Grzyby leśne są doceniane tylko przez niektóre nacje. W niektórych krajach, np. w Skandynawii, Austrii, Belgii, nikt nie pochyli się nawet nad pięknym, zdrowym prawdziwkiem. Tam wystarczają namiastki leśnych grzybów - uprawiane na skalę przemysłową - pieczarki czy boczniaki. Ale nawet ci cudzoziemcy, którzy w swoich tradycyjnych kuchniach narodowych nie mają grzybów, chętnie kupują te eksportowane z Polski, suszone, marynowane czy mrożone. A w polskich domach i restauracjach zachwycają się grzybowymi uszkami, pierogami i kurkami duszonymi w śmietanie.

Nie przegap

Czy grzyby są zdrowe?

Wartość odżywcza grzybów budzi kontrowersje. Niektórzy dietetycy twierdzą, że dostarczają one sezonowym potrawom smaku i aromatu, i to wszystko. Ale są tacy, którzy przypisują im zdrowotne walory.

Co ciekawe, nasz zmysł smaku reaguje na grzyby podobnie jak na mięso, dlatego często je nimi zastępujemy. Są jędrne i bardzo esencjonalne. Świetnie nadają się na zupy, sosy, farsze i jako dodatek do jajecznicy.

Grzyby przede wszystkim składają się z wody (zawierają jej tyle co warzywa), dlatego są niskokaloryczne, dobre dla odchudzających się. Ale trzeba pamiętać, że są także ciężkostrawne, a to za sprawą budulca  - chityny, wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy, czyli błonnika. Chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, dlatego grzyby najpierw długo zalegają w żołądku, a potem tylko przechodzą przez nasz układ pokarmowy. Dostarczają nam niewielkich ilości soli mineralnych, zależnie od tego, czy ściółka, na jakiej rosną, jest bogata w minerały.

Oprócz tego zawierają witaminę A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe), a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym).

Badacze spierają się, do jakiego stopnia nasz organizm jest w stanie to białko strawić. Według niektórych, najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki. Warto też wiedzieć, że w młodych grzybach jest go o wiele więcej niż w starych.

Ważne

Ważne

Co roku setki osób umierają na skutek zatrucia grzybami. Warto o tym pamiętać. Najbardziej znanym bohaterem tych smutnych statystyk jest muchomor sromotnikowy, mylony z młodą kanią. Dlatego pamiętajmy - nigdy za wiele ostrożności. A gdy ktoś z domowników, nawet wiele godzin po zjedzeniu grzybowego dania, poczuje się źle, będzie mieć biegunkę, wymioty, dreszcze, natychmiast skontaktuj się z lekarzem i opowiedz mu o posiłku z grzybów. Jeśli zachowała się resztka potrawy - warto wziąć ją ze sobą do lekarza. Szybka interwencja może uratować życie.

Jak zbierać grzyby

Polacy uważają się za znawców grzybów, zbierają je chętnie i często. Bo przecież nie ma nic pyszniejszego niż wigilijna zupa z samodzielnie zebranych prawdziwków. Ale czy rzeczywiście umiemy zbierać grzyby? Skąd co roku tyle informacji o zatruciach nimi?

Pamiętajmy, by zbierać tylko zdrowe, kształtne, co do których mamy absolutną pewność. Jeśli kupujemy grzyby na targu, przy drodze lub w sklepie, wybierajmy jędrne, z całym kapeluszem, zawsze z nóżką. Bardzo ważne, żeby przed przyrządzeniem dania dokładnie obejrzeć wszystkie.

Wystarczy jeden zabłąkany trujący grzyb albo nawet jego nóżka, i nieszczęście gotowe. Dlatego nad każdym etapem przygotowania grzybów do jedzenia powinien czuwać ktoś, kto naprawdę się na nich zna. Jeśli nie mamy nikogo takiego i sami niewiele wiemy, lepiej, wzorem innych narodów, kupujmy pieczarki lub boczniaki.

Podstawowa zasada grzybiarzy  - nie wolno zbierać grzybów do plastikowej torby. Powinien to być koszyk lub łubianka. Pamiętajmy o tym, by nie niszczyć ściółki i grzybni - odcinajmy nożykiem dolny kawałek nóżki lub delikatnie wykręcajmy korzeń. To bardzo ważne. Świeże zbiory trzeba szybko przygotować i najlepiej od razu zjeść.  Jeżeli grzyby muszą poczekać do  rana, przechowujmy je w lodówce, w otwartym pojemniku, najlepiej szklanej miseczce, tak by oddychały. Obieramy je na sucho, przed myciem i przed krojeniem, bo umyte i pokrojone znacznie trudniej sprawdzić. Odrzucamy wszystkie stare, robaczywe, niekompletne.

Przyrządzonych grzybów nie powinno się przechowywać do następnego dnia. Jeśli mamy za dużo, możemy część ususzyć, zasolić, zamarynować albo zamrozić. W dobrej książce kucharskiej znajdziemy rady, jak to zrobić. Leśnych grzybów przeznaczonych do suszenia nie myjemy wodą, tylko czyścimy szczoteczką lub miękkim pędzlem. Susz przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak jeść grzyby

Dzieci do trzeciego roku życia  oraz uczuleni na grzyby nie powinni w ogóle ich jeść. Pozostali niech traktują je raczej jako przysmak niż pożywienie, czyli jedzą rzadko i naprawdę w niewielkich ilościach. Jeżeli na rodzinny obiad planujesz grzybowe danie, tak skomponuj menu, żeby dodatkowo nie obciążać  żołądka. Nie podawaj więc fasoli, selera czy ogórków. Zastąp je ziemniakami i sałatą, które nie przytłumią grzybowego aromatu.

Wbrew pozorom nie powinno się łączyć grzybów z alkoholem. Według niektórych badań, ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie naszych soków trawiennych.

Boczniaki: konkurencja dla pieczarki

Coraz popularniejsze u nas boczniaki zawierają kwas foliowy i B-D-glukan, który ma działanie przeciwnowotworowe. Azjatyckie grzybki shiitake z kolei są źródłem substancji regulujących ilość cholesterolu we krwi i działają przeciwwirusowo. Grzyby mun zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie. Boczniaki kupimy w większych sklepach i supermarketach. Grzybów mun i shiitake trzeba szukać w sklepach z chińską żywnością.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie
  • Nigdy nie zlecaj dzieciom czyszczenia zebranych grzybów,  chyba że każdy po kolei przed myciem i krojeniem dokładnie sprawdzisz.
  • Ucz, jak poznawać grzyby, jak  je prawidłowo zbierać, wytłumacz, dlaczego nie wolno niszczyć ściółki - to wspaniała lekcja przyrody, a także świetna zabawa dla całej rodziny.
  • Maluchy do trzeciego roku życia nie powinny w ogóle jeść grzybów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Jak zbierać GRZYBY?

Jak zbierać GRZYBY?

Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?

Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Jak jeść grzyby, żeby nie były ciężkostrawne?

Jak zbierać grzyby?

Jak zbierać grzyby?

Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów

Jak przyrządzać GRZYBY? Potrawy i przetwory z grzybów

Grzyby - dania ze świeżymi grzybami

Grzyby - dania ze świeżymi grzybami

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 01.09.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
drogba, 05.10.2013 15.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Badacze to mają badać, a nie się spierać...
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

43838

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

41744

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

41333

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

22684

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 30, 2016

Bezpłatne badanie markerów nowotworowych! Lekarz medycyny informuje kobiety w wieku powyżej 40 roku życia o możliwości odbycia badania lekarskiego oraz nieinwazyjnego oznaczenia markerów nowotworowych (z grupy nowotworów układu rozrodczego) z oceną ryzyka onkologicznego raka jajnika....

data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.