Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

46 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.

Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Nie przegap

Kasza dla figury i zdrowia

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.

Ważne

Ważne

Kasze zawierają sporo białka roślinnego (ok. 100 g kaszy ma ok. 10 g białka). Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy.

Kasza nie dla każdego

Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Kasz tych nie powinny jeść osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na nowotwory, wycieńczeni. Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np. po operacjach.

>> Na następnej stronie przeczytasz o właściwościach odżywczych i leczniczych kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i kaszy manny.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 07.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 46)
KRSO, 17.04.2015 12.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To prawda ale daje paskudne zaparcia a to już jest problem i to nie byle jaki
 
malka, 08.03.2015 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaszki samo zdrowie , wiec polecam i proponuje wcinajcie je w kazdej postaci . Smacznego -
 
Lola, 31.01.2015 13.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na pierwszej stronie czytam i o białku w kaszach: "Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy." Na drugiej stronie o kaszy gryczanej czytam: " Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać." Komentarz zbędny.
 
Jack, 03.01.2015 14.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BZDURA że częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy
 
KASZOFIL, 10.11.2014 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma mocnego Saszy bez dobrej zdrowej kaszy.
 
Nikki, 28.10.2014 00.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ni e pisze i nie odmienia sie kaszy mannej. Powinno by kaszy manny. Nauczcie sie poprawnej formy.
 
Łukasz , 13.02.2014 21.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na Krakowskim Rynku otwarła się restauracja o nazwie Dobra Kasza Nasza, szczególnie polecam ze względu na to w jaki sposób jest serwowana. Można tam znaleźć coś dla siebie nie będąc fanem kaszy, nie byłem przekonany co do wizyty w tamtejszym lokaluu ale teraz wiem że można zjeść tanio i dobrze osobiście polecam kasze zapiekaną w piecu z boczkiem i śliwkami, pozdrawiam też tamtejszą obsługę chyba najmilsza na całym Rynku :)
 
kama, 12.01.2014 14.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Królową kasz pod względem zdrowotności jest kasza JAGLANA. Jest ona wręcz lekarstwem, dzięki swojemu zasadowemu odczynowi i działaniom odtruwającym. Jako dziecko nie przepadałam za nią, ale teraz zaczynam doceniać. Plusem jest szybkie przyrządzenie, jaglaną można naprawdę szybko ugotować. Do tego lekki sosik pomidorowo-warzywny i można kaszkę wcinać. Jak ktoś szuka przepisów na kaszę jaglaną, to polecam bloga gotujzdrowo - autor to facet z pasją i dużą wiedzą o medycynie chińskiej, miłośnik jaglanki ;) Niestety mój chłopak nie przepada za kaszą jaglaną, więc sama ją wcinam...
 
ewa, 11.09.2013 11.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dokładnie, napisane jest ze "Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm." natomiast Kasza jaglana ma odczyn zasadowy !! Pozdrawiam
 
iboga, 05.07.2013 14.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kuskus ;)
 
następne »
strona 1 z 5
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jaką wartość odżywczą ma JAJKO? Jaką wartość odżywczą ma JAJKO?

Jajko było uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach 70. nie wypowiedziano wojny cholesterolowi,...

więcej

17630

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne...

więcej

41004

MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii MAKARON dodaje energii, a ma mało kalorii

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do...

więcej

12997

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Wszystko zależy od tego, jaką tapiokę kupisz oraz jakie będzie miała przeznaczenie (informacją od producenta na opakowaniu). Tapioka występuje w postaci mąki, drobnych i większych perełek, ale także...

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej...

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim spożywanie różnorodnych produktów spożywczych. Staraj się postawić na warzywa, ale nie tylko pomidor, ogórek czy sałata. Pamiętaj o cukinii, burakach,...

Grupy wsparcia
data

Kwiecień 27, 2015

Witam. Szukam po forach skutecznego i szybkiego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów,i znalazłam wypowiedz dziewczyny która bardzo poleca produkt green coffe,pisze że zrzuciła 26kg w 3 miesiące i dołączyła taki link...

data

Kwiecień 27, 2015

Tak i jest pan informatykiem z zawodu :) z 9 letnim stażem w aikido. I jest pan pomimo tego, że trenerem to jeszcze i doradcą żywieniowym. Szkoda, że temat mi się tak popsuł może wypowie się ktoś kto nie chce nic reklamować, a napisze cos od siebie. Wielka szkoda tak marnować swój czas.

data

Kwiecień 27, 2015

Slimcea to suplement diety jak każdy inny. Działanie bezz potwierdzonych badań loboratoryjnych. Lekim, podkreślam -lekiem na odchudzanie, jest na rynku włoski lek -Libramed, który nawet stosuje sie u dzieci od 8 roku zycia, (zmniejsza obwód w pasie). Jest to zbiór naturalnych składników....

data

Kwiecień 27, 2015

Jak zamówiłam tabletki vita slim przez internet to jak długo trzeba czekać na kuriera ? Czy tylko płaci się tyle co mówią w tv czyli 98 + 7 zł kurier ?

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.