Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

55 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.

Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Nie przegap

Kasza dla figury i zdrowia

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.

Ważne

Ważne

Kasze zawierają sporo białka roślinnego (ok. 100 g kaszy ma ok. 10 g białka). Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy.

Kasza nie dla każdego

Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Kasz tych nie powinny jeść osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na nowotwory, wycieńczeni. Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np. po operacjach.

>> Na następnej stronie przeczytasz o właściwościach odżywczych i leczniczych kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i kaszy manny.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

Kasza - rodzaje kasz, walory odżywcze i sposoby gotowania

Kasza - rodzaje kasz, walory odżywcze i sposoby gotowania

Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 07.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 55)
Bogus, 02.02.2016 06.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla mnie kasza gryczana okraszona smazonym boczkiem to rarytas lepszy od gorzaly.Mialem juz jeden zawal ale juz jestem w formie no i jeszcze moge .Nie zawiele moge ale czasem. To wszystko dzieki kaszy gryczanej z boczulkiem.Pozdrawiam i smacznego.
 
leo, 24.01.2016 10.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kasze są zasadowe, jedynie kasza manna jest kwasowa. kasze to źródło zdrowia.
 
rafi, 24.08.2015 05.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że tak, kasza zakwasza organizm.
 
Kasia, 22.08.2015 23.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Będąc dzieckiem bardzo nie lubiłam kasz ( za wyjatkiem mannej na mleku z sokiem malinowym). Teraz, po 30-tce się do nich przekonałam i nie wyobrażam sobie dnia bez porcji kaszy. Zupełnie zostawilam uwielbiane przez lata chleb i makarony- kasza jest zdrowsza i nieprzetworzona, a poza tym dla naszych polskich żołądków o wiele lepiej przyswajalna niż makaron czy ryż.
 
AB-, 30.05.2015 14.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nauczcie się jeść kaszę i warzywa a rak was nie dosięgnie , jesli chodzi o mięso - to tylko świeże a konserwy i kiełbasy przy nadzwyczajnych okolicznościach
 
Maniek, 18.05.2015 11.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój brat rocznik 88 urodził się z 1 punktem. Mama zabrala go ze szpitala i zrobiła po swojemu - zmielona kasza gryczana - jak poszła miesiąc później lekarze nie wierzyli że to samo dziecko - w końcu miało już nie zyc... zamiast chleba, szczegolnie chrupiacego i pachnacego prosto z pieca jem tylko kasze, warzywa i owoce, Jak mawiaja azjaci - 3 biale smierci, maka, cukier i sol. Ja sie tego wystrzegam, moja dieta jest weganska, trenuje boks :) I tyle w temacie... pozdrawiam.
 
kaszomaniaczka, 14.05.2015 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kama, a próbowałaś chłopakowi zaserwować jaglaną np z pesto z pietruszki?(pietruszka, czosnek,oliwa,prażone ziarna słonecznika i siemienia) Zapewniam,że tak przyrządzoną kaszę wciśnie chyba każdy , nawet największy wróg kasz ;) U mnie się sprawdza ,pozdro ;)
 
m.k., 01.05.2015 21.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaparcie po kaszy? jakiej?
 
Franc, 01.05.2015 08.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Opis kasz bardzo dobry tylko jak zwykle pisany przez egoistę lub dyletanta. Czemu tak mówię no bo ani słowem nie wspomniano czy można te kasze podawać ludziom chorym na cukrzycę> W Polsce mamy 3 miliony chorych na cukrzycę i jest to problem, a zero możliwości wyleczenia! Jak niebezpieczna jest to choroba a właściwie jej skutki widzieliśmy ostatnio jak chora na cukrzycę kobieta wjechała samochodem w grupę przedszkolaków na chodniku. Nawet zdrowy człowiek powinien wiedzieć na co ewentualnie może zaszkodzić spożywany produkt.Takie opisy powinny być konsultowane ze specjalistami bo tylko tak mają wartość!!!
 
KRSO, 17.04.2015 12.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To prawda ale daje paskudne zaparcia a to już jest problem i to nie byle jaki
 
następne »
strona 1 z 6
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć Podwyższony POZIOM CUKRU we krwi - jak go obniżyć

Jeśli twój poziom cukru we krwi zbliża się do niebezpiecznej granicy, nie wpadaj w panikę....

więcej

42981

Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru Cudowny imbir - właściwości lecznicze i odchudzające imbiru

Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Właściwości...

więcej

40920

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

40258

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

22154

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Rzeczywiście łososie są źródłem metali ciężkich, dlatego zaleca się 1-2 porcje ryby do zjedzenia w tygodniu. Oczywiście w produktach dla dzieci w słoiczkach są ryby wolne od zanieczyszczeń. Wiem...

Forum
data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.