Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

51 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.

Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Nie przegap

Kasza dla figury i zdrowia

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.

Ważne

Ważne

Kasze zawierają sporo białka roślinnego (ok. 100 g kaszy ma ok. 10 g białka). Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy.

Kasza nie dla każdego

Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Kasz tych nie powinny jeść osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na nowotwory, wycieńczeni. Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np. po operacjach.

>> Na następnej stronie przeczytasz o właściwościach odżywczych i leczniczych kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i kaszy manny.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 07.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 51)
AB-, 30.05.2015 14.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nauczcie się jeść kaszę i warzywa a rak was nie dosięgnie , jesli chodzi o mięso - to tylko świeże a konserwy i kiełbasy przy nadzwyczajnych okolicznościach
 
Maniek, 18.05.2015 11.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój brat rocznik 88 urodził się z 1 punktem. Mama zabrala go ze szpitala i zrobiła po swojemu - zmielona kasza gryczana - jak poszła miesiąc później lekarze nie wierzyli że to samo dziecko - w końcu miało już nie zyc... zamiast chleba, szczegolnie chrupiacego i pachnacego prosto z pieca jem tylko kasze, warzywa i owoce, Jak mawiaja azjaci - 3 biale smierci, maka, cukier i sol. Ja sie tego wystrzegam, moja dieta jest weganska, trenuje boks :) I tyle w temacie... pozdrawiam.
 
kaszomaniaczka, 14.05.2015 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kama, a próbowałaś chłopakowi zaserwować jaglaną np z pesto z pietruszki?(pietruszka, czosnek,oliwa,prażone ziarna słonecznika i siemienia) Zapewniam,że tak przyrządzoną kaszę wciśnie chyba każdy , nawet największy wróg kasz ;) U mnie się sprawdza ,pozdro ;)
 
m.k., 01.05.2015 21.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zaparcie po kaszy? jakiej?
 
Franc, 01.05.2015 08.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Opis kasz bardzo dobry tylko jak zwykle pisany przez egoistę lub dyletanta. Czemu tak mówię no bo ani słowem nie wspomniano czy można te kasze podawać ludziom chorym na cukrzycę> W Polsce mamy 3 miliony chorych na cukrzycę i jest to problem, a zero możliwości wyleczenia! Jak niebezpieczna jest to choroba a właściwie jej skutki widzieliśmy ostatnio jak chora na cukrzycę kobieta wjechała samochodem w grupę przedszkolaków na chodniku. Nawet zdrowy człowiek powinien wiedzieć na co ewentualnie może zaszkodzić spożywany produkt.Takie opisy powinny być konsultowane ze specjalistami bo tylko tak mają wartość!!!
 
KRSO, 17.04.2015 12.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To prawda ale daje paskudne zaparcia a to już jest problem i to nie byle jaki
 
malka, 08.03.2015 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaszki samo zdrowie , wiec polecam i proponuje wcinajcie je w kazdej postaci . Smacznego -
 
Lola, 31.01.2015 13.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na pierwszej stronie czytam i o białku w kaszach: "Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy." Na drugiej stronie o kaszy gryczanej czytam: " Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać." Komentarz zbędny.
 
Jack, 03.01.2015 14.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BZDURA że częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy
 
KASZOFIL, 10.11.2014 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma mocnego Saszy bez dobrej zdrowej kaszy.
 
następne »
strona 1 z 6
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir to przyprawa, która coraz częściej znajduje zastosowanie w naszej kuchni - od flaków i...

więcej

14505

OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów OLEJE - który olej jest najzdrowszy i jak używać olejów

Choć olej to tłuszcz, jest wyjątkowo zdrowy, bo roślinny. Poza tradycyjnym rzepakowym i...

więcej

16645

AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

24105

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Pisze pani o wzroście wagi o 7kg, nie wiem jednak, w jakim czasie. Jeśli nastąpiło to w krótkim czasie, a nie zmieniła pani diety, to warto zbadać hormony tarczycy, gdyż duży wzrost wagi w krótkim...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Stepper pomaga wzmocnić i rozbudować mięśnie nóg i pośladków a nawet porawić sprawność układu krążenia. Praca nad nogami czy pośladkami zależy od tego, czy wykonujesz krótsze czy głębsze ruchy. Przód...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.