Wartości odżywcze kasz - KASZA manna, jęczmienna, gryczana, kuskus, kukurydziana, jaglana

45 komentarze
Autor: Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana... Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik. Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.

Perłowa i pęczak powstają z ziaren jęczmienia, kasza jaglana z prosa, manna i kuskus z pszenicy. Kukurydza jest surowcem do produkcji kaszy kukurydzianej, a z nasion gryki robi się kaszę gryczaną i krakowską. Najpierw ziarna zbóż są oczyszczane - pozbawiane części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Następnie, w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są polerowane, krojone, mielone, prażone. Im mniej oczyszczone i rozdrobnione ziarno, tym kasza zawiera więcej cennych składników odżywczych.

Nie przegap

Kasza dla figury i zdrowia

Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. Sporo jest również składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Kaszę powinni jeść:

  • nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
  • osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
  • osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
  • diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze, rekonwalescenci - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.

Ważne

Ważne

Kasze zawierają sporo białka roślinnego (ok. 100 g kaszy ma ok. 10 g białka). Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy.

Kasza nie dla każdego

Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy. Kasz tych nie powinny jeść osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na nowotwory, wycieńczeni. Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia, które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np. po operacjach.

>> Na następnej stronie przeczytasz o właściwościach odżywczych i leczniczych kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej, kukurydzianej i kaszy manny.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 07.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 45)
malka, 08.03.2015 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kaszki samo zdrowie , wiec polecam i proponuje wcinajcie je w kazdej postaci . Smacznego -
 
Lola, 31.01.2015 13.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na pierwszej stronie czytam i o białku w kaszach: "Ma ono niższą wartość odżywczą niż białko zwierzęce, bo brakuje w nim lizyny i tryptofanu (aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać sam). Dlatego najlepiej łączyć kaszę z mięsem lub mlekiem, by uzupełnić posiłek w potrzebne aminokwasy." Na drugiej stronie o kaszy gryczanej czytam: " Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać." Komentarz zbędny.
 
Jack, 03.01.2015 14.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BZDURA że częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy
 
KASZOFIL, 10.11.2014 14.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma mocnego Saszy bez dobrej zdrowej kaszy.
 
Nikki, 28.10.2014 00.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ni e pisze i nie odmienia sie kaszy mannej. Powinno by kaszy manny. Nauczcie sie poprawnej formy.
 
Łukasz , 13.02.2014 21.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na Krakowskim Rynku otwarła się restauracja o nazwie Dobra Kasza Nasza, szczególnie polecam ze względu na to w jaki sposób jest serwowana. Można tam znaleźć coś dla siebie nie będąc fanem kaszy, nie byłem przekonany co do wizyty w tamtejszym lokaluu ale teraz wiem że można zjeść tanio i dobrze osobiście polecam kasze zapiekaną w piecu z boczkiem i śliwkami, pozdrawiam też tamtejszą obsługę chyba najmilsza na całym Rynku :)
 
kama, 12.01.2014 14.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Królową kasz pod względem zdrowotności jest kasza JAGLANA. Jest ona wręcz lekarstwem, dzięki swojemu zasadowemu odczynowi i działaniom odtruwającym. Jako dziecko nie przepadałam za nią, ale teraz zaczynam doceniać. Plusem jest szybkie przyrządzenie, jaglaną można naprawdę szybko ugotować. Do tego lekki sosik pomidorowo-warzywny i można kaszkę wcinać. Jak ktoś szuka przepisów na kaszę jaglaną, to polecam bloga gotujzdrowo - autor to facet z pasją i dużą wiedzą o medycynie chińskiej, miłośnik jaglanki ;) Niestety mój chłopak nie przepada za kaszą jaglaną, więc sama ją wcinam...
 
ewa, 11.09.2013 11.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dokładnie, napisane jest ze "Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm." natomiast Kasza jaglana ma odczyn zasadowy !! Pozdrawiam
 
iboga, 05.07.2013 14.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kuskus ;)
 
domza , 15.05.2012 12.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
niektóre kasze są bleeeee a niektóre mniammmm
 
następne »
strona 1 z 5
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
AMARANTUS: właściwości i przepisy AMARANTUS: właściwości i przepisy

Amarantus - nazywany zbożem XXI wieku - należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Przed...

więcej

24105

MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA MĘSKA PŁODNOŚĆ – co jeść, by poprawić jakość NASIENIA

Amerykańscy naukowcy od lat badają wpływ pożywienia na płodność mężczyzn. Jak się okazuje, to co...

więcej

13627

Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności Potas - objawy niedoboru i najlepsze źródła w żywności

Chociaż potas znajduje się niemal we wszystkich produktach spożywczych, zdarza się, że zjadamy go...

więcej

56101

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi

Zwykle podajesz śledzie z cebulą lub w śmietanie. Przekonaj się, że pysznych możliwości jest...

więcej

18170

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Może pan zostać przy diecie Montignaca. Udostępniam panu informacje dotyczące diety trzustkowej (lekkostrawnej). Wskazówki dotyczące diety trzustkowej Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu...

O właściwościach, walorach zdrowotnych i składzie przeczytasz na http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html. W...

Istotne jest, aby pamiętać, że najlepiej jest tracić od 0,5 kg-1 kg na tydzień. Większy spadek masy ciała może powodować efekty jo-jo. A ile ma Pani wzrostu? Ile trwa ta aktywność fizyczna i jakiej...

Grupy wsparcia
data

Marzec 29, 2015

Mam wrażenie, że to była przenośnia z tą alergią, bo stwierdziła, że unika chemicznych suplementów, ale za to pije ten AloeLive BIO, który jest w zasadzie naturalnym wyrobem :)

data

Marzec 29, 2015

http://maciejszramka.bodybyvi.com/ Dni nareszcie stają się coraz dłuższe, robi się cieplej, przyroda budzi się do życia. To czas, by zrzucić ciepłe ubrania i cieszyć się słońcem. Ale wiem, co teraz powiesz: najpierw to ja muszę zrzucić zimowe zapasy tłuszczu, zanim zrzucę...

data

Marzec 28, 2015

ja schudłam 4 kg i sie bardzo ciesze bo moge robic to na co mam ochote..

data

Marzec 29, 2015

Według mnie jest to ściema jak połowa reklamowanych produktów w TV, luzdie nie dajcie sobie też wmówić tych wszystkich szajstw, chemia to chemia. Lepiej wyjść i pobiegąć :)

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.