Przepisy na potrawy z kaszy

2007-05-15 9:23
Przepisy na potrawy z KASZY
Autor: thinkstockphotos.com Przepisy na potrawy z KASZY

Wbrew powszechnej opinii kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Mają niewiele tłuszczu, więc odpowiednio przyrządzone są cennym składnikiem diety odchudzającej. Warto wypróbować przepisy na dania z kaszą.

Kasze nie tuczą, za to mają wiele wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Mają niewiele tłuszczu, więc odpowiednio przyrządzone są cennym składnikiem diety odchudzającej. Warto wypróbować przepisy na dania z kaszą.

Właściwości odżywcze kasz

Co prawda 100 g ugotowanej kaszy (2 łyżki) dostarcza ok. 330 kcal, ale ma sporo błonnika. Np. 100 g kaszy gryczanej i jęczmiennej zawiera ok. 6 g błonnika (dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby to ok. 30 g). Reguluje on perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu, a pęczniejąc w żołądku, sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Błonnik pomaga też przy zaparciach i kłopotach z trawieniem, które często dokuczają osobom otyłym.

Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy

Poza tym w kaszach nie znajdziemy wiele tłuszczu, dlatego powinny się z nimi (zwłaszcza gruboziarnistymi) zaprzyjaźnić stosujący diety odchudzające.

Kasze są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek. 100 g ugotowanej kaszy manny pokrywa niemal całkowicie dzienne zapotrzebowanie na węglowodany. Dlatego po kasze powinno się sięgać w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego. W związku z tym, że zawarta w kaszy skrobia łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi, dania na jej bazie powinni jeść także diabetycy.

Kaszę powinni też jeść nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile nie są solone).

Kasze powinny się również znaleźć w menu osób zagrożonych anemią osoby, np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo i kwas foliowy zapobiegające niedokrwistości.

Sałatka alpejska z kaszą kuskus

Składniki na 4 porcje: szklanka kaszy kuskus, cytryna, 3 łyżki oliwy, 2 pomidory pokrojone w kostkę, zielona i czerwona papryka pokrojona w kostkę, kilka oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżka estragonu, łyżka posiekanej mięty, sól, pieprz

Kuskus zalej 2 szklankami wrzącej osolonej wody, odczekaj 5 minut, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj sok z cytryny, pokrojone warzywa i przyprawy. Dopraw oliwą i wymieszaj. Włóż do lodówki na 3 godziny. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Kasze grube, zwłaszcza gryczana, zazwyczaj są zanieczyszczone - przed gotowaniem trzeba je więc kilka razy wypłukać w zimnej wodzie i osączyć.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy gryczanej, 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja), 8 suszonych grzybów, łyżeczka masła, 4 marchewki, 2 pietruszki, por, seler, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, 2 łyżeczki margaryny, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Kaszę ugotuj na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i ugotuj wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sok z cytryny i filety. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temp. 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Kulki z kaszy manny

Składniki na 4 porcje: pół szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru, 4 białka, pół szklanki łuskanych migdałów, łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej, sok i skórka otarta z cytryny.

Ziarenka nie będą się sklejały, jeśli do gotowania dodamy tłuszcz, np. masło (łyżka na 100 g kaszy).

Utrzyj białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, zmielone migdały, sok i skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową, a na końcu kaszę. Odstaw na parę godzin, a następnie uformuj małe kulki. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 150 st. C na złoty kolor.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki kaszy jaglanej, cebula, 400 g mięsa gotowanego, 2 łyżki oliwy, główka włoskiej kapusty, sól, pieprz, mielona papryka, suszony majeranek

Ugotuj kaszę tak, by była lekko twarda. Cebulę posiekaj, mięso pokrój w kostkę. Cebulę i mięso usmaż na oliwie, wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Liście kapusty sparz we wrzątku, usuń zgrubienia u nasady. Nałóż farsz i zawiń. Do rondla wlej oliwę i ułóż gołąbki. Podlej 1,5 litra wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 1 godziny. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

miesięcznik "Zdrowie"

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.