Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

41 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 16.10.2015

Komentarze (1 - 10 z 41)
ika, 17.05.2016 11.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dzisiaj żywność to nie co kiedyś. Nawozy , antybiotyki dla zwierząt, nawet pasze nie wiadomo co zawierają(pamiętacie dodatki mączki rybnej)....masakra, człowiek nie wie co je.
 
Magda, 08.05.2016 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dobry artykuł
 
Magda, 08.05.2016 13.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wydaję się dość dobra i nie aż tak strasznie drogą metodą
 
Tomek, 06.05.2016 16.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zauważyłem, aby kasza bez tych wszystkich czynności przed gotowaniem była gorzka. Gotowałem ją w saszetkach, jak woda w garczku była osolona, to kasza była słona, a jak podsypana cukrem pudrem, to słodka. Nie wiem jaka musi być ta kasza, aby bawić się z nią jak z jajkiem. Gotować zgodnie z opisem, wrzucić saszetkę do wrzątku, gotować 15 minut na wolnym ogniu, wyjąć, odcedzić i podawać. Pysznie, zdrowo i szybko :). PS. jadłem kaszkę wymieszaną z dżemem i tez była niezła ;).
 
karolka20, 26.04.2016 11.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam jeść kasze jaglaną do obiadu zamiast ziemniaków :) pycha
 
adaam, 16.04.2016 12.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
chyba jeden z najłatwiej strawnych posiłków. aby urozmaicić niektórzy dodają ich do posiłków, ale to głupota aby jeść kaszę jaglaną np. z czymś smażonym, wtedy nie jest już zdrowo. Ja też uważam, że jedzenie samej kaszy jest przesadą, dlatego jem ją z gotowanymi jajkami - można się zdrowo najeść.
 
Łukasz, 14.04.2016 06.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co ta kasza jaglana z moim mózgiem robi w równe 10 minut po zjedzeniu torebki to trudne jest opisać! Taki haj że po żadnych używkach nie doświadczyłem nigdy. Pierwszy etap to uderzenie niczym cegłą w głowę, natychmiast wyostrza się wzrok, wzrasta niewyobrażalnie zdolność koncentracji, skupienia i błyskawiczna zdolność adaptacyjna oczu do zmian ostrości, przy czym ten efekt jest zapewne spowodowany lepszą i błyskawiczną koncentracją, no i uderzenie hormonów szczęścia które wyzwala ta kasza tak wymiecie w bani że ho ho ho ho, szkoda tylko że wszystko trwa nie dłużej jak 10-20-25 minut, ale jest odpał
 
Paula, 05.04.2016 14.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak można być takim idiotą? Takie rozumowanie jest dla mnie abstrakcją.
 
Ula, 23.03.2016 10.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Też usiłowałam przekonać się do tej kaszy,więc ją wreszcie zrobiłam.Była w smaku okropna,może dlatego że niczego nie przelewałam,ale napewno nie była gorzka,więc nie bardzo wiem o co loto-)
 
energy, 16.02.2016 09.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1 kJ = 0,239 kcal 1 kcal = 4,184 kJ
 
następne »
strona 1 z 5
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

33931

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

29031

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

26226

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

24620

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Morwa biała jest rekomendowana głównie przy cukrzycy. Wyciąg z liści morwy białej zawiera substancję o nazwie dezoksymannojirymycyna, która hamuje aktywność enzymów, rozkładających węglowodany...

Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej...

Forum
data

Maj 19, 2016

Dokładnie. Najważniejsze to odpowiedni dobór składników. TZn jasne,że McDonald's będzie niezdrowy, ale turecki kebab ze świeżych, nieprzetworzonych składników, z mięsem (prawdziwym) i ręcznie przygotowanymi sosami, myślę, że raz na jakiś czas przejdzie ;)

data

Maj 19, 2016

Spróbowałem i miody na pewno prawdziwe. Najbardziej smakował mi miód z dzikiej róży. Delikatny i przyjemnym smaku. Dzięki za opinię.

data

Maj 10, 2016

Tylko natura. Np taki szpinak to jest bomba witaminowa! Poczytajcie sami: http://www.eyahoo.pl/szpinak-swietny-w-kuchni-i-zbawienny-dla-zdrowia/

data

Maj 05, 2016

Świeżo wyciskane soki, woda mineralna niegazowana, zielona herbata, kawa czarna parzona - bez cukru:P Ja to piję i generalnie nie narzekam;)))))

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.