Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

17 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 17)
ela, 22.11.2014 18.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana zawiera niewielkie ilości goitrogenów – związków, które zaburzają metabolizm jodu. Dlatego osoby cierpiące na dolegliwości tarczycowe, powinny spożywać ją z umiarem.
 
barkul, 07.11.2014 20.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gorzka kasza jaglana to zepsuta, zjełczała kasza. Dobra kasza nigdy nie jest gorzka. Poczytajcie książki Stefani Korżawskiej. Ona bardzo poleca kasze jaglana.
 
Maria, 07.11.2014 14.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja natomiast na śniadanie przyrządzam sobie kaszę jaglaną błyskawiczną, którą gotuję w niewielkiej ilości wody (mleka nie trawię), dodaję kilka suszonych moreli drobno pokrojonych a także drobno pokrojone orzechy włoskie. Uwielbiam to danie, czuję się najedzona a zarazem mój żołądek nie ma problemów z trawieniem. Polecam.
 
lalka, 06.11.2014 10.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytałam,że osoby chorujące na niedoczynność tarczycy nie powinny jeść kaszy jaglanej,czy ktoś wie o tym więcej,bo jakoś nie wierze.
 
Karolina, 22.10.2014 21.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podana ilosc kalorii w 100 gr kaszy donosi sie do kaszy przed czy po ugotowaniu?
 
hej, 16.10.2014 22.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odmierzam kubek kaszy, wsypuję do garnka, zalewam wrzątkiem, mieszam, odcedzam i przepłukuję. Zalewam zimną wodą w proporcji 1:2. Dodaję troszkę soli i zagotowuję pod przykryciem, po kilku minutach (2-4 zależy od garnka ile trzyma ciepło) wyłączam palnik, kasza dochodzi w garnku - najpóźniej po 15 minutach jest dobra. 40 minut gotowania to chyba na kleik?
 
Karin, 09.10.2014 19.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja gotuję podobnie, płuczę zimną wodą, później zalewam gorącą na 15 min, odlewam tą wodę i gotuje w świerzej.
 
SSSS, 11.09.2014 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najpierw opłukać kaszę pod zimną wodą ,a po chwila pod gorącą wodą..Zagotować wodę do wrzenia ..Wrzucić kaszę do wrzącej wody na 10minut (nie mieszając jej przy tym ) Po 10 minutach dodać sól do smaku -i trzymać kaszę jeszcze przez 15minut pod przykryciem
 
Ania, 20.08.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy przepis na chlebek z kaszą jaglaną i to bezglutenowy, uwielbiam go <3 http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-chleb-z-ziaren-z-dodatkiem.html
 
majbeti, 24.07.2014 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja kaszę najpierw prażę na patelni a później przelewam wrzątkiem i gotuję 1 szkl. kaszy + 1 szkl. wody + 1 szkl. mleka + szczypta soli, 15 min na bardzo małym ogniu pod pokrywą i zostawiam na następne 15 min pozdrawiam
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego...

więcej

15064

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

18574

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

33903

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

21284

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witam. To wszystko zależy od tego jakie ma Pani zapotrzebowanie energetyczne. Osoba o zapotrzebowaniu 1300 kcal może zjeść na śniadanie około 390 kcal, osoba o zapotrzebowaniu 1600 kcal może zjeść...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 27, 2014

plastry?? a co to takiego?? jaki mają skłąd?? że niby przez skórę odchudzają?? to chyba już fanaberia :D

data

Listopad 27, 2014

Dziewczyno, chcesz sobie zrujnować organizm??!! Kawa i fajka zamiast śniadania to najlepszy sposób na zniszczenie żołądka. Nie wspomnę o wymiotach - przecież to początek anoreksji! Koniecznie idź do dietetyka, a nie rujnujesz swoje ciało! Człowieku jesteś na najlepszej drodze do...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 26, 2014

Jak chce się oczyścić to przez 1 dzień nie jem nic :-) piję wyłącznie wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny oraz łyżeczką błonnika. Dzięki temu moje jelita znacznie lepiej "działają" poza tym doradzam stosowanie błonnika w codziennej diecie oczywiście z głową bo jego nadmiar również...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.