Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

9 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 27.08.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
Ania, 20.08.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy przepis na chlebek z kaszą jaglaną i to bezglutenowy, uwielbiam go <3 http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-chleb-z-ziaren-z-dodatkiem.html
 
majbeti, 24.07.2014 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja kaszę najpierw prażę na patelni a później przelewam wrzątkiem i gotuję 1 szkl. kaszy + 1 szkl. wody + 1 szkl. mleka + szczypta soli, 15 min na bardzo małym ogniu pod pokrywą i zostawiam na następne 15 min pozdrawiam
 
Maja, 21.07.2014 16.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana już od dawna gości w moim menu, gotuję ją niemal codziennie i ani razu nie wyszła mi gorzka! Ja nie wiem czemu wszyscy piszą tak o tej goryczce. Ja nie płuczę kaszy nigdy w wodzie tylko od razu wsypuję do garnuszka, gotuję i wychodzi mi pyszna, bez żadnej goryczki.
 
Maja, 10.07.2014 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
O jednej rzeczy, baaaaaaaaardzo ważnej nie powiedziano w powyższym artykule: kasza jaglana, aby miała dobry smak musi być gotowana w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodanie tych składników czyni jej smak przyjemnym, bez goryczki. Proporcje najlepiej samemu dobrać, ja daję cukru troszkę więcej, niż soli, a nie są to duże ilości. Na szklankę kaszy mała łyżeczka cukru i połowę z tego soli. SMACZNEGO!
 
Katarzyna, 12.06.2014 15.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana ma przyjemny smak. Jeśli jest gorzka to znaczy, że jest stara.
 
dietetyk, 12.05.2014 18.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o gotowanie kaszy, jest troszkę inaczej SYPKO - 1 objętość kaszy : 2 objętości wody PÓŁSYPKO - 1 : 2,5 ROZKLEJANIE GĘSTE 1 : 3 ROZKLEJANIE RZADKIE 1 : 6
 
A&A, 15.11.2013 11.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Popieram Annę! Idealna propozycja śniadaniowa!
 
udietetykow.pl, 26.06.2013 21.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oto świetne ciasto z kaszą JAGLANĄ: http://www.udietetykow.pl/ciasto-od-dietetyka/
 
Anna, 12.04.2013 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana jest zdrowa i wspaniała jako baza w sałatce tak jak sałatka z ryżem.Wystarczy dodać do niej warzywa,sałatę olej czy jakikolwiek inny sos wg upodobań.Taka sałatka jest nie tylko zdrowa ale i bardzo smaczna ,radzę spróbować.
 
reklama
Najpopularniejsze artykuły
SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,...

więcej

8808

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

21351

BRZOSKWINIE, morele, nektarynki - owoce pełne witamin BRZOSKWINIE, morele, nektarynki - owoce pełne witamin

Nie ma owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują brzoskwiniom,...

więcej

9048

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

11610

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 30, 2014

a ja schudłam 10kg w baaardzo krótkim czasie (z 62 na 52kg po dwójce dzieci, jako panna zawsze miałam 55kg) tak: 1. rano śniadanie bez węglowodanów (np. jajecznica bez chleba, parówki bez chleba, mozarella z pomidorami, jaja gotowane bez chleba itp) + herbata bez cukru 2. około południa...

data

Sierpień 29, 2014

ja schudłam 10kg w miesiąc (z 62 na 52kg), więc uważam, że jeśli ktoś ma dużo zbędnych kg to może tyle schudnąć, wystarczy samozaparcie

data

Sierpień 28, 2014

nie mozna wejsc na tę strone

data

Sierpień 29, 2014

A ja jestem ciekawa, kiedy ludzie pójdą po rozum do głowy? Jak można, choć przez chwilkę pomyśleć, że taka dieta istnieje. Dopóki dopóty będą chętni na takie cuda, oni będą się mnożyć, jak grzyby po deszczu! Aby schudnąć i zawsze mieć wymarzoną wagę, tylko pomogą zasady zdrowego...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.