Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

31 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 26.06.2015

Komentarze (1 - 10 z 31)
wiedzaczka, 27.08.2015 03.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
przelać kaszę tzn np przeplukac woda trzymajac kasze na sitku, ewentulanie mozna to zastapic umyciem jej w garnuszki i zlaniem tej wody [czyli przepłukać]. i potem wsypac to do czystej gotujacej się wody . wsypac bo kasza po myciu madal jest twarda wiec czemu nie :)
 
czytelnik, 06.07.2015 20.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą." Co to znaczy przelać kaszę? "Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać..." Kasza może być wsypana tylko raz, drugi raz może już być tylko wrzucona, przełożona!
 
siwy, 11.05.2015 21.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ty masz mózg zagrzybiony. ale bzdury wypisujesz.
 
Kasia, 14.04.2015 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
1 kcal = 1000 kalorii czyli że 100 gram kaszy = 0,35 kcal ? to bez sensu.
 
Maya69, 14.04.2015 14.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba 99% populacji jest zagrzybiona, więc każdemu przyda się dieta.
 
KasiaSE1, 03.04.2015 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pieczarki podsmażam z cebulą, doprawiam dość ostro pieprzem, mieszam z ugotowaną kaszą i doprawiam ziołami prowansalskimi. Pyszne :) (Opcjonalnie można doprawić czosnkiem, dodać natkę pietruszki no i co tam każdemu w duszy gra.)
 
AlergiczneDziecko.pl, 26.03.2015 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja ulubiona. Poczytajcie tutaj: http://alergicznedziecko.pl/j-jak-jaglanka/
 
AgataBristol, 24.03.2015 20.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdy byłam bodajże 4-latką byłąm w sanatorium które cudownie wspominam(Rabka) ale jedyną zmorą były koski z OHYDNEJ JAKIEJŚ KASZY O RDZAWYM KOLORZE...BRRRRPanie gdy nie dojadałam 1 dania lub zupy mlecznej ( ta kasza była we wszystkich chyba daniach) to za karę dostawałam mix niezjedzonych potraw na 1 talerzu...ale w zupie mlecznej to był najgorszy koszmar!!(a uwielbiam mleko i zupy mleczne od zawsze)!!!!Dopiero po latach się dowiedziałam jak się to ohydztwo nazywa...NIGSDY NIE TKNĘ!!!Za to chętnie jem wszelkie pozostałe kasze...:)
 
Aneta, 16.03.2015 09.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasze to obecny hit, jestem na etapie zastępowania jaglanką owsianki, ostatnio znalazłam parę fajnych przepisów na budyń. Co jeszcze robicie z kaszą jaglaną?
 
Ania, 04.03.2015 03.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba chodzi jej o test obciążeń organizmu ostatnio sama nad tym gdybałam
 
następne »
strona 1 z 4
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury KASZA najlepsza dla zdrowia i szczupłej figury

Kasze nie bez racji wracają do łask. Jeśli więc jadasz kasze tylko okazjonalnie, pora to zmienić....

więcej

26197

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

27799

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Proponuję udać się na badanie składu ciała. Takie badanie wykonywane cyklicznie, raz na 2-3 tygodnie, zobrazuje, co się dzieje w organizmie. Czy traci pani wodę, mięśnie, tkankę tłuszczową czy...

Prace domowe, prace w ogrodzie (czy w polu), zabawy z dziećmi są podstawowym elementem piramidy aktywności fizycznej. Są to wysiłki siłowo-wytrzymałościowe (tlenowo-beztlenowe). Nie można jednak...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.