Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

16 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 16)
barkul, 07.11.2014 20.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gorzka kasza jaglana to zepsuta, zjełczała kasza. Dobra kasza nigdy nie jest gorzka. Poczytajcie książki Stefani Korżawskiej. Ona bardzo poleca kasze jaglana.
 
Maria, 07.11.2014 14.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja natomiast na śniadanie przyrządzam sobie kaszę jaglaną błyskawiczną, którą gotuję w niewielkiej ilości wody (mleka nie trawię), dodaję kilka suszonych moreli drobno pokrojonych a także drobno pokrojone orzechy włoskie. Uwielbiam to danie, czuję się najedzona a zarazem mój żołądek nie ma problemów z trawieniem. Polecam.
 
lalka, 06.11.2014 10.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytałam,że osoby chorujące na niedoczynność tarczycy nie powinny jeść kaszy jaglanej,czy ktoś wie o tym więcej,bo jakoś nie wierze.
 
Karolina, 22.10.2014 21.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podana ilosc kalorii w 100 gr kaszy donosi sie do kaszy przed czy po ugotowaniu?
 
hej, 16.10.2014 22.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odmierzam kubek kaszy, wsypuję do garnka, zalewam wrzątkiem, mieszam, odcedzam i przepłukuję. Zalewam zimną wodą w proporcji 1:2. Dodaję troszkę soli i zagotowuję pod przykryciem, po kilku minutach (2-4 zależy od garnka ile trzyma ciepło) wyłączam palnik, kasza dochodzi w garnku - najpóźniej po 15 minutach jest dobra. 40 minut gotowania to chyba na kleik?
 
Karin, 09.10.2014 19.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja gotuję podobnie, płuczę zimną wodą, później zalewam gorącą na 15 min, odlewam tą wodę i gotuje w świerzej.
 
SSSS, 11.09.2014 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najpierw opłukać kaszę pod zimną wodą ,a po chwila pod gorącą wodą..Zagotować wodę do wrzenia ..Wrzucić kaszę do wrzącej wody na 10minut (nie mieszając jej przy tym ) Po 10 minutach dodać sól do smaku -i trzymać kaszę jeszcze przez 15minut pod przykryciem
 
Ania, 20.08.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy przepis na chlebek z kaszą jaglaną i to bezglutenowy, uwielbiam go <3 http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-chleb-z-ziaren-z-dodatkiem.html
 
majbeti, 24.07.2014 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja kaszę najpierw prażę na patelni a później przelewam wrzątkiem i gotuję 1 szkl. kaszy + 1 szkl. wody + 1 szkl. mleka + szczypta soli, 15 min na bardzo małym ogniu pod pokrywą i zostawiam na następne 15 min pozdrawiam
 
Maja, 21.07.2014 16.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana już od dawna gości w moim menu, gotuję ją niemal codziennie i ani razu nie wyszła mi gorzka! Ja nie wiem czemu wszyscy piszą tak o tej goryczce. Ja nie płuczę kaszy nigdy w wodzie tylko od razu wsypuję do garnuszka, gotuję i wychodzi mi pyszna, bez żadnej goryczki.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

19997

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

15760

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

19876

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

20339

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Witam. To wszystko zależy od tego jakie ma Pani zapotrzebowanie energetyczne. Osoba o zapotrzebowaniu 1300 kcal może zjeść na śniadanie około 390 kcal, osoba o zapotrzebowaniu 1600 kcal może zjeść...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Listopad 21, 2014

lepszy jest od tego całego g***** sprzedawanego w aptekach i sklepach

data

Listopad 21, 2014

Słuchaj, przede wszystkim potrzebujesz fachowej porady i dietetyka, który ułoży dietę specjalnie dla Ciebie, nie ma w internecie diety cud, która uleczy każdego, jesteśmy różni i to co działa na jednego nie koniecznie podziała na drugą osobę. Znalazłam ostatnio fajną firmę, za 60 zł masz...

data

Listopad 18, 2014

Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg...??

data

Listopad 21, 2014

Jesli jesz tylko 600 kalorii dziennie to tylko pogarszasz swój stan bo organizm magazynuje tę żywność. Robisz sobie krzywdę! Moim zdaniem, jak chcesz zdrowo schudnąć i się przy okazjji nie wykończyć to idź do dietetyka, który rozpisze Ci dietę po Twoje potrzeby.

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.