Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

13 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 22.10.2014

Komentarze (1 - 10 z 13)
Karolina, 22.10.2014 21.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podana ilosc kalorii w 100 gr kaszy donosi sie do kaszy przed czy po ugotowaniu?
 
hej, 16.10.2014 22.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Odmierzam kubek kaszy, wsypuję do garnka, zalewam wrzątkiem, mieszam, odcedzam i przepłukuję. Zalewam zimną wodą w proporcji 1:2. Dodaję troszkę soli i zagotowuję pod przykryciem, po kilku minutach (2-4 zależy od garnka ile trzyma ciepło) wyłączam palnik, kasza dochodzi w garnku - najpóźniej po 15 minutach jest dobra. 40 minut gotowania to chyba na kleik?
 
Karin, 09.10.2014 19.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja gotuję podobnie, płuczę zimną wodą, później zalewam gorącą na 15 min, odlewam tą wodę i gotuje w świerzej.
 
SSSS, 11.09.2014 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najpierw opłukać kaszę pod zimną wodą ,a po chwila pod gorącą wodą..Zagotować wodę do wrzenia ..Wrzucić kaszę do wrzącej wody na 10minut (nie mieszając jej przy tym ) Po 10 minutach dodać sól do smaku -i trzymać kaszę jeszcze przez 15minut pod przykryciem
 
Ania, 20.08.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy przepis na chlebek z kaszą jaglaną i to bezglutenowy, uwielbiam go <3 http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-chleb-z-ziaren-z-dodatkiem.html
 
majbeti, 24.07.2014 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja kaszę najpierw prażę na patelni a później przelewam wrzątkiem i gotuję 1 szkl. kaszy + 1 szkl. wody + 1 szkl. mleka + szczypta soli, 15 min na bardzo małym ogniu pod pokrywą i zostawiam na następne 15 min pozdrawiam
 
Maja, 21.07.2014 16.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana już od dawna gości w moim menu, gotuję ją niemal codziennie i ani razu nie wyszła mi gorzka! Ja nie wiem czemu wszyscy piszą tak o tej goryczce. Ja nie płuczę kaszy nigdy w wodzie tylko od razu wsypuję do garnuszka, gotuję i wychodzi mi pyszna, bez żadnej goryczki.
 
Maja, 10.07.2014 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
O jednej rzeczy, baaaaaaaaardzo ważnej nie powiedziano w powyższym artykule: kasza jaglana, aby miała dobry smak musi być gotowana w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodanie tych składników czyni jej smak przyjemnym, bez goryczki. Proporcje najlepiej samemu dobrać, ja daję cukru troszkę więcej, niż soli, a nie są to duże ilości. Na szklankę kaszy mała łyżeczka cukru i połowę z tego soli. SMACZNEGO!
 
Katarzyna, 12.06.2014 15.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana ma przyjemny smak. Jeśli jest gorzka to znaczy, że jest stara.
 
dietetyk, 12.05.2014 18.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o gotowanie kaszy, jest troszkę inaczej SYPKO - 1 objętość kaszy : 2 objętości wody PÓŁSYPKO - 1 : 2,5 ROZKLEJANIE GĘSTE 1 : 3 ROZKLEJANIE RZADKIE 1 : 6
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

18873

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

18211

Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to...

więcej

14217

PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych PESTKI Z DYNI na robaki: domowy sposób na odrobaczanie dzieci i dorosłych

Świeże pestki z dyni zjedzone na czczo&nbsp;to sprawdzony domowy sposób na&nbsp;odrobaczanie...

więcej

13584

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Czynniki wywołujące chorobę nie do końca są jeszcze poznane. Rozważa się rolę, między innymi, zaburzeń motoryki jelita, diety oraz czynników psychospołecznych. Stanowią one przedmiot wielu prac...

Grupy wsparcia
data

Październik 31, 2014

Przy olbrzymich wątpliwościach .......podjęlam sie do zastosowania nowej dla mnie diety Bodykey. Polega ona na dostosowaniu diety / na podstawie badań genetycznych - wyk. w Austrii/ indywidualnie dla mnie. Znam osoby takie jak ja /po 60-tce/ktore stosują te zalecenia i powoli...

data

Październik 31, 2014

dzięki za dzielenie się. powodzenia

data

Październik 30, 2014

Schudłam i zmieniłam nawyki żywieniowe dzięki kuracji z tabletkami Foreverslim.Schudłam a dzięki zmianą jakie wprowadziłam potrafię do dnia dzisiejszego utrzymać wagę.Dla mnie to jest olbrzymi sukces bo nigdy wcześniej na żadnej diecie nie udało mi się schudnąc aż tyle.

data

Październik 31, 2014

Uważam, że suplementy w ogóle są zbyteczne, wystarczy jeść odpowiednio dobrze, ale jak komuś ma pomóc świadomość, ze coś przyśpiesza to spalanie to czemu nie... ale jestem zwolennikiem naturalnych środków

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.