Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem:3-4.10.2014

Sprawdź, gdzie zbieramy »

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

10 komentarze
Autor: MK

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Kto szczególnie powinien zadbać o to, by znalazła się w jego diecie?

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana - właściwości lecznicze

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Nie przegap

Ważne

Ważne

Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej.

Kasza jaglana dla urody

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do sesji.

Kasza jaglana w diecie odchudzającej. Ile kalorii ma kasza jaglana?

Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna - 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 - dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków i osób będących na diecie Montignaca. Jednak nawet osoby odchudzające się nie powinny całkowicie rezygnować z jedzenia kaszy jaglanej - zawarty w niej krzem poprawia przemianę materii.

Jak gotować kaszę jaglaną, żeby nie była gorzka?

Kasza jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 27.08.2014

Komentarze (1 - 10 z 10)
SSSS, 11.09.2014 13.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najpierw opłukać kaszę pod zimną wodą ,a po chwila pod gorącą wodą..Zagotować wodę do wrzenia ..Wrzucić kaszę do wrzącej wody na 10minut (nie mieszając jej przy tym ) Po 10 minutach dodać sól do smaku -i trzymać kaszę jeszcze przez 15minut pod przykryciem
 
Ania, 20.08.2014 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najlepszy przepis na chlebek z kaszą jaglaną i to bezglutenowy, uwielbiam go <3 http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-chleb-z-ziaren-z-dodatkiem.html
 
majbeti, 24.07.2014 09.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja kaszę najpierw prażę na patelni a później przelewam wrzątkiem i gotuję 1 szkl. kaszy + 1 szkl. wody + 1 szkl. mleka + szczypta soli, 15 min na bardzo małym ogniu pod pokrywą i zostawiam na następne 15 min pozdrawiam
 
Maja, 21.07.2014 16.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana już od dawna gości w moim menu, gotuję ją niemal codziennie i ani razu nie wyszła mi gorzka! Ja nie wiem czemu wszyscy piszą tak o tej goryczce. Ja nie płuczę kaszy nigdy w wodzie tylko od razu wsypuję do garnuszka, gotuję i wychodzi mi pyszna, bez żadnej goryczki.
 
Maja, 10.07.2014 10.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
O jednej rzeczy, baaaaaaaaardzo ważnej nie powiedziano w powyższym artykule: kasza jaglana, aby miała dobry smak musi być gotowana w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodanie tych składników czyni jej smak przyjemnym, bez goryczki. Proporcje najlepiej samemu dobrać, ja daję cukru troszkę więcej, niż soli, a nie są to duże ilości. Na szklankę kaszy mała łyżeczka cukru i połowę z tego soli. SMACZNEGO!
 
Katarzyna, 12.06.2014 15.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana ma przyjemny smak. Jeśli jest gorzka to znaczy, że jest stara.
 
dietetyk, 12.05.2014 18.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o gotowanie kaszy, jest troszkę inaczej SYPKO - 1 objętość kaszy : 2 objętości wody PÓŁSYPKO - 1 : 2,5 ROZKLEJANIE GĘSTE 1 : 3 ROZKLEJANIE RZADKIE 1 : 6
 
A&A, 15.11.2013 11.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Popieram Annę! Idealna propozycja śniadaniowa!
 
udietetykow.pl, 26.06.2013 21.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oto świetne ciasto z kaszą JAGLANĄ: http://www.udietetykow.pl/ciasto-od-dietetyka/
 
Anna, 12.04.2013 10.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza jaglana jest zdrowa i wspaniała jako baza w sałatce tak jak sałatka z ryżem.Wystarczy dodać do niej warzywa,sałatę olej czy jakikolwiek inny sos wg upodobań.Taka sałatka jest nie tylko zdrowa ale i bardzo smaczna ,radzę spróbować.
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

18616

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

22655

Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

Owoce, choć są słodkie, mają mało kalorii. Pierwsze są truskawki, później czereśnie, wiśnie,...

więcej

10879

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

26030

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Kasiu, szkoda że nie napisałaś jakie dokładnie masz dolegliwości związane z nerkami. W tej sprawie nie będę mogła Ci pomóc. Co do odchudzania, bardzo ważne jest znać dokładny plan na dnia na kolejny...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Październik 01, 2014

Kurcze, opinie są bardzo podzielone, czy to kwestia organizmu, czy może Panie, które brały ten specyfik przy okazji dbały o zbilansowaną dietę i dużo ćwiczyły, stąd takie dobre efekty?

data

Październik 01, 2014

Hej, sorki, że odkopuje, ale czy ktoś ma może jakieś nowe informacje w tym temacie, czy bez zmian?

data

Październik 01, 2014

Ludzie, zastanówcie się, co piszecie! 20 kg w 2 miesiące to może schudnąć osoba, która waży 150 kg! Przeważnie jeśli nie macie aż takiej nadwagi, to żeby schudnąć zdrowo (!!!) i skutecznie, potrzebujecie kilku miesięcy. Utrata 1 kg tygodniowo może nie jest super efektowna od razu, ale...

data

Październik 01, 2014

Czy zwykła kawa odchudza? Opinie są podzielone, jednak jest teraz modny także taki wynalazek jak zielona kawa, której skuteczność została udowodniona badaniami w Stanach Zjednoczonych, ogólnie są to klasyczne ziarna kawy, jednak nie poddane procesowi palenia, dzięki temu mają dużo kwasu...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.