PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Co jesz? > Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

Owoce, choć są słodkie, mają mało kalorii. Pierwsze są truskawki, później czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki. Ich największą zaletą jest bogactwo witamin i minerałów, które dają zdrowie i przedłużają młodość. Jakie wartości odżywcze kryją się w owocach sezonowych?
A A A

Owoce zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem D (jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych) i B12 (występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego). Są źródłem minerałów, błonnika oraz bezcennych substancji barwnikowych, które neutralizują groźne dla zdrowia wolne rodniki. Większość owoców jagodowych dostarcza mało kalorii. Rekordy biją czereśnie – mają ich 2 razy więcej niż np. truskawki czy maliny.

Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?
Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?
Truskawkowe inspiracje
Truskawkowe inspiracje
Ciasto drożdżowe na święta
Ciasto drożdżowe na święta
Dieta owocowa - oczyszczające działanie cytrusów
Dieta owocowa - oczyszczające działanie cytrusów

Truskawki

Truskawki mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Bromelina (najwięcej jest jej w świeżym ananasie, dostępne są też preparaty z bromeliną) poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne - pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców.

Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.

Wartość odżywcza truskawek (100 g): kalorie - 28; węglowodany - 7,2 g; białko - 0,7 g; tłuszcze - 0,4 g; błonnik - 1,8 g.
Indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40.

Truskawki świetnie smakują z rozpuszczoną czekoladą lub z szampanem. Sos truskawkowy jest pysznym dodatkiem do lodów i deserów. Z truskawek robi się dżemy, konfitury, wina.

Polecamy: Cielęcina z różowym sosem z truskawek

Czereśnie

Mogą być żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone, prawie czarne. Jest w nich dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Są dość kaloryczne - porcja 100 g czereśni to 61 kcal. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy, dodają energii. Poprawiają samopoczucie osób cierpiących na reumatyzm.

Wartość odżywcza czereśni (100 g): kalorie - 61; węglowodany - 14,6 g; białko - 1 g; tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 1,3 g.
Indeks glikemiczny czereśni - 22.

Jada się je głównie na surowo. Czereśnie są też znakomitym dodatkiem do pierogów, ciast i deserów. Można przyrządzać z nich kompoty, konfitury, zupy i likiery. Czereśnie marynowane (przepis poniżej) dobrze smakują z pasztetem, pieczoną cielęciną, drobiem.

Rada: Ze względu na dużą ilość kwasów surowych czereśni nie powinno się jeść na czczo (dotyczy to wszystkich pestkowców!). Aby osłabić ich działanie, owoce trzeba żuć powoli, zagryzając np. ciastkiem owsianym, chrupkami.

Zrób: Wykwintne pikle z czereśni i wina

Maliny

Hodowlane, czerwone i żółte, są większe, ale mniej aromatyczne i uboższe w składniki odżywcze od malin leśnych. I jedne, i drugie należą do owoców nietrwałych, więc najlepiej jeść je zaraz po zebraniu.

Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Maliny nie tuczą, bo w 100 g owoców jest tylko 29 kcal. Robi się z nich doskonałe leguminy, kremy, musy, galaretki.

Wartość odżywcza malin (100 g): kalorie - 29; węglowodany - 12 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 6,7 g.
Indeks glikemiczny malin - 25.

Nadają się na zupy i do sałatek. Najpopularniejszym przetworem z tych owoców jest sok, ale doskonałe są też dżemy, przeciery i maliny we własnym soku.

Skosztuj: Sałatki z szynką, malinami i rukolą

Dla skwaszonych i... przesłodzonych

Owoce są zasadotwórcze. Dlatego powinni się nimi objadać miłośnicy mięsnej diety, która nadmiernie zakwasza organizm. Zaleca się je cierpiącym na nadkwasotę, bo łagodzą działanie kwasów żołądkowych. Mamy też dobrą wiadomość dla cukrzyków: zawarta w owocach fruktoza jest dobrze przyswajana przez organizm, więc chorzy na tę chorobę mogą bez przeszkód włączyć niezbyt słodkie owoce do swojej diety. Najzdrowsze są surowe, ale nie przy chorobie wrzodowej oraz niektórych schorzeniach trzustki i wątroby.

 

Wiśnie

Sokówki są ciemnoczerwone, szklanki – jasnoczerwone. Nie wszystkie są kwaśne. Wiśnie zawierają antocyjany chroniące przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków.

Wartość odżywcza wiśni (100 g): kalorie - 47; węglowodany - 10,9 g; białko - 0,9 g; tłuszcze - 0,4; błonnik - 3 g.
Indeks glikemiczny wiśni - 22.

Wiśnie nadają się na zupę, kompot, galaretkę i konfiturę, a także na nalewki i likiery, np. słynny maraskino.

Upiecz: Kruche babeczki z galaretką wiśniową

Dobry wybór i delikatne traktowanie

Wybieraj niekoniecznie piękne (mogą być hodowane na nawozach sztucznych), ale świeże, dojrzałe (lecz nie przejrzałe). Zrezygnuj z owoców, które cały dzień leżały na straganie, bo światło i ciepło niszczą witaminy, zwłaszcza C, B i beta-karoten. Kupuj w małych ilościach, bo pierwsze letnie owoce szybko tracą składniki odżywcze. Niektóre można przechować dzień, dwa w dolnej szufladzie lodówki. 
Przed jedzeniem starannie opłucz owoce pod bieżącą wodą, aby usunąć szkodliwe substancje chemiczne, np. pestycydy, lub bakterie pochodzące z nawozów naturalnych.

 

Porzeczki

Najsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g
Indeks glikemiczny - 25.

Wartość odżywcza czarnych porzeczek (100 g): kalorie - 35; węglowodany - 14,9 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,9 g
Indeks glikemiczny - 15.

Polecamy przepis na: Polędwiczki w aromatycznym sosie z porzeczek i jabłek

Agrest

Dojrzały agrest jest słodki i miękki. Dostarcza potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i dużo witaminy C. Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, oczyszcza, pobudza apetyt. Zawiera dużo pektyn, więc nadaje się na galaretki.

Wartość odżywcza agrestu (100 g): kalorie - 41; węglowodany - 11,8 g; białko - 0,8 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 3 g
Indeks glikemiczny agrestu - 15.

Pomysł na: Kurczaka słodko-kwaśnego w sosie agrestowym

Polecamy także
Awokado: właściwości i wartości odżywcze
Awokado: właściwości i wartości odżywcze
OWOCE bogate w witaminy: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, poziomki, porzeczki
OWOCE bogate w witaminy: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, poziomki, porzeczki
Składniki KOSMETYKÓW: OWOCE w preparatach do pielęgnacji skóry
Składniki KOSMETYKÓW: OWOCE w preparatach do pielęgnacji skóry
Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE
Uwaga, TE OWOCE TUCZĄ! Poznaj owoce, od których przybywa NA WADZE
 
Mięso a dieta
Hej, a jecie mięso z ekohodowli czy jednak kupujecie w hipermarketach? Bo u mnie na osiedlu jest sklep z mięsem z ekohodowli, podajże kiszeczka i zastanawiam się, czy nie zacząć właśnie takiego jadać. Cenowo wcale ...
 
 
Co sądzicie o botoksie?
Super artykuł, zwłaszcza dla tych, którzy zastanawiają się nad takim zabiegiem
 
 
Jakie zabiegi na zmarszczki?
no właśnie a jeśli chodzi o dietę, bo ja akurat wierzę w naturalną rewitalizację organizmu to jak ją ustalić, żeby była odpowiednia?
 
 
depresja spowodowana zimą i brakiem słońca
Autor: Agata22
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.