Wartości odżywcze OWOCÓW: truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki, agrest

Konsultant:Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk z Akademii Medycznej w Warszawie
5 komentarze
Autor: Magdalena Wróblewska

Owoce, choć są słodkie, mają mało kalorii. Pierwsze są truskawki, później czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki. Ich największą zaletą jest bogactwo witamin i minerałów, które dają zdrowie i przedłużają młodość. Jakie wartości odżywcze kryją się w owocach sezonowych?

Owoce zawierają wszystkie witaminy, z wyjątkiem D (jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych) i B12 (występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego). Są źródłem minerałów, błonnika oraz bezcennych substancji barwnikowych, które neutralizują groźne dla zdrowia wolne rodniki. Większość owoców jagodowych dostarcza mało kalorii. Rekordy biją czereśnie – mają ich 2 razy więcej niż np. truskawki czy maliny.

Nie przegap

Truskawki

Truskawki mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Bromelina (najwięcej jest jej w świeżym ananasie, dostępne są też preparaty z bromeliną) poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn, ma też działanie przeciwzapalne - pomaga leczyć zapalenie zatok i żył oraz urazy sportowców.

Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.

Wartość odżywcza truskawek (100 g): kalorie - 28; węglowodany - 7,2 g; białko - 0,7 g; tłuszcze - 0,4 g; błonnik - 1,8 g.
Indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40.

Truskawki świetnie smakują z rozpuszczoną czekoladą lub z szampanem. Sos truskawkowy jest pysznym dodatkiem do lodów i deserów. Z truskawek robi się dżemy, konfitury, wina.

Polecamy: Cielęcina z różowym sosem z truskawek

Czereśnie

Mogą być żółte, różowe, czerwone, ciemnoczerwone, prawie czarne. Jest w nich dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Są dość kaloryczne - porcja 100 g czereśni to 61 kcal. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy, dodają energii. Poprawiają samopoczucie osób cierpiących na reumatyzm.

Wartość odżywcza czereśni (100 g): kalorie - 61; węglowodany - 14,6 g; białko - 1 g; tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 1,3 g.
Indeks glikemiczny czereśni - 22.

Jada się je głównie na surowo. Czereśnie są też znakomitym dodatkiem do pierogów, ciast i deserów. Można przyrządzać z nich kompoty, konfitury, zupy i likiery. Czereśnie marynowane (przepis poniżej) dobrze smakują z pasztetem, pieczoną cielęciną, drobiem.

Rada: Ze względu na dużą ilość kwasów surowych czereśni nie powinno się jeść na czczo (dotyczy to wszystkich pestkowców!). Aby osłabić ich działanie, owoce trzeba żuć powoli, zagryzając np. ciastkiem owsianym, chrupkami.

Zrób: Wykwintne pikle z czereśni i wina

Maliny

Hodowlane, czerwone i żółte, są większe, ale mniej aromatyczne i uboższe w składniki odżywcze od malin leśnych. I jedne, i drugie należą do owoców nietrwałych, więc najlepiej jeść je zaraz po zebraniu.

Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Maliny nie tuczą, bo w 100 g owoców jest tylko 29 kcal. Robi się z nich doskonałe leguminy, kremy, musy, galaretki.

Wartość odżywcza malin (100 g): kalorie - 29; węglowodany - 12 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,3 g; błonnik - 6,7 g.
Indeks glikemiczny malin - 25.

Nadają się na zupy i do sałatek. Najpopularniejszym przetworem z tych owoców jest sok, ale doskonałe są też dżemy, przeciery i maliny we własnym soku.

Skosztuj: Sałatki z szynką, malinami i rukolą

Ważne

Ważne

Dla skwaszonych i... przesłodzonych

Owoce są zasadotwórcze. Dlatego powinni się nimi objadać miłośnicy mięsnej diety, która nadmiernie zakwasza organizm. Zaleca się je cierpiącym na nadkwasotę, bo łagodzą działanie kwasów żołądkowych. Mamy też dobrą wiadomość dla cukrzyków: zawarta w owocach fruktoza jest dobrze przyswajana przez organizm, więc chorzy na tę chorobę mogą bez przeszkód włączyć niezbyt słodkie owoce do swojej diety. Najzdrowsze są surowe, ale nie przy chorobie wrzodowej oraz niektórych schorzeniach trzustki i wątroby.

Wiśnie

Sokówki są ciemnoczerwone, szklanki – jasnoczerwone. Nie wszystkie są kwaśne. Wiśnie zawierają antocyjany chroniące przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków.

Wartość odżywcza wiśni (100 g): kalorie - 47; węglowodany - 10,9 g; białko - 0,9 g; tłuszcze - 0,4; błonnik - 3 g.
Indeks glikemiczny wiśni - 22.

Wiśnie nadają się na zupę, kompot, galaretkę i konfiturę, a także na nalewki i likiery, np. słynny maraskino.

Upiecz: Kruche babeczki z galaretką wiśniową

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Dobry wybór i delikatne traktowanie

Wybieraj niekoniecznie piękne (mogą być hodowane na nawozach sztucznych), ale świeże, dojrzałe (lecz nie przejrzałe). Zrezygnuj z owoców, które cały dzień leżały na straganie, bo światło i ciepło niszczą witaminy, zwłaszcza C, B i beta-karoten. Kupuj w małych ilościach, bo pierwsze letnie owoce szybko tracą składniki odżywcze. Niektóre można przechować dzień, dwa w dolnej szufladzie lodówki. 
Przed jedzeniem starannie opłucz owoce pod bieżącą wodą, aby usunąć szkodliwe substancje chemiczne, np. pestycydy, lub bakterie pochodzące z nawozów naturalnych.

Porzeczki

Najsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g
Indeks glikemiczny - 25.

Wartość odżywcza czarnych porzeczek (100 g): kalorie - 35; węglowodany - 14,9 g; białko - 1,3 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,9 g
Indeks glikemiczny - 15.

Polecamy przepis na: Polędwiczki w aromatycznym sosie z porzeczek i jabłek

Agrest

Dojrzały agrest jest słodki i miękki. Dostarcza potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i dużo witaminy C. Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, oczyszcza, pobudza apetyt. Zawiera dużo pektyn, więc nadaje się na galaretki.

Wartość odżywcza agrestu (100 g): kalorie - 41; węglowodany - 11,8 g; białko - 0,8 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 3 g
Indeks glikemiczny agrestu - 15.

Pomysł na: Kurczaka słodko-kwaśnego w sosie agrestowym

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
wacław, 27.02.2013 11.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
niezłe pszysmaki la lusiu
 
lita, 25.06.2012 20.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czereśnie mają68kal w 100gr. dla mnie nieważne ...są tak krótko w roku i mają tyle zbawiennych działan na organizm człowieka
 
grazyna, 14.06.2012 12.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
chciałam wiedzieć ile kalorii mają czereśnie bo przez tydzien jem ich bardzo dużo... życzę wszystkimtego same jedzcie owoce i bądżcie zdrowi!!!!!!!!!!!!!!!!
 
oskarka, 14.10.2010 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
a ja polecam owoce żurawiny - są pyszne i zdrowe, można je dodawać do wielu dań i robić z nich soki. poza tym pozytywnie wpływają na funkcjonowanie pęcherza moczowego, a wyciąg z owoców żurawiny jest w składzie wielu suplementów diety działających na drogi moczowe, np w ProUro:)
 
mary, 02.07.2010 16.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
odetchnęłam z ulgą. Staram się dbać o linię, a przed chwilą zjadłam sporą miskę czereśni i malin. Ale co tam. Jest lato. A z tej strony dowiedziałam się że owoce to bardziej witaminy i suplementy diety, niż kalorie:) POZDRAWIAM :D
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

21220

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

34944

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

31824

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

20875

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Produkty dozwolone w diecie: Niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (maksymalnie 0,5 l dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu,...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Listopad 26, 2014

takie czasy dlatego trzeba posiadać wiedzę i niestety wszystko sprawdzać bo na każdym kroku chcą nas oszukać;/ Nie byłam przekonana do suplementów diety bo opinie były różne ale zamówiłam jedno opakowanie Novoslimu i faktycznie jestem zadowolona, negatywy to albo efekt złej diety albo...

data

Listopad 25, 2014

warto zerknac na tego typu blog dieta3dchilli.blogspot.com

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 25, 2014

Z tego co wiem to sok z acai może raczej stanowić uzupełnienie diety w witaminy ale sam jako taki nie stanowi podstawy diety.Mój zięć,człowiek bardzo aktywny- jeżdzi na rowerze,biega,pływa-pił go przez jakiś czas,żeby mieć więcej energii.W końcu jednak stwierdził,że nie widzi różnicy w...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.