Naturalne kosmetyki z kwiatów - właściwości róży, lawendy, ylang-ylang

2 komentarze
Autor: Anna Guttman - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Zachwycają różnorodnością barw i kształtów, uwodzą zapachem. Same są symbolem piękna i dbają także o naszą urodę. Kwiaty należą do najcenniejszych składników perfum, kremów, szminek, toników.

Naturalne kosmetyki z wyciągiem z kwiatów

Naturalne kosmetyki z kwiatów - właściwości róży, lawendy, ylang-ylang

Mogą nawilżać, odżywiać, tonizować, łagodzić podrażnienia – mowa o olejkach eterycznych, najbardziej pożądanych przez przemysł kosmetyczny i perfumeryjny składnikach kwiatów. Są to wonne substancje uzyskiwane poprzez destylacje np. kwiatowych płatków parą wodną. Stanowią mieszaninę czasem nawet kilkuset rozmaitych związków chemicznych, które maja ogromna przewagę nad substancjami syntetycznymi stosowanymi w kosmetykach. O ile te uzyskiwane chemicznie działają najczęściej jedynie na powierzchni skóry (potrzebują specjalnych nośników, by przeniknąć głębiej), to naturalne olejki eteryczne wnikają przez warstwę naskórka do skóry właściwej i docierają do krwiobiegu. Dbają o prawidłowe odżywienie tkanek, wydalanie toksyn i stymulują procesy odnowy komórkowej.

Balsam dla ciała

Dzięki swoim możliwościom dotarcia do głębszych warstw skóry naturalne ekstrakty i olejki kwiatowe oraz ich mieszanki są bardzo cenionym (i kosztownym) składnikiem przede wszystkim kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji. Maja rożne działanie, zależnie od tego, z jakich kwiatów je uzyskano. Oto te, które najczęściej można znaleźć w kosmetykach.

Nie przegap

RÓŻA – królowa kwiatów

Z jej płatków wytwarzany jest olejek (najmniej alergizujący spośród wszystkich olejków eterycznych). Ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Koi cerę wrażliwą, a zmęczonej dodaje blasku. Korzystnie wpływa na rozszerzone naczynka krwionośne, wzmacnia je i zmniejsza zaczerwienienia. Ponadto poprawia stan starzejącej się skóry – wygładza zmarszczki i zwiększa jej jędrność. A dodany do kremów pod oczy zmniejsza cienie i obrzęki.

Natomiast woda różana (pozostałość po procesie destylacji płatków) jest bogata w biolfawonoidy i lotne olejki eteryczne. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i kojąco. Oczyszcza, poprawia napięcie skóry, nadaje jej zdrowy koloryt. Jest idealnym tonikiem do każdej cery, bo nie narusza ochronnej warstwy hydrolipidowej skóry. Z wody różanej można przygotowywać okłady na zmęczone powieki i zaczerwienione spojówki. Skutecznie łagodzi podrażnienia oczu, dodaje im blasku.

LILIA WODNA – kwiat zwany lotosem

Lilia kojarzy się z niewinnością i czystością. Wyciąg z kwiatów i nasion wykorzystywany jest w kosmetykach niwelujących zmarszczki mimiczne, bo ma właściwości rozluźniające – po zastosowaniu kremów z lilią wodną skóra staje się gładka, nawilżona, elastyczna i zrelaksowana. Wyciąg z lotosu często łączony jest z wyciągiem z bambusa, który ma zdolność pobudzania wewnątrzkomórkowej przemiany materii. Duet tych roślin odświeża i rozświetla skórę, można go znaleźć zwłaszcza w żelach pod prysznic, balsamach do ciała czy lekkich kremach do twarzy. W szamponach wykazuje działanie regenerujące.

YLANG-YLANG – relaksuje umysł i ciało

Egzotyczny kwiat o odurzającym zapachu cieszy się opinią afrodyzjaku. Ma właściwości antyseptyczne i nawilżające, reguluje wydzielanie sebum. Można go znaleźć w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej oraz zalecanych do pielęgnacji przetłuszczających się i wypadających włosów. Wykorzystywany jest także w olejkach do masażu i balsamach oraz preparatach antycellulitowych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 19.05.2015

Komentarze (1 - 2 z 2)
Monia - pierwszy raz :), 24.03.2015 09.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Orientuje się ktoś, czy lawenda jest dobra dla starszych osób? Moja babcia bardzo lubi zapach lawendy i chciałam jej kupić różne kosmetyki na święta, ale nie wiem czy nie uczulą :/ ktoś stosuje? Może polecacie jakieś konkretne? Pozdrawiam cieplutko!
 
Joanna , 24.03.2015 09.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od wielu lat używam kosmetyków z wyciągiem z róży i polecam. Są delikatne, super się nadają dla alergików, bo koją skórę. Najbardziej lubie tonik i zwykłą wodę różaną, którą kupuje w internecie. Prosty i tani, ale super kosmetyk!
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Kosmetyki dla dzieci - jakie kosmetyki wybierać dla skóry dziecka? Kosmetyki dla dzieci - jakie kosmetyki wybierać dla skóry dziecka?

Skóra dziecka różni się od skóry dorosłego - jest wrażliwa i skłonna do podrażnień, dlatego też...

więcej

1793

Glinka kosmetyczna – rodzaje, właściwości, zastosowanie glinki kosmetycznej Glinka kosmetyczna – rodzaje, właściwości, zastosowanie glinki kosmetycznej

Glinka kosmetyczna to minerał naturalny, który pełni też funkcję naturalnego kosmetyku. Glinki...

więcej

1089

Dermokosmetyki, czyli ratunek dla wrażliwej skóry Dermokosmetyki, czyli ratunek dla wrażliwej skóry

Jeśli masz wrażliwą, skłonną do alergii skórę, dermokosmetyki to rozwiązanie właśnie dla ciebie....

więcej

109

OLEJ ARGANOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju arganowego OLEJ ARGANOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju arganowego

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie olej...

więcej

1885

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zapewne przez intensywne obgryzanie skórek naruszyłaś macierz paznokci, a co za tym idzie prawidłowy ich wzrost. Na pewno można próbować nadawać im poprawny kształt spiłowując mocniej boki paznokci....

Powinna pani zgłosić się z dzieckiem do dermatologa pediatry, konieczne jest postawienie jednoznacznego rozpoznania opisywanej zmiany skórnej, szczególnie w przypadku jej progresji.

Powinni państwo zgłosić się do dermatologa lub lekarza POZ. Jeśli u współlokatorów pojawiło się swędzenie, istnieje ryzyko, że pani świerzb był niedoleczony. Wtórna alergizacja może wystąpić u osoby...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.