Substancje aktywne

Gliceryna często występuje w składzie kosmetyków, ponieważ pozytywnie wpływa na ich konsystencję i trwałość. Silnie i dogłębnie nawilża i regeneruje skórę. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma gliceryna i jakie znajduje zastosowanie - nie tylko w kosmetyce.
Równowaga PEH to rodzaj pielęgnacji włosów, mający im zapewnić niezbędne do zdrowego wzrastania składniki. O jakie konkretnie substancje w równowadze PEH chodzi, w jaki sposób działają one na kondycję i wygląd włosów oraz w jakich ilościach je stosować?
Ałun to minerał znany bardziej jako "kamyk po goleniu". Jego działanie, hamujące krwawienie i antybakteryjne, znane jest od wieków. Tradycyjnie ałun używany był do nacierania skóry po goleniu, do tamowania krwi i eliminacji zapachu potu. Dziś, w dobie przesytu chemicznymi, nie zawsze zdrowymi kosmetykami, ałun wraca do łask. Poznaj zastosowanie ałunu i dowiedz się, jak go używać.
Każda skóra, niezależnie od rodzaju, potrzebuje nawilżania, dlatego kremy nawilżające są podstawą codziennej pielęgnacji. Jak działają i które składniki sprawiają, że krem rzeczywiście nawilża skórę?
Mocznik, choć znany jest od dawna, dopiero kilka lat temu wdarł się przebojem do receptur kosmetyków jako składnik, który poradzi sobie z wieloma problemami skóry. Poznaj właściwości i zastosowanie mocznika w kosmetykach!
Maść cynkowa kosztuje zaledwie kilka złotych, skutecznością i szybkością działania przewyższa wiele drogich specyfików. W dodatku przydaje się w wielu różnych sytuacjach. Właśnie dlatego warto mieć w domowej apteczce choć jedno opakowanie maści cynkowej lub jej młodszej siostry - pasty cynkowej.
Olejek arganowy dawniej szczególnie popularny był w Maroku - stanowił ważny składnik diety i środek pielęgnacyjny. Teraz właściwości olejku arganowego doceniły też nowoczesne światowe firmy kosmetyczne, wykorzystując go w produktach do włosów i do twarzy. Kropla olejku arganowego potrafi zdziałać więcej niż najlepszy krem lub odżywka. Sprawdź, jakie zastosowanie ma ten naturalny olej.
Wazelina to uniwersalny produkt, którego właściwości sprawiają, że znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Tłusta pasta wykorzystywana jest przez kobiety na całym świecie. Wazelina doskonale nawilża spierzchnięte usta, łagodzi podrażnione skórki przy paznokciach, wygładza łokcie i kolana. Jest również doskonałą bazą do tworzenia domowych kosmetyków.
Pszczoły produkują nie tylko smaczny miód. Pozostałe produkty pszczele: mleczko pszczele, propolis, wosk pszczeli i pierzga (pyłek kwiatowy utrwalony przez pszczoły) także znajdują szerokie zastosowanie. Między innymi jako cenne składniki kosmetyków.
Kosmetyki ze śluzem ślimaka są hitem pielęgnacyjnym od wielu lat. Swoją popularność zawdzięczają niezwykłym właściwościom pielęgnacyjnym tego składnika. Śluz ślimaka ma przede wszystkim właściwości gojące - wspomaga gojenie się ran, zmian trądzikowych i podrażnień. Doskonale wygładza i ujędrnia skórę, również naznaczoną procesem starzenia.
Talk to jeden z minerałów najczęściej występujących w składzie kosmetyków. Mimo to nadal jest kojarzony głównie z… pupą niemowlęcia. Kiedy talk może uratować nam życie, a kiedy jest groźny dla zdrowia? Sprawdź, czy lepiej mieć go zawsze pod ręką, czy wyrzucić do kosza.
Panthenol to składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak kremy, balsamy, czy szampony do włosów. Panthenol wykazuje właściwości gojące i regenerujące uszkodzony i wysuszony naskórek, pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci, leczy oparzenia słoneczne. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma panthenol i w jakich kosmetykach można znaleźć tę substancję.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019