ŻYWIENIE DZIECI: zasady zdrowej diety dla dziecka

2008-01-25 12:25

Prawidłowe żywienie dzieci jest warunkiem zdrowego rozwoju fizycznego i umysłowego, a także wzmacnia odporność naszych pociech. Zdrowa dieta dla dziecka to nie tylko dobrze skomponowany obiad, ale także przekąski, po które dzieci sięgają w różnych sytuacjach i o różnych porach dnia.

Zdrowa dieta dla dziecka powinna być zgodna z zasadami żywienia. Nie tylko dzieci, ale również dorośli, którzy pierwszy posiłek jedzą wcześnie rano, powinni jeść drugie śniadanie. Znakomicie uzupełnia ono niedobory energii ( powinno dostarczać od 175-380 kcal w zależności od wieku, płci i aktywności fizycznej, czyli ok. 10-15% dziennego zapotrzebowania na energię) oraz składników odżywczych. Zaspokaja głód, dzięki czemu nie masz pokusy podjadania drobnych, zazwyczaj niezdrowych przekąsek dla „oszukania głodu”. Tym samym nie narażasz się na nadwagę, która często jest wynikiem spożywania nadmiaru cukru i tłuszczów, pochodzących z produktów podjadanych między podstawowymi posiłkami.

Żywienie dzieci: ważne drugie śniadanie

Na drugie śniadanie dla dziecka lepiej jest przygotować kanapkę w domu – w ten sposób będziesz pewna, że jego posiłki są zdrowe. W większości sklepików szkolnych, niestety, dostępne jest tylko niepełnowartościowe jedzenie (pączki, ciastka, chipsy, słodycze), które nie zaspokaja potrzeb organizmu dziecka lub nastolatka, a w dłuższym okresie może powodować nadwagę.

Żelki dla dzieci - czy są zdrowe? Odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]

Ważne

prof. Aleksander Szczygieł, organizator i wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia:

Prawidłowe odżywianie jest konieczne nie tylko dlatego, aby zapobiec chorobom, ale i dlatego, ażeby umożliwić wyzwolenie wszystkich potencjalnych sił biologicznych organizmu, co jest warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz wytworzenia należytej odporności na niekorzystne działanie czynników środowiskowych.

Żywienie dzieci: lekka kolacja

Objadanie się na noc jest niezdrowe. Dlatego specjaliści od żywienia zalecają, aby ostatni posiłek przed snem był niskokaloryczny i lekkostrawny. Powinno się go zjadać najpóźniej dwie godziny przed położeniem się do łóżka. Najlepsza kanapka na noc jest np. z chudą wędliną drobiową i warzywami.

Żywienie dzieci: częste posiłki, ale małe porcje

Prawidłowe żywienie dzieci polega na dostarczaniu w codziennej diecie, w odpowiednich proporcjach, różnorodnych produktów z 5 grup:

  • mięso, drób, ryby
  • mleko i przetwory mleczne
  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe
  • tłuszcze roślinne

Najlepiej jeść 5 razy dziennie, ale małe porcje. W menu zaplanuj dużo surowych i lekko podgotowanych warzyw, a także owoce. Ogranicz tłuszcze nasycone (głównie pochodzenia zwierzęcego), a więc podawaj mniej mięsa, wędlin i tłustych serów, a więcej więcej ryb i chudego drobiu. Do przyrządzania potraw używaj oleji roślinnych lub oliwy, do smarowania pieczywa wartościowych odżywczo miękkich margaryn, bez szkodliwych izomerów trans. Ogranicz słodycze i sól.

Zrób to koniecznie

  • Z produktów mlecznych wybieraj te bez dodatku cukru.
  • Postaw na chude mięsa i wędliny. Unikaj pasztetów, boczku, kiełbasy. Nie podawaj dziecku mięsa smażonego - zastąp je gotowanym, duszonym, pieczonym.
  • Przynajmniej raz w tygodniu podawaj ryby, najlepiej morskie (zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze omega-3, jod i selen).
  • Do każdego posiłku podawaj warzywa, przede wszystkim surowe.
  • Z produktów węglowodanowych wybieraj razowe pieczywo, grube kasze, soczewicę, faspę, groch.
  • Do surówek i sałatek dodawaj peje roślinne lub piwę, gdyż zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
  • Ogranicz – tylko do specjalnych okazji – słodycze, cukier, soki i słodzone napoje gazowane. Dostarczają one przede wszystkim dużo kalorii.
  • Nie musisz ograniczać ilości tłuszczów w diecie, ale dla zdrowia, profilaktycznie używaj przede wszystkim tłuszczów roślinnych.
  • Żywienie dzieci: kanapki na każdą okazję

    Podstawowym elementem naszej codziennej diety są kanapki. Jemy je na śniadanie, w szkole, w pracy, a także na kolację. Dlatego ważne jest, by były zdrowe i smaczne. Najlepiej, by znalazło się na niej wszystkiego po trochu. Kanapka to prosty posiłek przyrządzany na bazie pieczywa i różnorodnych dodatków, np. sera, wędliny, past, warzyw. Jest łatwa do przygotowania, może być bardzo pożywna i smaczna. Pomysłów na kanapkę są tysiące. Anglicy mają swój sandwich z tostowego pieczywa. Francuzi najchętniej jako bazy kanapki używają bagietki. Włosi uwielbiają bruschettę, czyli grzankę natartą aromatycznym czosnkiem, skropiona oliwą i obłożoną plastrami pomidora posypanymi bazylią. W Polsce kanapki też mają swoją wieloletnią tradycję. W wielu domach jada się je na śniadanie i na kolację. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a może to być bardzo wartościowy odżywczo i smaczny posiłek. Jedzenie ma być nie tylko zdrowe, ale powinno nam też smakować, sprawiać przyjemność. Już sam wygląd kolorowej kanapki, pachnącej świeżymi warzywami, ogórkiem, pomidorem, papryką, natką pietruszki, koperkiem, rzodkiewką, zachęca do jedzenia. Barwna kanapka jest zachęta do jedzenia dla dzieci-niejadków. Z kolei dla łasuchów zjedzenie pełnowartościowej odżywczo i smacznej kanapki jest szansą, by nie objadali się słodyczami. Po posiłku, który nie smakuje, zawsze pojawia się chęć zjedzenia czegoś słodkiego, zwykle wysokokalorycznego, żeby zaspokoić „potrzeby podniebienia”. A wystarczy jeść o jeden batonik dziennie za dużo, aby w ciągu miesiąca przytyć kilogram!

    To ci się przyda

    Zdrowa kanapka, czyli jaka?

    Baza - czyli pieczywo. Możliwości masz dużo, wybieraj jednak ciemne pieczywo: chleb razowy, graham, z ziarnami. Staraj się unikać białego pieczywa, bo ma niewiele błonnika i dostarcza głównie kalorii.
    Łącznik - czyli coś do smarowania.
    Zawartość: pasta z twarogu lub z ryby (wędzonej, tuńczyka), jaja w różnej postaci (gotowane, pasta jajeczna), chude wędliny, ogórki świeże, kiszone, pomidory świeże, suszone, oliwki pokrojone w plasterki.
    Smaczki: sosy, majonez, świeże zioła np., oregano, bazylia, natka pietruszki, mięta.

    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 1/2020 "Zdrowia": leczenie zimnem, pielęgnacja skóry w onkoterapii, zimowe kontuzje, odmładzanie bez skalpela, jak zwalczyć nawyk odwlekania, specjały na świąteczny stół. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 1/2020
    KOMENTARZE
    enonas
    |

    W tytule "Żywienie dzieci" a tabelce w pkt 1 zalecenie zęby zrezygnować z pełnotłustego mleka? Czy popiera to jakiś pediatra?