Dieta niełączenia białek z węglowodanami - opinie [Porada eksperta]

2013-08-06 9:36

Czytałem na wielu stronach, gdzie został obalony mit, że nie powinno się jeść w jednym posiłku białka z węglowodanami, ale chciałbym by pani się wypowiedziała na ten temat.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj Kamilu! Moim zdaniem teoria dr Haya (który nie był lekarzem), żeby nie łączyć białka z węglowodanami w jednym posiłku była i jest błędna, dlatego, że każdy produkt spożywczy składa się z węglowodanów, białek i tłuszczy w różnych proporcjach. Ich wzajemne proporcje będą miały wpływ na obróbkę termiczną, sytość i czas trawienia, a im bardziej różnorodna dieta tym zdrowiej. W dawnych czasach, gdy brakowało żywności, dieta składała się z węglowodanów i tłuszczy, np. kasza ze smalcem i skwarkami, aby mieć siłę na ciężką pracę. Mięso było drogie i jadało się je okazjonalnie. Teraz, gdy mamy problem z otyłością i chorobami przewlekłymi, różne teorie znajdują podatny grunt, należy do nich dieta rozdzielna. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta