PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI - w czym trzymać jedzenie, aby długo zachowało świeżość

2007-05-15 10:11 Urszula Bajorek

W dobie sklepów spożywczych na każdej ulicy nie musimy już robić zapasów. Jednak nawet niewielkie nadwyżki jedzenia należy odpowiednio zapakować. Właściwy sposób przechowywania żywności sprawi, że jedzenie nie straci smaku, nie spleśnieje ani się nie zepsuje.

Pomińmy fakt, że często wcale nie zwracamy uwagi na datę przydatności do spożycia. Wydaje się nam, zresztą błędnie, że jeśli jedzenie jest w lodówce, to już jest bezpieczne. Tymczasem trzymanie żywności w jednorazowych torebkach foliowych czy takich samych pojemnikach – nasz grzech powszedni – na pewno nie sprzyja jakości przechowywanych produktów, a co gorsza naszemu zdrowiu. Efekt – kawa bez zapachu, oślizłe wędliny, pleśniejące twarde sery. Produkty nie tylko tracą wartości odżywcze, smak i aromat, ale stają niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Źle przechowywana żywność wysycha, a co gorsza się psuje – kwaśnieje, gnije, pokrywa się pleśnią, rozwijają się w niej bakterie. Bardzo niebezpieczna jest zwłaszcza pleśń. Odkrawanie kawałków nią pokrytych nic nie daje, gdyż jej „korzenie” znajdują się znacznie głębiej i tak naprawdę należy pozbyć się całego spleśniałego produktu. Nawet lodówki ze swoimi niskimi temperaturami nie ratują sytuacji.
Największymi wrogami przechowywanej żywności jest:

  • powietrze
  • wysoka temperatura
  • wilgoć

Co zatem ratuje sytuację? Pozbycie się powietrza wraz z jego bakteriami oraz destrukcyjnej wilgoci i właściwy sposób przechowywania żywności, w odpowiednich foliach lub pojemnikach.
Jednym z takich pojemników jest produkt firmy Tupperware. Idealny pojemnik do sera oraz wędlin sprawia, że  dzięki systemowi kontroli  kondensacji minimalizuje się skraplanie wilgoci wewnątrz. Zatrzymuje to wszelkie zapachy oraz przedłuża świeżość produktów. Wędlina nie straci samku, a ser żółty nie pokryje się pleśnią.
Firmy Zepter oraz Braun polecają urządzenia do przechowywania próżniowego. Specjalne pojemniki (a w przypadku Zeptera także folie) oraz przystosowane do nich pompki pozwalają „wyciągnąć” powietrze i pozostawić żywność w próżni, blokując dostęp powietrza. Dzięki temu nie tylko przedłużamy wartość odżywczą produktów, ale też higienę i smak. Poza tym w lodówka czy szafka kuchenna nie przechodzi niepożądanym zapachem.
Tak zapakowaną żywność możemy bez obawy, że się zepsuje albo straci smak, przechowywać od kilku do kilkunastu dni dłużej niż położoną na tradycyjnym talerzyku czy nawet włożoną do zwykłego pojemnika.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 1/2020 "Zdrowia": leczenie zimnem, pielęgnacja skóry w onkoterapii, zimowe kontuzje, odmładzanie bez skalpela, jak zwalczyć nawyk odwlekania, specjały na świąteczny stół. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 1/2020
KOMENTARZE