NALEWKI wzmacniające odporność

2009-01-28 2:03 Mateusz Senderski, znawca roślin leczniczych, autor książek zielarskich.

Nalewki mobilizują naturalne mechanizmy obronne, a wtedy nie grozi nam żaden katar czy grypa. Są proste do zrobienia, a swoją siłę zawdzięczają odpowiednio dobranym ziołom i owocom. Sekret udanej nalewki tkwi w surowcu, który do ich sporządzenia wykorzystamy.

ziołach drzemie wielka moc. Zawierają mnóstwo związków, które pobudzają nasz organizm do lepszej pracy i dzięki temu wzmacniają odporność. Problem tylko w tym, jak wydobyć te aktywne substancje. Nasi przodkowie wymyślili nalewkę, czyli zalewanie ziół czy owoców alkoholem. Alkohol nie tylko "wysysa" z rośliny dobroczynne substancje, ale również świetnie je utrwala. Sekret udanej nalewki tkwi m.in. w samym surowcu. Trzeba używać ziół w odpowiednim terminie zebranych i właściwie wysuszonych. Gotową nalewkę przelewamy do ciemnej butelki i szczelnie zamykamy. Świetnie do tego nadają się butelki po napojach z ciemnego szkła z zakrętką. Butelkę dobrze jest trzymać w lodówce lub innym chłodnym i ciemnym miejscu.

Z czego przygotowywać nalewki?

Jeżówka purpurowa - zawarte w niej substancje czynne wzmagają naturalną odporność i pobudzają system immunologiczny. Zmniejszają w naturalny sposób podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Likwidują skłonność do przeziębień, kataru, grypy, zapalenia gardła, ajmy ustnej, oskrzeli i dziąseł. Można stosować po 2-5 ml nalewki (1 łyżeczka bądź 1 łyżka) kilka razy dziennie dla podniesienia odporności organizmu, przy różnego rodzaju infekcjach, a także w stanach ogólnego wyczerpania, uczuciu zmęczenia i osłabienia. Zewnętrznie, do płukania gardła sporządź roztwór: 10 ml nalewki (1/3 małego kieliszka) na szklankę ciepłej wody.

Kminek - obok dobrze znanych właściwości zółciopędnych i rozkurczowych, kminek działa też przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. A wzbogacony kombinacją innych ziół wspomaga organizm w walce z infekcjami.

Nagietek - to jedna z najważniejszych roślin leczniczych. Szczególnie cenny jest kwiat. Zawiera mnóstwo substancji  czynnych (m.in. polisacharydy o działaniu immunostymulującym, które wzmacniają ogólną odporność organizmu. Działają też przeciwzapalnie i wspomagają komórki w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. A dzięki zawartości saponin chronią przed szkodliwym wpływem stresu, który ma równiez zgubny wpływ na naszą odporność.

Rozmaryn - substancje czynne, znajdujące się w jego liściach m.in. wzmacniają system nerwowy, pobudzają krążenie krwi, rozszerzają naczynia krwionośne, także ogólnie wzmacniają i pobudzają apetyt. Nalewkę zaleca się wosłabieniu, bólach głowy, stanach depresyjnych i napięcia psychicznego.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie! Z kodem rabatowym: "wiosna" tylko 2,50 zł za 96 stron porad o zdrowiu! Dodatkowo otrzymasz dostęp do numerów archiwalnych. W nr 4/2020 „Zdrowia m.in.: poradnik alergika, choroby zakaźne pod lupą, „młody” zawał serca, mity o recyklingu.

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 4/2020
KOMENTARZE